Gündem

Uçan: “Sistem Hekimle Hastayı Düşman Gibi Karşı Karşıya Getiriyor”

Uçan: “Sistem Hekimle Hastayı Düşman Gibi Karşı Karşıya Getiriyor”

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan sağlık personeline yönelik şiddete ilişkin konuştu.

HÜRMETSİZLİKTEN KAYNAKLANIYOR”

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan sağlık çalışanlarının her yıl sağlık kurumlarında yüzlerce şiddet olayı ile karşı karşıya kaldığını ifade ederek, “ Sağlık çalışanları olarak; sağlık kurumlarında bizlere yönelen şiddetin, kadına şiddet, doğaya, ağaca, hayvana, iklime gösterilen hürmetsizlik zihniyetinden beslendiğini biliyoruz.”dedi.

ŞİDDET SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMÜN SONUCU”

Başkan Necdet Uçan, “ Şiddet ülkemizde 18 yıldır uygulana gelen Sağlıkta Dönüşüm Programının önemli sonuçlarındandır. Kamusal hizmetin, halk sağlığının öncelenmesini dışlayan, talebin kışkırtılıp, performans ve alt yapısı hazırlanmayan uygulamalarla ne yazık ki şiddete davetiye çıkaran bu sistem; sağlık hizmetine meta, hastaya ise müşteri olarak yaklaşmaktadır. Nitelik değil, nicelik esastır ve ne yazık ki bu durum hekim ile hastayı “düşman” gibi karşı karşıya getirmektedir. Sistemin çalıştırılamayan yükü sağlık çalışanlarına yüklenemez.

Maalesef ülkemizde her saat başı bir sağlık çalışanı şiddete uğramaktadır. Ve şiddet sağlık çalışanlarının canını dişine takıp, gece-gündüz demeden mücadele verdiği Pandemi döneminde dahi sürmektedir” diye konuştu.

UMUDUMUZU DİRİ TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Burhaniye Devlet Hastanesi’nde önceki Cuma günü akşam saatlerinde Covid-19 Polikliniğine gelen PCR testi için sürüntüsü alınan, kan tetkikine gönderilen hastanın kan vermek istememsi iddiası sonucu bir doktor ve bir hemşireyi darp etmesi olayı ile ilgili olarak Uçan, “ Bu akıl almaz olayları kınıyor, hekim meslektaşımıza ve sağlık çalışanına geçmiş olsun diyoruz. Bu süreçte hem sağlık çalışanları hem de vatandaşlar tükenme noktasında ve çaresizlik içinde iken bunun sağlık çalışanına şiddet olarak yansımasına yol açan nedenler, sorumlularınca giderilmelidir.Aksi taktirde çalışma koşulları tamamen ortadan kalkacaktır.Tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen geleceğe dair umudumuzu diri tutmaya devam ediyoruz. Şiddet uygulayanların hak ettikleri cezalara çarptırılmalarını ve başta sağlık ortamı olmak üzere ülkemizin her yerinde ve her alanında şiddetsiz bir ülke ortamı oluşturma görevi olan tüm yetkilileri sorumluluğa davet ediyoruz. Bir kez daha yineliyoruz…Özgüven ve cezasızlıktan alınan cesaret; gerekli yaptırımlara uğramaz, yetkililerce tutum alınmaz ise bu ülkede hekimlik yapılamaz, sağlık hizmeti sunulamaz. ” ifadelerinde bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu