GündemKöşe Yazıları

Uluslararası Lojistik Maliyetleri Ve Yeni Yıl

Uluslararası Lojistik Maliyetleri Ve Yeni Yıl

Pandeminin global anlamda ekonomi üzerinde çok farklı etkileri oldu. En fazla etkilenen sektörlerin başında lojistik geliyor. Bu dönemde global konteyner maliyetleri 3 mislinden fazla arttı. Bu durum Türk ihracatçısının maliyetlerini olumsuz etkiledi. Herkes 2022’de fiyatların nasıl seyredeceğini merak ediyor.

New York ve İstanbul merkezli Akdeniz Amerikan Ticaret Odası; uluslararası rapor ve piyasa bilgilerinden hareketle özellikle Türkiye & ABD arasındaki lojistik, nakliye, deniz ve hava taşımacılığı fiyatlarını analiz etmiş ve bir bilgi verisi ortaya koymuş…Bu bilgiler ışığında; Global Fiyatlarda Esneme Beklenmiyor.Dünyada global deniz nakliye ve taşımacılıkk fiyatları için en önemli referans “Baltık Taşıma” endeksidir. 1 yıl önce 40 feetlik konteyner fiyatını ifade eden $2230 düzeyinde olan endeks bu dönemde $9350 düzeyinde seyrediyor. ABD, Çin ve Uzakdoğu endeksi $14600 düzeyinde. Bu rakamları bir ay öncesinde ABD’de tatil dönemi taşımalarının da etkisiyle bin dolar yukarıda seyrediyordu. Ancak yine de fiyatların bir nebze rahatlamış olması özellikle ihracatçıları ve piyasaları sevindirdi.

2022 Sonrası Nasıl Seyredecek?

Genelde Deutche Bank ve diğer birçok konuyla ilgili yatırımcı raporu yazan kurum fiyatların 2022 yılında fiyatlarda artış olabileceğine işaret ediyor. Lojistik taşımacılık sektöründe de bu yönde bir eğilim var.

Sorunun en önemli kaynağı özellikle Çin & ABD arasında tedarik zinciri yapısının bozulması. Bu nedenle limanlarda aşırı belirsizlikte kaynaklı beklemeler yaşanıyor. Yine piyasadaki belirsizlik nedeniyle bazı alıcılar yüksek hacimli mal alıp stoklama eğilimindeler. Ayrıca Dünyada çip üretiminde yaşanan sorun özellikle ABD içinde taşımada kullanılan TIR ve diğer lojistik materyal üretiminde de sorunlara yol açıyor.

Türkiye & Amerika Navlun Fiyatları ne Olacak?

Türk ihracatçısını doğal olarak en fazla Türkiye çıkışlı navlun fiyatları ilgilendiriyor. Öncelikle, özel olarak Türkiye & Amerika arasındaki fiyat beklentilerini ele alalım. Pandemi öncesinde $2300 düzeyinde olan Türkiye & New York hattı fiyatları bu dönemde $7500 yükseldi.

Türkiye & New York hattına da genel eğilim fiyatların bir miktar yükseleceği yönünde. Ancak global ölçekte fiyatlarda bir hareketlilik olmadığı müddetçe Türkiye çıkışlı hatlarda çok anormal hareketlilik beklemiyoruz.  Şu anda mevcut hat kapasitesi Türkiye’nin, Amerika’ya ihracatındaki artışı karşılayacak nitelikte. Yine fiyatların ana belirleyicisi olan gemi ve hat sahiplerinin de fiyatların aşırı yükselişini çok tercih etmeyecekleri inancındayız. Böylesi bir hareketlilik ihracat dengesini bozabilir.”deniyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu