Köşe Yazıları

Üstün İyilik

Bismillâhihirrahmanirrahim

Üstün İyilik

Bismillâhihirrahmanirrahim

“ Allah’a karşı gelmekten sakınan kimselere, “Rabbiniz ne indirdi?” denildiğinde, “Hayır indirdi” derler. Bu dünyada iyilik yapanlara bir iyilik vardır. Ahiret yurdu ise daha hayırlıdır. Allah’a karşı gelmekten sakınanların yurdu ne güzeldir.”Nahl, 30

“Eğer Allah’ı, Resülünü ve ahiret yurdunu istiyorsanız, bilin ki Allah içinizden iyilik yapanlara büyük bir mükafat hazırlamıştır.” Ahzâb, 29

İlgili Makaleler

Abdullah İbni Amr İbni Âs ra dan  rivayet edildiğine göre Resûlullah sav  şöyle buyurmuşlardır,

“Kırk iyilik vardır. Bunların en üstünü, birisine sağıp sütünden faydalanması için ödünç olarak sütlü bir keçi vermektir. Kim, sevâbını umarak ve mükâfâtını Allah’ın vereceğine inanarak bu kırk hayırdan  birini işlerse,  Allah Teâlâ onu bu sebeple cennete koyar.” (Buhârî, Hibe 35.;Ebû Dâvûd, Zekât 42)

Bu hadis bizlere  isllâm’da hayır  ve iyilik yollarının çokluğunu, kerem ve cömertlik çeşitlerinin bolluğunu haber vermektedir. Asr-ı saadette insanlar genellikle hayvancılık ile geçimlerini sağlamaktadır. Peygamberimiz sav  özellikle kırsal kesimlerde ya da hayvancılığın yaygın olduğu  yer ve yörelerde, sevâb için yapılacak iyiliklerden birini açıklamaktadır. Sütlü bir keçi veya koyunu sağıp sütünden yararlanması için ödünç olarak fakir komşuya vermenin 40 kadar iyiliğin en üstünü olduğunu bildirmektedir. Bu, koyun ya da keçi sürüsü olan kimse için, belki küçük görülecek bir iyiliktir. Ama sütünden istifade edeceği bir tek hayvanı bile olmayan bir fakir için büyük ikrâm olduğunu açıkça beyan edilmiştir .

Demektir ki çevre şartlarına göre  yapılabilecek  bir çok hayır ve iyilik çeşidi bulunmaktadır. Mesele sevâbını Hz. Allah cc’den bekleyerek ve iyilik niyetiyle bunlardan herhangi birini yapabilmektir.

Hadiste haber verilen 40 iyiliğin her biri  tek tek sayılmamış olması, iyilik niyetiyle yapılabilecek her hayıra imkân tanımak bakımından yol gösterici  olmuştur. Zira bu iyilikler sayılmış olsaydı, onlardan başka iyiliklere iltifat edilmeyebilirdi. Sağmal bir keçinin ödünç verilmesinin bile üstün bir iyilik ve cömertlik sayıldığı belirtilmek suretiyle müslümanların hayır yapmakta duyarlı ve gayretli davranmaları için  teşvik edilmiş olmaktadır.

Kısaca hadisi şerifte belirtilen   İyilik ve hayır yolları çoktur. Yine iyilik niyetiyle yapılan hayırlar, hayr sahiplerine cennet kapılarını açar. Ayrıca   yapılacak iyiliğin mahallî şartlara uygun olması, ayrıca bir iyiliktir.

Rabbimiz bizlere ve tüm inananlara ihlâs ile iyilikte yarışmayı nasip eylesin ve özellikle Filistin’de ki kardeşlerimize Muzafferiyet nasip etsin.

Selâm Verilenler…

Hüseyin Yıldırım

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu