GündemFahri SağlıkKöşe Yazıları

ÜÇ AYLAR VE REGAİB KANDİLİ

Yüce Rabbimiz, rahmetinin eseri olarak insanlar içerisinde (peygamberler gibi) özel insanlar, mekanlar içerisinde (Kâbe-i Muazzama, Mescid-i Aksa, Mescid-i Nebi gibi) özel mekanlar yarattığı gibi zamanlar içerisinde de özel zamanlar yaratmıştır. Bu özel zamanlardan biri de, dini geleneğimizde üç aylar diye isimlendirilen Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içinde bulunduran maneviyat mevsimidir.

08 Mart 2019 Cuma günü üç ayların ilki olan Recep ayına girmiş olacağız. 07 Mart Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece de Regaib Kandilini idrak edeceğiz. Kandiller zincirinin ilk halkası olan Regaib Kandilindeki “Regâib” kelimesi, elde edilmesi arzu edilen değerler, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. Regaib’in diğer kandillerden farklı oluşu hem Recep ayında bulunması hem de Cuma gecesi oluşudur. (*) Ayrıca Recep ayının özelliklerinden birisi de Regaib Kandili ile Mirac Kandili olarak bilinen iki kandilin bu ayda bulunmasıdır.

Sevgili peygamberimiz; “Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Recebin ilk (Cuma) gecesi, Şabanın ortasında bulunan gece, Cuma geceleri, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir. Bu sebeple Müslümanlar bu geceleri fırsat bilip ihya etmeye çalışmışlardır. Bu tür mübarek gün ve geceler maneviyatımızın kuvvetlenmesine, aile içi iletişimin, cemaatle yakınlaşmanın artmasına, çocuklarımıza örf adet ve geleneklerimizin kazandırılmasına vesile olur.

Üç aylar, dünya meşguliyetleri içinde unuttuğumuz kulluk sorumluluklarımızı hatırlamak, günah kirleriyle kararan kalplerimizi tövbe ve istiğfarla arındırmak, sadaka ve iyiliklerle bolca sevap kazanmak, hayır işlerinde yarışmak için bulunmaz bir fırsattır. Çünkü yapılan ibadetlere, hayır ve iyiliklere kat kat mükâfat verileceği bu müstesna zaman dilimi, kısa zamanda az amelle çok sevap kazanma imkânı sunmaktadır. Bu yönüyle üç aylar adeta bir ömre bedel olan bereketli hasat mevsimidir.

Bu gece, nefis muhasebesi yapmalı, hata ve günahlarımız varsa onları terk etmeli, Allah’ı ve hesap gününü bize unutturan dünya tamahından, kötü duygu ve düşüncelerimizden kurtulmaya çalışmalı, kardeşlik hukukumuzu zedeleyen her türlü haset, kin, nefret, düşmanlık gibi zararlı davranışları terk etmeliyiz. Bu mübarek kandil gecesini kaza ve nafile namazları kılarak, dua, zikir ve tövbe ile geçirerek, “Onlar, Rablerine secde ederek ve kıyamda durarak geceleyenlerdir” (Furkan, 25/64) ayet-i kerimesinde övgüyle bahsedilen bahtiyar kullardan olmaya çalışmalıyız.
Regaib “ rağbet edilenler” demek. Bu gece aslında insanlığa nelere rağbet etmesi/etmemesi gerektiğine dikkat çağrısı yapılmaktadır. İnsanoğlunun kudret, servet ve şehvete fıtraten meyli ve rağbeti vardır. Dinimiz bu çeldiricileri daima kontrol altında tutmamızı ister.

Nelere rağbet ediyoruz? Nelerin peşindeyiz? Nedir aklımızı, gönlümüzü, gözümüzü kör eden şeyler? Regaib Kandili bizleri bu muhasebeyi yapmaya çağırıyor. Bu gece bu muhasebeyi yapmaya çalışalım. Rağbet ettiğimiz şeylerde yanlışlıklar varsa düzeltelim. Rağbetimiz hep iyiye, güzele, hak ve hakikate olsun. Rağbetimiz hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılmaya, bölünüp parçalanmamaya olsun. İnsanlığı diriltmek, yaşatmak ve yüceltmek için gelin birlik olalım.

Anne-Babamızın rızasını kazanmaya rağbet edelim. Büyüklerimize saygı, küçüklerimize şefkat ve sevgi ile muamele etmeye rağbet edelim. Bu cennet vatanımızda birlik ve dirlik içerinde olmaya rağbet edelim. Üç günlük dünya hayatına aldanıp baki olan uhrevi hayatımızı zindana çevirmeyelim.

Başta anne-babamız olmak üzere akrabalarımızla, komşularımızla, arkadaşlarımızla münasebetlerimizi güçlendirmeli, birbirimize sevgi ve saygıyla yaklaşmalı, aramızdaki dargınlık ve küskünlükleri kaldırmalı, kardeşlik, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeliyiz.

Mübarek üç aylarınızı ve Regaib Kandilinizi tebrik eder; ilimiz, ülkemiz, İslam âlemi ve tüm insanlık için hayırlara, barışa ve huzura vesile olmasını Yüce Mevlamızdan niyaz ederim.

Fahri SAĞLIK
Karesi Müftüsü
* Not: Hicri Kameri takvimde geceler gelecek gündüze tabidirler. Onun için 07 Mart 2019 Perşembe günü akşamı Perşembe değil Cuma Gecesi’dir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu