Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

UYKUSUZ GECELERİN Mİ VAR?

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.drnilaysahin.com

Uykusuzluk gerçekten son yıllarda çığ gibi büyüyor. Genci yaşlısı herkes bu sorundan muzdarip. Bu öyle bir sorun ki kişinin hem zihinsel hem de fiziksel halini etkiler. Ayrıca bununla yetinmeyen uykusuzluk kişilerde bir takım başka hastalıkların gelişmesine de neden olabilir. İyi de uykusuzluk derken neyi kastediyorum derseniz sadece yatağa girdiğinizde uykusuz kalmayı değil elbette. Uyku sorunum var demek için; geceleri uykuya zor dalmak, gece boyunca uyanmak, istediğinizden erken uyanmak, gece uykusundan sonra hala kendini yorgun hissetmek, gündüz yorgun veya uykulu hissetmek, çok sinirli, depresif ve kaygılı olmak, yaptığı işe iyi konsantre olamamak gibi sorunlar yaşanması gerekir.

Peki vücuda bu kadar zarar verebilen uykusuzluğun nedenleri nelerdir? Normal biyolojik ritmimizde oluşan bozulmalar hepimizde uyku problemi yaratabilecek sorunlardır ki örneğin uyku saatimizin değişmesi, vardiyalı işte çalışma, sık seyahat etmek gibi. Yine aşırı sıcak veya soğuğa maruz kalmak, gürültülü bir ortamda çalışmakta kişinin uyku problemi yaşamasına neden olur. Diğer nedenlerden biri de depresyon, anksiyete bozuklukları veya psikotik bozukluklar gibi psikolojik sorunların yaşanmasıdır. Her şeyi kafaya takmakta uykuyu kaçıran sık nedenler arasındadır.

Eğer devamlı ağrı duymanıza neden olan bir hastalığınız varsa bu da uyku problemlerine yol açacaktır. Yine bazı ciddi kalp hastalıkları, KOAH gibi solunum sıkıntısı yaratan akciğer hastalıkları, uyku apnesi, reflü, guatr problemleri, iltahaplı eklem romatizmaları, Parkinson ve Alzheimer hastalıkları gibi durumlar da ciddi uyku problemlerine neden olabilirler.

Uykusuzluğa sadece hastalıklar neden olmaz. Ayrıca kullandığımız kortizol, kolesterol düşürücüler, bazı kalp ilaçları, bazı antidepresanlar gibi bazı ilaçlarda bizi uykusuz bırakabilir.

Haftaya da sizlerle uykusuzluk sorununda ne yapabiliriz onu paylaşacağım.

Hepinize yastıkla barışık, güzel uykularınızın olduğu bir hafta dilerim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu