Köşe Yazıları

Üç Aylar ve Regaib Gecesi…..

Kuran-ı Kerim de ‘Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına göre ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu, Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin.’ buyrulur.Tevbe, 36

             25 Şubat  2020 Salı  günü üç aylar başladı. Mübarek recep ayına girdik. Aynı zamanda  Perşembe akşamı mübarek Regaip gecesidir.

Regaib, arapça bir kelimedir. Manası, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek, onu elde etmek için çaba sarf etmek, kendisine rağbet edilen, arzulanan ve taleb edilen şey demektir.
Mubarek üç ayların ilki olan Receb’in ilk cuma gecesine Regaib gecesi denir.Bazı tarih kitaplarının rivayetine göre bu geceye Regaib gecesi ismini melekler vermiştir.

İlgili Makaleler

Peygamberimiz sav “Muhakkak zaman, Allah’ın yarattığı günkü şekliyle akıp gitmektedir. Yıl on iki aydır. Bunlardan dördü (Zilkade, Zilhicce, Muharrem, Recep) haram aylardır. Ve üçü ard arda gelmektedir. Zilkade, Zilhicce, Muharrem bir de Cemaziye’l-ahirle Şaban ayları arasında gelen Mudar kabilesinin ayı olan Recep ayıdır.” Buyurmuşlardır.
Peygamberimiz sav’den Enes b. Malik şöyle rivayet etmektedir. “ Receb ayı girdiğinde Hz. Peygamberimiz sav şöyle derdi: ‘Allahım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan-ı şerife ulaştır.’’
            ‘ Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Receb’in hepsini tutmuş gibi sevap verilir.’
‘Ramazan ayı dışında Allah rızası için bir gün oruç tutan, iyi bir yarış atının bir asırda alacağı mesafe kadar Cehennemden uzaklaşır.’
‘ Şu beş gecede yapılan dualar geri çevrilmez. Regaib gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi.’
‘ İbn-i Abbas ra rivayetin de  ‘Resulullah sav Recep ayında bazen o kadar çok oruç tutardı ki, biz O’nu hiç iftar etmeyecek zannederdik. Bazen de o kadar çok iftar ederdi ki, biz O’nu hiç oruç tutmayacak zannederdik.’demektedir.
‘Recep ayı Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.’
‘ Peygamberimiz sav’in eşleri  anlatıyor. ‘Resulullah, pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmaya çok önem verirdi.’ buyuruyor. Çünkü, ‘Ameller Allah cc ye pazartesi ve perşembe günleri arz edilir. Ben de amelimin oruçlu iken arz edilmesini istiyorum.’ Derdi.

Kısaca bu geceye hürmet edenleri Allah cc af eder. Regaib gecesini ibadetle geçirmeli, kaza namazı borcu  olan, hiç değilse bir günlük kaza namazı kılmalı Kaza namazı  olmayan  ise nafile namaz kılar, Kur’an-ı Kerim okur,  tövbe ve istiğfar eder.
Allah dostları üç aylarda günlük zikirlerini artırarak (bin ilave ederek) bu ayların feyzinden istifade etmişler ve tavsiye etmişlerdir.   Arifler recep  ekme, ziraat ayıdır. Sevaplı işler, oruç tutmak, tevbe etmek  gibi  güzel şeyler yapılır. Şa’ban bakım ayıdır. Ramazan biçim ayıdır, yani mahsulün alındığı aydır demişler. Hatta bazı alimler Receb-i Şerifte her hasenenin  sevabının yüzden fazla olabileceğini müjdelemektedirler.
Bu kudsi gecede yapılması tavsiye edilenler:

1- Kur’an-ı Kerim okumak,
2- Peygamberimiz sav’ e salatu selamı çoğaltmak,
3- Allah rızası için kaza veya nafile namaz kılmak,

4-Günahlarımızın bağışlanması için Hz. Allah cc’ye istiğfar etmek,
5-Dünya ve ahirete ait  hak isteklerimiz için dua etmek,
6-Yoksulları, öksüz ve yetimleri sevindirmek,
7- Dost ve akrabalarımızla tebrikleşmek,
8-Dargın ve küskünlükleri bırakarak  barışmaktır.
Hz. Allah cc  ülkemiz, İslam alemi ve tüm insanlık için Regaib gecesini mübarek eylesin …..

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu