Köşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Üç Kız Kardeş: “MISIR-KABAK-FASULYE”

Üç Kız Kardeş: “MISIR-KABAK-FASULYE”

 

Mısır, fasulye ve kabak üç kız kardeş olarak bilinirler.  Üç kız kardeş, bir araya geldiklerinde birbirlerinin gelişmesine ve hayatta kalmasına yardımcı olmak için birlikte çalışırlar.   Yüzyıllar boyunca bu üç mahsul, tarımının ve mutfak geleneklerinin merkezini oluşturmuştur.

Üç kız kardeş ekim yöntemi, bitkilerin ihtiyaçlarını karşılamak, bakımı düşük tutmak ve kimyasal gübreler eklemeden toprak verimliliğini yüksek tutmak için doğayla birlikte çalışır.

Bu üç mahsulün hem bahçede hem de besleyici olarak birbirini tamamlamasının iyi bir nedeni var.  Mısır, fasulyelerin tırmanması için uzun saplar sağlamakla görevlidir. Fasulye azot sabitleyicidir.  Yani köklerinde bitkiler için ihtiyaç duyulan bir besin maddesi olan azotu havadan alıp bitki kökleri tarafından emilebilecek formlara dönüştürür, aynı zamanda şiddetli rüzgarlar sırasında uzun mısırı stabilize etmekle görevlidir. Kabak bitkisinin büyük yaprakları iyi bir yer örtücüsüdür. Toprağı gölgeleyerek toprak nemini korumaya ve yabani otları önlemeye yardımcı olur.

Bu üç ürün aynı zamanda mutfak geleneklerinin de merkezinde yer alır ve birbirini tamamlar. Mısır karbonhidrat bakımından, kuru fasulye protein açısından zengindir.  Kabak ise mısır ve fasulyeden farklı vitamin ve mineraller içerir. Bu üç ürünün hepsi kurutulabilir ve yıl boyunca yemek için kullanılabilir.

Tabi bu üç kız kardeşin dikim zamanı ve sıralaması da önemlidir. Mısır, diğer mahsullerin üzerinde büyüyebilmesi için önce ekilmelidir. Fasulye tohumunu 2-3 hafta sonra veya en azından mısır birkaç santim boyundayken ekilmelidir. Bu süre zarfında fasulyeler tırmanmak için sürgünler gönderirken, mısır onları destekleyecek kadar uzun olacaktır.  Fasulyeler ortaya çıktıktan 1 hafta sonra da kabak tohumlarını ekmek gerekir. Böylece büyük kabak yapraklarının olgunlaşmamış genç mısır ve fasulye fidelerini gölgelemesi önlenmiş olur.

Üç kız kardeş için en yaygın bilinen birliktelik mısır, kabak ve fasulye olsa da ayçiçeği, amarant ve kavun gibi benzer işlevi görecek bitkiler veya aynı familyadan olan bitkilerle de bu uyumu yakalamak mümkün.

Sonuç olarak üç kız kardeş uygulaması; beslenme açısından protein, karbonhidrat ve vitamin içeriği ile dengeli bir yemek ihtiyacımızı karşılayarak her şeyi birlikte yetiştirebilmemizi sağladığından, kendi kendine yetmeyi hedefleyen bir üretici için harika bir birlikteliktir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu