GündemEğitimEkonomi

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği Balıkesir’de Üniversite-Sanayi İşbirliği üzerine bir süredir yürüttüğü araştırmaları gerçekleştirdiği bir toplantı ile değerlendirdi.

BASİAD Başkanı Abdullah Bekki “Balıkesir Üniversitesi Balıkesir Meslek Yüksekokulu tarafından 2019 yılının 3. Çeyreğinde sanayi yönelik yoğunlaşan çalışmalar, geçen hafta içinde konu ile ilgili Balıkesir’de üst düzey ve işbirliğini arttırma anlamında umut veren bir toplantının yapılmış olması ve Üniversite-Sanayi İşbirliğine olumlu katkılar yapması olası görünen Balıkesir Teknokent’in açılması dolayısı ile konunun üzerinde yoğunlaşan gündem çerçevesinde BASİAD yaptığı araştırmaları masaya yatırdı”dedi. Bekki Masaya yatırılan çalışma sonuçlarının gündeme paralel olarak Üniversite-Sanayi İşbirliğine olumlu katkı yapmasını beklediklerini ifade etti.

ARGE ÇALIŞMASI YAPACAK ELEMAN YOK!

Yapılan toplantıda Balıkesir sanayinin Üniversite-Sanayi işbirliğine olan büyük ihtiyacı ve yıllardan bu yana bir türlü istenilen seviyeye getirilmediği ifade edilen çalışmaların olumlu yönde ilerlemesi ve Balıkesir üretiminde değer artışına kapı aralamasının muhtemel olduğu değerlendirildi. Balıkesir Sanayici ve İşadamları tarafından yapılan araştırmada Sanayicinin kendini değerlendirdiği şu sonuçlara ulaşılmıştır: Sanayici, AR-GE çalışması yapacak nitelikte yeterli sayıda eleman bulamamaktadır. Nitelikli eleman sorunu, farklı kurumlarca çalışılmış hemen her raporda ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda; eğitim programlarının AR-GE kültürünü de dikkate alacak şekilde yapılandırılması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Diğer yandan, sanayicilerin de özellikle üretim sürecindeki elemanlarını yüksek lisans ve doktora yapmaları konusunda teşvik etmeleri, bu sayede nitelikli eleman yetiştirilmesi sürecine dâhil olmaları önem arz etmektedir.

STAJ MEKANİZMASI İŞLEMİYOR

Özellikle küçük ve orta ölçekli sanayicilerin AR-GE’ye ayıracağı yeterli finansal kaynağı bulunmamaktadır. Bilgi gizliliği konusundaki endişeler sebebiyle sanayici üniversite ile işbirliğine yanaşmamaktadır. Üniversite sanayi arasındaki köprülerden biri olarak görülen staj mekanizmasına sanayi tarafından yeterli önem verilmemektedir. Staj yapan öğrencilerin, staj süresince sanayici tarafından daha özenle eğitilmeleri gerekmektedir.”

DESTEK PROGRAMLARININ KAPSAMI DAR

Araştırma sonuçlarına göre sorunlar ve çözüm önerileri şu şekilde sıralanmıştır: İletişim ve koordinasyon eksikliği sebebiyle, tarafların birbirlerine karşı güvensiz ve önyargılı olmaları. Üniversitelerin sanayinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaması. Öğretim üyelerinin sanayi ile işbirliği yapmasının akademik kariyerleri açısından bir getirisi olmaması. Destek programları süreçlerinde sıkıntılar yaşanması. Destek programlarının kapsamının dar olması. Üniversite bünyesinde ÜSİ’yi destekleyecek yapı ve yapılanmaların yetersiz kalması veya yeteri kadar etkin olmaması. Sanayicinin ve sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli sayıda öğretim üyesinin bulunamaması. Akademi ile sanayinin iş yapma biçimleri ve performans kriterlerinin birbirinden farklı olması. Sanayinin teknolojik araştırmalara yönelik bir yapısının olmaması, AR-GE yatırımının gerekliliğine dair bilinç eksikliği. Kamu süreçlerinde üniversite sanayi işbirliği mekanizmalarına yeterince yer verilmemesi. Mevcut mevzuatta yaşanan sıkıntıların üniversite sanayi işbirliği önünde engel oluşturması. Öğretim üyelerinin sanayiyi yeteri kadar tanımaması, işbirliğine konu olan problemi sadece akademik açıdan ele almaları.

Fikri haklar alanı ve mevzuatına ilişkin yaşanan sıkıntıların üniversite sanayi işbirliği önünde engel oluşturması.
Olarak sıralanmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu