GündemEkonomiÖzel Haberler

ÜRETİMİN MERKEZİ “BALIKLI”

Balıklı Mahallesi Muhtarı Halil Tığlı, mahallesinin tarım ve hayvancılığın merkezi haline geldiğini söylerken yetiştirdikleri Mandalar ile lezzetli süt ürünleri ortaya koyduklarını belirtti. Balıklı deresinin temizlenmesini isteyen Muhtar Tığlı, yol ve asfalt çalışmalarına da ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Balıkesir merkeze yakınlığı ile bilinen Balıklı Mahallesinin eski adının “Memduhore” olduğunu söyleyen Muhtar Halil Tığlı, mahalle sakinlerinin tarım ve hayvancılıkla uğraştıklarını dile getirdi. Balıklı Mahalle Muhtarı Halil Tığlı, yol ve asfalt çalışmaları yapılması gerektiğini söyledi.

“PAZARCILIKLA UĞRAŞIYORUZ”

Balıklı Mahallesi Muhtarı Halil Tığlı, “Doğma büyüme Balıklı Mahallesinde yaşıyorum. Tarım ve hayvancılık ile uğraşıyorum. Ayrıca pazarcılıkla uğraşıyorum.  Tarlada kendi yetiştirdiğim ürünleri pazarda satıyorum. Domates, lahana, brokoli, kırmızı lahana, karnabahar gibi ürünleri satıyoruz. Bu işi de 21 yıldır yapıyorum. Bizim köyümüzde genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşılıyor. Köyümüzün geçim kaynağı tarım ve hayvancılık” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞLARIMIZ ZOR DURUMDA”

Balıklı Mahallesi Muhtarı Halil Tığlı “Bizim en önemli sorunumuz hayvancılığın para yapmaması. Üreticiler ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız zor durumda. Bu sene ekinler az oldu. Afetler yaşandı. Ürettiğimiz malları maliyetinin altında veriyoruz. Maliyetler çok yükseldi. Bunun nasıl önüne geçeceğiz bilmiyorum.  Biz tarım ve hayvancılık ile uğraşan bir mahalleyiz. Ayrıca biz Anadolu Mandası bakıyoruz. Proje kapsamındayız. Gün gelecek bunlar iyi olacaktır ama bu dönem çok zor durumdayız” dedi.

“GÜZEL VE CENTİLMENCE BİR YARIŞTI”

Balıklı Mahallesi Muhtarı Halil Tığlı “Biz seçime dört aday olarak girdik. Mahallemizde bin 378 seçmenimiz vardı. Ayrıca bin 268’e yakın oy kullanıldı. Ben 498 oy ile muhtar seçildim. Güzel, centilmence bir seçim geçirdik.  Hepimiz komşuyuz. Hepimiz akrabayız. Mahallemizde hep bir aradayız. Güzel bir seçim geçirdik” dedi.

“ALT YAPI SORUNUMUZ VAR”

Mahallede alt yapı sorunu olduğunu söyleyen Muhtar Tığlı, “Başkanlarımızla da görüştük. Hasan Avcı Başkanımız incelemelerde bulundu. Alt yapı sorunumuz var. Önümüzdeki aylarda Mart ve Nisan aylarında alt yapı ve şebeke suyu çalışmalarımız olacak. Parke taşı döşenecek. Başkanlarımızdan da iyi haberler aldık. Köy içinde bu sorunumuzu hal edeceğiz” dedi.

“YOLLAR DÜZELTİLMELİ”

Muhtar Tığlı,“Köy yapacağımız hizmetlerden dolayı gelecek nesillere de iz bırakacak çalışmalara imza atmak istiyoruz. Köyümüzde ciddi şekilde alt yapı sorunumuz var. Bu alt yapı 1970’li yıllarda değişti. Kanalizasyon çalışmaları elimizde kalıyor. Yollarımızın da düzenlenmesini istiyoruz. Yollarda kötü durumda. Biz alt yapı sorunlarımızın ve yollarımızın düzelmesini istiyoruz” dedi.

“SERACILIK DA GELİŞİYOR”

Seracılığın da hızla geliştiğini söyleyen Muhtar Tığlı,“Mahallemizin çoğunluğu pazarcılıkla uğraşıyor. Semt pazarlarında kendi ürettikleri ürünleri satıyorlar. Seracılık çok gelişiyor ama bizim mahallemizde pek uğraşan yok. Seracılık için destekler de veriliyor. Ben vatandaşlarımızın seracılıkla da uğraşmalarını isterim” dedi.

“MANDACILIK MAHALLEMİZDE ÖNEMLİ BİR GEÇİM KAYNAĞI”

Mahallede mandacılığın önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyleyen Muhtar Tığlı, “Uzun yıllardır mandacılık ile uğraşıyoruz. Mandalar çok süt vermez. İnek, koyuna oranla daha az süt verir. Ama oldukça değerlidir. Özellikle yoğurdu ve kaymağı çok değerlidir. Mandanın eti de çok değerlidir. Çünkü kolestrolü düşürür. Manda on bir aya yakın bir zamanda doğurur. Yaban hayvanı olduğu için uysal bir hayvandır. Mandayı kim sağıyorsa sürekli o sağmalıdır. Kendini başka birine sağdırmaz. Şu anda mandaya çıkan yaklaşık bin baş mandamız var. Maliyeti olmayan bir hayvan. Manda sütünün yağ oranı yüksek olduğu için oldukça lezzetli olur” ifadelerini kullandı.

“MANDANIN MALİYETİ YÜKSEK”

Muhtar Tığlı, “Mandanın çok maliyeti. Mandanın üremesi amacıyla bir proje kurduk. Devletten destek alıyoruz. Bin liraya yakın bir destek alıyoruz. Bu proje olmasa manda sayısı düşerdi.Ama özveri ile çalışıyoruz. BU oranı düşürmemeye çalışıyoruz” dedi.

“ESKİ ADI MEMDUHORE”

Balıklı Mahallesi Muhtarı Halil Tığlı, “Eskiden mahallemizde Rum yerleşimleri varmış. İlk ismi” Memduhore” olarak geçiyor. Rum kızının ismi olarak biliyoruz. Eskiden deremiz vardı. Şu anda çok kötü durumda. Balıklı deresinde çocukluğumuzda çok balık vardı. Şimdi kurbağalar yaşıyor. Bunu bildirdik. Kısa zamanda bir ıslah çalışması yapılması gerekiyor” dedi. Fatma Kara

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu