GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Ümit Baysal Krediye Erişim Sorunu Hakkında Konuştu

Ümit Baysal Krediye Erişim Sorunu Hakkında Konuştu

 

Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Baysal; sahada Balıkesir KOBİ’lerini ziyaret etti. Ziyareti sırasında iş dünyası temsilcileri ve BASİAD üyeleri bir araya gelerek yaptıkları değerlendirmelerde KOBİ’lerin krediye erişimi ile ilgili görüşleri hakkında açıklamalarda bulundu.

 

DÜŞÜK FAİZ POLİTİKASI  FİNANSAL KOŞULLARA YANSIMIYOR

Düşük faiz politikasının finansal koşullara yansımadığını belirten BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Baysal “Politika faizimiz yüzde 14 olsa da ticarette ve bankacılıkta faizlerin yüzde 30-35, rotatif kredilerin ise yüzde 40 bandına yaklaştığı bir süreçteyiz. KOBİ’lerin krediye erişim kanalları artık kısıtlı” şeklinde konuştu.

‘’DÜNYADA ENFLASYONİST BİR SÜREÇ YAŞANIYOR’’

BASİAD Başkanı Ümit Baysal yaptığı açıklamada :  “Dünyada enflasyonist bir sürecin yaşandığını hep birlikte görüyor, yaşıyoruz. Her şeyden önce ülkemizde tüketici fiyatlarının yüzde 78’e, üretici fiyatlarının yüzde 138’e vardığı, aradaki makasın giderek açıldığı yüksek enflasyon; ekonomik, sosyal ve toplumsal parametreleri bozuyor. İhracatımızın yoğun ithalata bağımlı yapısı, döviz kurunda yaşanan her gelişmeden etkilenmesine neden oluyor. İş dünyamız özellikle enerji ve ham maddede gerek döviz kurundan gerekse de yüksek enflasyondan kaynaklı çifte bir yükü omuzlamış durumda. Özellikle doğal gaz ve elektriğe yıl içinde gelen yüksek zamlar, işletmelerin maliyetlerini ciddi ölçüde etkiliyor. ‘’ ifadelerini kullandı.

ENERJİ MALİYETİNE DİKKAT ÇEKTİ

Konuşmasına devam eden Ümit Baysal : ‘’ Öncelikle işletmelerimizin üzerindeki enerji maliyeti baskısının azaltılması gerekiyor. Ayrıca bu durumun satış fiyatlarına ve buna bağlı olarak enflasyona olumsuz etkisi de kaçınılmaz görünüyor. ‘’ diyerek enerji maliyetine vurgu yaptı.

‘’KOBİ’LERİMİZ CİDDİ ZORLUKLAR YAŞIYOR’’

Yaptığı konuşmada KOBİ’lerin yaşadığı zorluklara dikkat çeken Baysal : ‘’İşletme sermayesi ihtiyacı giderek artan KOBİ’lerimiz, başta emtia olmak üzere girdi maliyetleri artışı, enflasyon ve finansmana erişimde ciddi zorluklar yaşıyor. Uygulanan düşük faiz politikası, finansal koşullara yansımıyor. Politika faizimiz yüzde 14 olsa da ticarette ve bankacılıkta faizlerin yüzde 30-35, rotatif kredilerin ise yüzde 40 bandına yaklaştığı bir süreçteyiz. Döviz kredi maliyetleri dolar ve Euro’da uzun vadelerde yüzde 10’ların üzerine çıktı. KOBİ’lerin krediye erişim kanalları artık çok kısıtlı. Bu maliyetlerden alınan kredilerin geri ödenmesinde de sıkıntılar yaşanacaktır.’’  dedi.

HEM MADDİ HEM OPERASYONEL KAYIP

Ümit Baysal konuşmasına : ‘’ KGF destekli 150 milyar TL’lik paket açıklansa da henüz işleme alınmadığı için işletmelerimizin bu yöndeki beklentileri devam ediyor. Böyle bir dönemde kredi musluklarının bırakın kapanmasını kısılması dahi ekonomide çarkları yavaşlatan bir süreci başlatabilir. Dolayısıyla işletmelerimiz finansmana ne kadar uygun şartlarda ve ne kadar kolay erişebilirse üretime, yatırıma ve istihdama da aynı oranda destek verebilir.

İhracatçı firmalarımızın döviz karşılıklarını bozdurma zorunluluklarındaki oranın yüzde 25’ten yüzde 40’a çıkarılması da bu firmalarımıza hem maddi ve hem de operasyonel verimlilik anlamında kayıp yaşatıyor. Çünkü firmalar döviz gelirlerinin yüzde 40’ını Merkez Bankası’na verdiklerinde, aldıkları TL ile piyasadan tekrar döviz alarak girdi tedarikinde ithalat yapmak zorunda kalıyor. İhracatçı firmalar açısından alış-satış kur farkı kadar bir zarar ortaya çıkıyor.” ifadelerini kullanarak son verdi.

Haber: Nursima Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu