Köşe YazılarıEnder GÖKMEN

Ulaşımda plastik para birimi devri başladı

Geri dönüşümün teşvik edilmesi ve sokaklardaki çöplerin azaltılması amacıyla Roma şehri, Ricicli + Viaggi veya ‘Recycle + Travel’ adında yeni bir girişim başlattı. Yolcuların plastik şişeleri bir metro istasyonuna getirip onları ezip sıralayan bir makineye yerleştirebileceği ve böylece dijital krediler kazanabileceği bir proje hayata geçirildi.
Makineler, şişe başına sadece 5 cent teklif ediyorlar; bu nedenle, standart bilet ücreti olan 1,50 euro’yu kazanmak için 30 şişe gerekiyor. Bu, bir yere giderken metro istasyonuna taşımak için çok fazla şişe, ancak inisiyatifle ilgili bir video, sabırla sırada bekleyen insan kalabalığını gösteriyor. Sonuçta, para biriktirme konusunda çok tatmin edici bir ödül dürtüsü yarattığını da inkar edemeyiz.
Makineler şu ana kadar sadece üç istasyonda mevcut – Cipro, Piramide ve San Giovanni – ancak 12 ay boyunca başarılı oldukları tespit edilirse, proje daha da genişletilecek. Roma’nın toplu taşıma ağı Atac Başkanı Paulo Simoni, “Kripto-para biriminin konuşulduğu bir dönemde plastik para birimimiz var. Esas olarak, birisinin geri dönüştürüldüğü, müşteri sadakati oluşturduğumuz ve vatandaşların erdemli davranışlarının ödüllendirildiği bir sistem.”
Tabii ki, bu tür geri dönüşüm alışkanlıklarının amacı genel olarak çöplerini nereye attıkları konusunda insanları daha dikkatli olmaları için teşvik etmeleri.
Roma, son aylarda çöple boğulmuş, bu yaz başında bir hijyen uyarısı yayınlandı ve “Çürüyen atıklarla beslenen hayvanların dışkısına yayılan hastalıklarla sağlık alarmı verilebileceği” söylendi. Şehrin 2013’teki üç depolama alanından biri kapanırken, diğeri son aylarda çıkan yangınlarla tahrip olması ve iki tesisinin bakım nedeniyle kısmen kapalı kalmasıyla birlikte, Romalılar, ülkedeki en yüksek atık toplama ücretini ödemesine rağmen, çöp yığınlarının oluştuğu görülmüş. 2017 yılında kişi başına geri dönüşüm bedeli 597 euro, Venedik’te 353 euro ve Floransa’da 266 euro olarak hesaplanmıştır.
Kaynak: TreeHugger

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu