Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

UYKUSUZ GECELERE VEDA?

Geçen hafta sizlerle uykusuzluğun ne olduğunu ve nedenlerini paylaşmıştım. Bu haftada uykusuzluk sorununda ne yapabiliriz onu paylaşacağım. Aslında uykuyla ilgili sorunlarda yapılması gereken ilk şey nedeni bulmaktır. Ardından da tabii ki bu nedeni ortadan kaldırmak. Ancak ben size bu hafta yine de uykusuzluk sorununuz için evde yapabileceğiniz birkaç öneride bulunmak istedim.

Öncelikle düzenli bir egzersiz programı hayatınıza sokmanızı öneririm. Örneğin günlük kısa yürüyüşler uykusuzluk problemlerinde oldukça destekleyici bir spordur. Yine illa uykuya dalmak için yatak içinde kendinizi zorlamayın. Uyumaya düzenli olarak belli saatlerde gitmek yani düzenli uyku takvimi sürdürmek çok etkili bir yöntemdir. Geceleri ayrıca çay, kahve gibi kafein içeren tüm içeceklerden, sigardan kaçınmak önemlidir. Çok aç yatmakta yine kişinin uykudan uyanmasına neden olabilir.

Yattığınız oda da çok önemlidir. Aşırı sıcak veya soğuk oda da uyumakta uyku sorunlarında yol açabilir. Ayrıca yatak odanızı her zaman havalandırın ve gerekirse yatmadan iki saat önce uykuya dalmayı kolaylaştıran bir takım bitkisel yağlarla odanıza kokutun.

Bir diğer uykuya rahat dalma ve kaliteli uyuma yöntemi de yatamadan önce yapılabilecek bazı gevşeme teknikleridir. Bu teknikleri ilgili hekimlerden öğrenmeniz de başarınızı daha çok arttıracaktır.

 

Lütfen uykunuz gelir gelmez ve sadece uykulu olduğunuzda yatağa gidin. Yatak odanızda televizyon izlemekten, kitap okumaktan kaçının. Her sabah, hafta sonları bile aynı saatte kalkın ve gündüz kestirmeden kaçının.

Hepinize güzel, huzurlu uykular dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu