GündemÖzel Haberler

Ustalardan Çıraklara Tavsiye

Ustalardan Çıraklara Tavsiye

 

Yeni Sanayi sitesi 3. Kapıda hizmet veren Başak Oto ortaklarından Usta Okan Yasak deneyimlerini ve yeni nesil çıraklara tavsiyelerini Merhaba okurları ile paylaştı. 4 yıldır sanayide hizmet verdiklerini söyleyen Yasak, havaların soğumasıyla birlikle araçların kışlık Bakımları ile ilgili de bilgiler verdi. Usta olarak sanayide yaşanan sıkıntılar ve çırakların düşünceleri haberimizde.

 

MÜŞTERİLERİMİZİ MAĞDUR ETMİYORUZ

Müşteri memnuniyetinin kendileri için büyük önem teşkil ettiklerini söyleyen Okan Yasak, “4 yıldır tüm araçların bakım ve onarımlarını yapıyoruz. Ortağım Yasin Sarıbaş ve çırağımız Hasan Baykuş ile birlikte hizmet veriyoruz. Hemen hemen tüm araç gruplarına bakıyoruz. Fenni muayeneden geçemeyen araçların yapılması gereken yerlerin tamirini yapıp geçmesini sağlıyoruz. Hiç zaman için müşterilerimizi mağdur etmiyoruz. Kim olursa olsun müşteri memnuniyeti bizim için çok önemli. Allaha şükür şimdiye kadar bu konuda hiç bir sıkıntı yaşamadık. Elimizden geldiği kadar her konuda yardımcı oluyoruz” dedi.

KIŞI RAHAT GEÇİRİN

Araçların kışlık bakım zamanlarının geldiğini dile getiren Yasak, “Yaklaşık 15 yıldır bu işin içerisindeyiz. Ortağım Yasin ile beraber zaten çocukluk arkadaşıyız. Askerden geldikten sonra ikimizde serviste çalıştık. 4 yıl önce de burasını açtık. Genel olarak tüm araçların tamir ve bakımını yapıyoruz. Şu sıralar havalar soğudu ve araçların kışlık bakım zamanları da geldi. Araçlar için yaz kış tüm malzemelerimiz mevcut bulunmakta.  Ön takım, şanzıman, arabanın yürür aksamı, motor, fren vs gibi aracın tamiri ile ilgili ne gerekiyorsa model ayırmaksızın hepsini yapıyoruz”dedi. Kış gelmeden bir ay önce araçlara anti friz konulması gerektiğini söyleyen Yasak, genel bakımlarının yapılmasının önemli olduğunu söyleyerek müşterilerin de bu şekilde olursa mağdur olmayacaklarını ve kışı çok rahat bir şekilde geçirebileceklerini de belirtti.

FİYAT UYUMSUZLUĞU VAR

Sanayide yaşamış oldukları sıkıntılardan da bahseden Başak Oto ortaklarından Okan Yasak” Sanayide müşterilerden yana hiç Bir sıkıntımız yok fakat fiyat konusunda sanayi esnafı ile sıkıntılarımız oluyor. Sanayide fiyat uyumsuzluğu var.  Örneğin kimileri tek başına çalıyordur, algısı vergisi yoktur, kaçak çalışıyordur. Bizim algımız vergimiz, eleman maaşı, elektrik, kira, muhasebeci olsun bunların hepsi sonuçta gider. Müşteri onunla bizi kıyaslamak zorunda kalıyor. Bu sefer ucuz olduğu için onu tavsiye ediyor. Bu konunun denetlenmesi gerekiyor. Kim nerede ne şekilde çalışıyor gibi. Bazıları dükkan tutup yarısını elektrikçiye boyacıya vs  kiralıyor. Dükkan kirası örneğin 5 bin lira ise onlardan 2şer bin lira alıyor. Bu şekilde olduğu içinde ona bazı giderler sorun teşkil etmiyor. Bizim en az aylık 10 bin lira giderimiz oluyor ama onun öyle değil. Örneğin bir aracın motoru yapılacak kaça yaparsın 5 bin lira öteki diyor ki 2 bin lira.  Böyle de müşteri kendinin kazıklandığını düşünüyor. Bu şekilde kaçak çalışanlar var. Bu yönden bir uyumsuzluk var. Bunun denetimlerinin yapılması gerektiğini düşünüyoruz.”dedi

BU ÜLKEYE SANAYİCİ DE LAZIM

Kendilerinin de çıraklık döneminden geçtiklerini ve bu işte sabırlı olunması gerektiğinin üstünde duran Yasak “Sanayide tamir üzerine çalışan en fazla 15 ila 20 arası çırak var. Bizim zamanımızda biz çıraklığa giderken tamir bölümünde 50 55 kişi bir sınıfa giriyorduk. Bazı arkadaşlarımız bizim gibi dükkan açtı, bazıları halen başkalarının yanında çalışıyor. Bazıları fabrikaya girdi. Sanayide işler güzel bir sıkıntı yok ama şu an ki gençler diyor ki rahat işte çalışmak istiyorum, kolay para kazanmak istiyorum. Bu işin zahmeti çok, pis iş, yapamam diye düşünüyorlar. Herkes devlet memuru, masa başı işte çalışacak diye bir şey yok. Bu ülkeye devlet memuru da lazım, sanayici de lazım. Sanayide usta bakımından sıkıntı yok fakat eleman bakımından sıkıntı büyük.”dedi.

BU EKMEĞİN KAYMAĞINI YİYECEKLER

Yasak konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Gençlerimiz kolay para kazanmak istiyor, elleri üstleri kirlenmeden, yorulmadan, zahmet çekmeden iş yapmak istiyor. Sanayide çok zorluk yok. Çıraklık döneminde bir takım zorluklar illaki oluyor biz de o yollardan geçtik çünkü. Akşamları eve geç gidilebilir, üstün başın ellerin kirlenebilir. Biz zamanında nasıl bu yollardan geçtiyse de şu an bunun meyvelerini topluyoruz. Allaha şükür halimiz yerinde. Paramızı kazanıyoruz. Sadece biraz sabır. Usta olana kadar herkes bir zahmet çekiyor. Ama onlarda bu ekmeğin kaymağını yiyecekler. Çünkü artık yetişen yeni bir nesil yok.”dedi.

ÇALIŞMA HAYATI İLE GERÇEK HAYAT BAŞLIYOR

Gençlere tavsiyelerde bulunarak sözlerine şöyle devam etti. “Bu meslek benim açımdan çok güzel bir meslek. Benim gençlere tavsiyem herhangi bir meslek dalı olur, boyacı olur kaportacı olur, okullarını okuduktan sonra sanayide çalışmalarını isterim. Okulda kitap üzerinde öğreniyorsun ve çalışma hayatına adım attıktan sonra gerçek hayat başlıyor. Hayatın kendisini yaşamaya başlıyorsun çünkü. Bana göre hayatı bu şekilde öğreniyorsun. Kolay iş yok kabul ediyorum ama olduğu zamanda kimseye muhtaç olmuyorsun. Alnının teri ile para kazanıyorsun. Gittikçe teknoloji ilerliyor. Kendilerini bu teknolojiye ayak uydururlar ise çok güzel paralar kazanıp geçimlerini sağlayabilirler. ”

BANA SABIR İLE DESTEK ÇIKIYORLAR

2 seneden beri çırak olarak çalışan Hasan Baykuş ise “burada çalışmaktan çok mutluyum. İşverenlerim bana çok iyi davranıyor. Yeri geldiğinde işi daha iyi kavrayabilmem için bana sabırla destek çıkıyorlar. Buraya geldikten sonra çıraklık eğitime devam ettim. Benim akranım olan arkadaşlarım gezip dolaşıyor. Boşa zaman harcıyorlar bence. Ben burada çalışıyorum ve halimden çok memnunum. Evet üstüm başım, ellerim kirleniyor ama bir altın bilezik kazanıyorum, bir meslek sahibi oluyorum. İleride çok iyi  bir tamirci olmak istiyorum. Usta olduktan sonrada tıpkı ustalarım gibi bir işyeri açmayı düşünüyorum.” dedi.Haber: Yoldaş Kocaer

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu