Köşe Yazıları

Umutlarımız Gerçekleşsin İnşallah

Umutlarımız Gerçekleşsin İnşallah

Geçen haftaki yazımda her yeni yıla yeni umutlarla gireriz demiştim. Herkesin umutları farklı farklıdır elbette. 2020 yılının bu son günlerinde insanımızın umutlarının ortak paydaları üzerinde kısa değerlendirmeler yapmak istiyorum.

Ortak umutlarından birisi bu yıl dünyayı kasıp kavuran korona virüs illetinden bir an önce kurtulup eski normallerimize dönmektir. 2021 yılı için bu en temel umudumuzun en kısa sürede gerçekleşmesini diliyorum. Geleceğimize ışık tutabilmesi açısından bu illetten gerekli dersleri çıkarıp dünya ve ahirete bakış açımızı yenileyebildiğimizi umuyorum. Örneğin  ben gördüklerime inanırım, görmediğim şeyler beni ilgilendirmez diyemeyeceğimizi, dinimizdeki tevekkül anlayışını doğru anlayıp üzerimize düşen bütün görevleri yerine getirdikten sonra işlerin sonucunu Allah’a bırakmamız, her şeyi semadan bekleme yanılgısından kurtulmamız gerektiğini, kendi ellerimizle bozduğumuz dünya-ahiret dengesini acilen düzeltmeye mecbur olduğumuzu, temizliğin sadece imanın değil, sağlığın da vazgeçilmezlerinden biri olduğunu, duaya ne kadar muhtaç olduğumuzu ve duanın ne büyük bir güç olduğunu, yüce Allah’ın kâinat için koyduğu nizam ile kavga edilmemesi ona uyum sağlanması gereğini zihinlerimize yerleştirdiğimizi de umuyorum.

Atalarımız “ Tedbirde kusuru olan takdire bahane bulur.” demişler. Bu korona virüs belasından bir an önce kurtulabilmemiz için başta devletimizin aldığı tedbirlere tam olarak uyuyor, üzerimize düşen görevleri yerine getiriyor muyuz? Tedbir bizden takdir Allah‘tandır diyebiliyor muyuz? Bu cennet vatanda yaşayan bireyler olarak hepimiz en zayıf halkamız kadar güçlü bir zincir olduğumuzu unutmadan devletimizin tüm tedbir ve tavsiyelerine tam olarak uyuyoruzdur inşallah.

İlgili Makaleler

Aldığımız tedbirlere dualarımızı da ilave diyor muyuz?

Dua rahmet kapılarını açar. Dua; sınırlı, sonlu ve aciz olan insanın bütün benliğiyle sınırsız, sonsuz kudret sahibi olan yüce Allah’a yönelip O’ndan istek ve dilekte bulunması, yüce Rabbi ile arasında bir köprü ve diyalog kurmasıdır. Yüce Allah Kur’an-ı Kerimde “Kullarım, sana benden sorarlarsa (de ki): Ben (onlara) yakınım, dua edip yalvaran, bana dua ettiği zaman onun duasına karşılık veririm…” buyurmuştur. Sevgili peygamberimiz de Müslümanları duaya teşvik ederek  “Allah’a duadan daha değerli bir şey yoktur” buyurmuştur. Dualarımızı sadece sözlü değil fiilî olarak ta yapmalıyız. Fiilî dua; insanın sözlü olarak Allah’tan istediği şeyin zeminini hazırlaması ve Allah’ın koyduğu kanunlara (sünnetullaha) uyması demektir. Mesela, sağlık ve âfiyet isteyen bir kimsenin sağlık kurallarına dikkat etmesi fiilî bir duadır.

Umudumuzu yüce Allah’ın haram kıldığı şeylere bağlayıp huzur ve mutluluğu hayal etmeyelim. İçki, kumar, her türlü şans oyunları haramdır. Haram kılınmalarının bildiğimiz bilmediğimiz pek çok sebep ve hikmetleri vardır. Son on beş- yirmi yılda piyangodan büyük ikramiye kazananların sonlarının ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Piyango’dan büyük ikramiye kazananlara talihli demek ne kadar doğru bilemiyorum. Şans oyunundan kazandıkları paralar ile hayatı alt üst olmayan bir talihli yok. O yüzden onlara Piyango talihsizleri demek daha doğru. Hepsinin de hayat hikâyeleri acı ile son buluyor. Evli olanlar ilk olarak eşlerini boşuyor, paraları kumar ve gece hayatında bitiriyorlar. Başladıkları noktaya geldiklerinde ise yanlarında hiç kimse kalmadığından yalnız başlarına hayatlarını kaybediyorlar. Siz siz olun umutlarınızı haramlara bağlamayın.

Bu duygu ve düşüncelerle  2021 yılında haram olmayan bütün umutlarımızın gerçekleşmesini,  barışın, sevgi, saygı ve hoşgörünün tüm dünyada hâkim olmasını, dostluk, kardeşlik, dayanışma, birlik ve beraberlik duygularının ivme kazanmasını can-ı gönülden diler, başta Balıkesir halkı olmak üzere bütün vatandaşlarımızın yeni yılını kutlar; ilimize, ülkemize, İslam âlemine ve bütün insanlığa sağlık, mutluluk ve hayırlar getirmesini yüce Allah’tan niyaz ederim.

Fahri SAĞLIK

Karesi Müftüsü

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu