GündemKöşe Yazıları

Uyku Getiren Bitkiler

Uyku Getiren Bitkiler

İnsan, beden ve ruh ikilisinden meydana geldiğine göre, yediğimiz besinlerin bedenimizin biyolojik yapısı üzerindeki etkisinin yanında psikolojik yapısı üzerinde de etkisinin olması gayet doğaldır. Bu nedenle ‘Bitki yiyerek uyku gelir mi?’ demeyin. Çünkü bize mutluluk veren, uyku düzenimize yardımcı olan bitkiler olduğu gibi stresi azaltan bitkiler de var.

Bilindiği gibi serotonin hormonu, iştah ve ruh halimiz üzerinde direkt etkilidir. Vücutta serotonin seviyesi düştükçe depresyon, yorgunluk, uykusuzluk, sinirlilik gibi hoş olmayan duygular açığa çıkabiliyor. Vücudumuzda öyle hassas bir denge kurulmuş ki bazen bir hormon seviyesindeki düzensizlik bile vücudun tüm dengesini bozabiliyor. Örneğin mutluluk hormonu olan serotonin molekülü, dopamin ve melatonin üretiminde önemlidir. Melatonin hormonu ise uyku döngüsünün düzgün çalışması için kritik öneme sahiptir. Yani vücudumuzda melatonin üretilebilmesi için, serotonine ihtiyaç vardır. Bu nedenle yeterli serotonin hormonuna sahip olmamak, uyku düzenini ve kalitesini etkileyebilir.  Beyinde serotonin seviyesi azalınca, uyku kalitemiz de bozulur.

Şimdi hangi bitki ve meyveyi yersek daha iyi bir uyku çekebiliriz gelin ondan bahsedelim. Özellikle akşam yemeğinde bazı yiyecekler tüketerek gece boyunca deliksiz bir uyku çekmek mümkün.

Hynjy7Ue

***

Kesintisiz güzel bir uyku çekmek istiyorsanız, en iyi seçenek papatya çayıdır. Papatya çayı doğal bir yatıştırıcıdır. Benzer şekilde yatmadan içeceğiniz 1 fincan lavanta çayı da sizin rahat bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır.

Ama ben bitki çayı sevmiyorum diyorsanız o zaman size yeşil sebzeler önereceğim. Yeşil sebzelerde bulunan mineral magnezyum, kasları ve sinirleri gevşetmeye yardım ediyor. Kulağa garip gelse de akşamları kıvırcık salata yemek daha iyi uyumanızı sağlayabilir. Benzer şekilde salatada bulunan bazı maddeler uyku ve gevşeme etkisine sahiptir. Bu arada; brokoli, brüksel lahanası, kıvırcık lahana, hindiba gibi sebzeler rahatlatıcı etkiye sahip olduğunu da belirtmek isterim. Ama sebze sevmiyorsanız, bu durumda alternatif olarak triptofan içeren diğer bir yiyecek olan muzu öneriyor uzmanlar.

Ayrıca bazı tahıllar da uyku getirme konusunda etkilidir. Bu amaçla akşam yemeğinizde karabuğday, kinoa (gluten içermeyen bir tür tahıl), darı, arpa ve tatlı patates gibi karbonhidrat içeren yiyeceklerden bir karma hazırlayın derim. Aynı şekilde akşam yemeğinde bir kâse yulaf unu yemeyi deneyin. Buğdayın yatıştırıcı özelliği sayesinde iyi bir gece uykusu çekebilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak iyi bir uyku istiyorsak, endişemizi arttıran ve strese katkıda bulunan; kızartılmış yiyecekler, glisemik indeksi yüksek olan karbonhidrat türü besinler, rafine şeker, asitli ve alkollü içeceklerden de uzak durmak gerekir.

İyi uykular dileklerimle…

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Sayın hocam öncelikle bütün yazılarınız için çok teşekkür ederim. Evrenimiz bir bütündür. Bir ağaç gibi köküyle yaprağıyla çiceğiyle meyvesiyle güneşimizle bulutuyla toprağıyla bizde evrendeki her varlıkla bağlantılıyız. Rabbim herşeyi bizim hizmetimize sunmuş biDe bunları doğru zamanda kullanmalıyız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu