GündemEkonomi

ÜRETİCİNİN ELİNDEN GÜVENLE İÇİN

Balıkesir Süt Üreticileri Birliği(SÜB) Balıkesir pazaryerlerinde uzun süredir uygulamaya koyduğu sistemle tüketiciyi ve özellikle Balıkesirli hanımları mest etti. Birlik üreticinin hakları noktasında “önce üretici” diyerek hem üreticiye, hemde tüketiciye büyük imkan sağladı.

Balıkesir Süt Üreticileri birliği Başkanı Cihat Şimşek MERHABA’ya yaptığı değerlendirmede Balıkesir’de Süt’ü üretenlerin bir araya gelerek oluşturdukları yapıyı anlattı. Başkan Şimşek, “Bu yapının önce kendine hizmet etmesi, eksikliklerin giderilmesi, sütü ürettikten sonra kullandığımız kaplardan tutun, soğuk zincire taşınması ve süt sanayicisine kadar ulaştığı aşamalarda yaşanan sıkıntıları en aza indirmek için çalıştık ve bu hedefler sonrasında süt ile ilgili farklı ayaklardaki sorunları da görmeye başlamıştık. Pazarlama kısmı. Sanayicinin elin de ve bazı pazaryerlerinde de üreticinin elindeydi. Tabi ki bu iki elin parmağını geçmeyecek kadar. Birde sokakta satışını gerçekleştiren insanlar. Hepsine dokunduk” dedi.

“BURADA GÜVEN NOKTASI VAR”

Balıkesir’de özellikle süt’ün üreticiden halka ulaşımında öncesi ve sonrasının araştırıldığı beklenen ve istenen ne? Denilerek bir çalışma yürüten Birlik, anket çalışması ile önerileri aldı, şikayetleri dinledi. Birliğin stratejisi oldukça çarpıcı. Oranlara bakarak SÜB yüzde 10’un altında olmayan yüzde 13’lük dilimi dikkate alacağız diyerek politikalarını değerler üzerinden yürütmüş ve bugünkü memnuniyetin en üst seviyeye ulaştığı hizmeti yakalamış.

ÜRETİCİNİN ELİNDE GÜVENLE

Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek ,Biz yıllardır yaşanan sorunlardan yola çıktık. Örneğin; Sürekli süt alınan yerler var ama müşteri aslında memnun değil. Çünkü yenisini getiren yok. Biz Süt Üreticileri Birliği olarak, bu konuda tüm bu sorunları masaya yatırdık. Son dönemde gıda şarküterilerinde, çiğ süt satımı gündeme gelmeye başladı. Bir bakıyorsunuz bir Kasap önünde çiğ süt satışını görüyorsunuz. Bunlar menşei belli olmayan satışlar. Tarım Bakanlığının geçtiğimiz Şubat ayında bu konuda çıkarttığı bir yönetmelik var. Isıl işlem görmemiş çiğ süt satışı ile ilgili bir mevzuat hazırlandı. Bu mevzuat ta hastalıktan ari işletmelerden almak kaydı ile satışa çıkan sütün kabında hangi işletmeden hangi soğutma tankından çıkarak tüketiciye ulaştığını gösteren ibarelerin yer alması gerekiyordu. Kanun hazırlandı ama markette, pazaryerinde, kasapta süt satışı gerçekleştiren hiç kimse sütü satamayacak hale gelecekti. İl genelinde 8 tane hastalıktan ari işletme var. Bu şu demek: Süt, Üretenin elinden gerçek sahiplerin elinden çıkıp, bin-iki bin başlık işletmelerin eline düşecek. Bu sokaktaki satışlar da dahil. Tamamıyla üreticinin elinden çıkmış olacaktı.

BİR HAMLE GERKİYORDU O HAMLE YAPILDI

Şimşek, “ İşte bu noktada biz üreticinin elinden ve satış sonrası alıcının elinde de bir güven olması için bir çalışma başlattık. Bir mahallede işletme açıp 50 litre süt satmaktansa biz, semt pazarlarını tercih ettik. Merkez ilçe belediyelerimiz ile görüştük. Pazarcılar Odası ile bir görüşme yaptık. Pazaryeri ile ilgili ve alıcı olan halk ile görüşmeler yaparak, 2017 yılı Mart başında ilk pazaryerine çıktık. Buradaki çıkış üreticinin elinden tüketiciye güvenli bir ulaşım sağlamak ve pazaryerinde satış gerçekleştiren sadece 10 kişiden ziyade, bizim kırsalda ürettiğimiz ve elimize geçen paranın iki katına bu 10 kişinin kar elde etmesinin önüne geçmek. En küçük bir harekette fiyat artışlarının önüne geçmek için adım atmış olduk. Piyasada bu şekilde satılan sütlerin fiyatını regüle etmek ve belli bir seviyede tutmak için bu yola çıkmış olduk.

PAZARA KOŞMADAN RAHAT GELİN BİZ HER ZAMAN HAZIRIZ

“Güven noktasının ardında SÜB var. Kendi üreticilerimizin elindeki süt buraya geldiği için beslenmesinden tutun, belli yağ, asit oranına kadar herşeyi ile ilgilendik. Pazara bir alışkanlık geldi. Sabahtan koşa koşa pazara gelip süt alacak ki bozulmayacak. İşte bu konuda onların rahatlamasını sağladık. Bunu ortadan tamamı ile kaldırarak istediği saatte aynı kalitede soğutulmuş sütü onların ayağına getirdik. Sıcak gelen çiğ süt yerine soğuk süt’ü getiriyoruz. Isı farkı değişmiyor. Afaki hava muhalefetleri olduğu durumlarda araçlarımız var. Onlarla aynı kalitenin korunmasını sağlayarak bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Pazaryerlerinde tüketicilerle görüştük. Uzun bir süre çiğ süt ile ilgili olumlu değil de olumsuz görüşlerini istedik. Bir anket gerçekleştirdik. Yapılan işten memnun olup olmadıklarını, Fiyatları, SÜB’ün anlamını ve sütün kendilerine nasıl ulaşmasını istediklerini sorduk. Önerilerini dinledik. 10bin kart dağıttık bu konuda.”

PAZAR VARSA SÜT’DE VAR

“Salı ve Cumartesi Karizma, Perşembe Kuvayi Milliye’de,Perşembe pazarında, Cuma ise bağlar sokağındaki Cuma pazarında ve pazar günüde Adnan Menderesteki Pazaryerindeyiz. Haftanın 5 günü varız.4bin 900 küsur bir dönüşüm oldu. Anketlere dönüşümü aldıktan sonra bilgisayarlara aktarımını yaptık.2018’in Ocak Şubat süt fiyat geçişi zamanında pazarı ölçmek için süt fiyatını belirledik. Önce “güç dengesizliği yaşanmasın” dedik. Fiyat politikasından yüzde 87 memnun. Yüzde 13 memnuniyetsizlik sonucu çıktı. Şikayetlerin bölümünde fiyat artışlarında yine yüzde 13 bir şikayet vardı. Bu böyle olunca, fiyat politikasını geri çektik.Ollması gereken SÜB ‘e yakışanı yaptık. Piyasadaki arkadaşların fiyat dengesini de bozmayalım dedik ama; bu noktada yüzde 13 küçük bir rakam olmasına rağmen bunu önemsemeliydik. Çünkü SÜB’e gelen bu memnuniyetsizliğin yüzde 10’un altında olması gerekir .Biz bunu benimsedik. Bireysel hareket etmiyor ve birliğimizdekileri temsil ediyoruz. Çift haneleri görmememiz lazım. Tek haneli rakamlarla gitmeliydik.”

HALK ÇİĞ SÜT’Ü SEVİYOR

“Halk çiğ süt olarak süt’ü istiyor. Yoğurt yapmak istediklerini belirtiyor. Evinde süt var mı diye sorulduğunda “bende var” demeyi önemsiyor. Bu çalışmalarımızda sorduğumuz cevapları önemsedik. Güven ve kaliteyi sağlayan bir diğer konuda bizim laboratuvarımızın olması. Sütlerimizi sürekli kontrol ediyoruz. Antibiyotikli bir sütü kesinlikle soğutma tanklarımıza yaklaştırmıyor, sokmuyoruz. Asitik oranını kontrol ediyoruz. Laboratuvardan aldığımız güçle bunu yapıyoruz. Personelimiz eğitim konusunda sürekli bir eğitim alıyor. Laboratuvarı da laboratuvar olsun diye yapmadık. Akredite olsun diye yaptık. Herşeyi ile hazır ancak, projelerimiz sürecek ilerleyen dönemde hepsi planlı. Çiğ sütün satışında bir konu daha var.SÜB olarak 2016 Ağustos ayında birlik bünyesinde birproje ekibi oluşturduk. Bakanlık birlikler üzerinden bu projeleri alacaktı ancak biz zaten 4 ay önceden veriyorduk bu hizmeti. SÜB olarak bir adım hep önden gittik. Çiğ süt’ün çıkan yönetmelikle düğmeye basılmasıyla sahada satışı yapılamayacaktı. SÜB hemen bir adım atarak önden hareket etti .Üreticinin sütü sahadan çekilmesin diyerek bir buçuk yıl önceden bu çalışmayı zaten yürüttük.”

DOĞAL YOĞURDUNU KENDİN YAP İŞTE İMKAN…

“SÜB kabı ve üzerinde bilgileri yer alan hali ile sütün kabını süt’ün fiyatından ayrı belirledik. Bugün gelinen noktada çevreye duyarlılığı çok daha öncesinden tespit ederek hareket ettik. Bugün naylon poşetlerinde ücretli olacağı konuşuluyor. Gazlı içeceklerin pet şişeleri ile değil, SÜB’ün kabı ve süt’ün bilgilerinin yer aldığı bir güvenli kap ile vatandaşa ulaşmasını temin ettik. En ince ayrıntıyı düşünerek SÜB olarak tüketicinin zarar görmemesi ve üreteninde korunmasını sağlamanın yapısı içindeyiz. Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu