GündemKöşe Yazıları

Uykusuzluk (İnsomnia)

Uykusuzluk (İnsomnia)

Uykusuzluk saatler geçse bir türlü uyuyamama hastalığıdır. Uykuya dalmak zor iken çok erkenden uyanma, uykunun gecenin bir vakti bölünmesi gibi belirtilerle uykusuzluk katlanılamaz hale gelir. Bazı bilim adamlarının araştırmalarını incelediğimde uykusuzluğun birçok nedenden oluşabileceğini söylüyorlar.

Yaygın ve en sık görülen uyku bozukluklarından birisi olan insomnia hastalığının en çok gençlerde ve yetişkinlerde görüldüğü söylenmektedir. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi’nin yaptığı araştırmalara göre uykusuzluk çekenlerin %32,6’sının erkek olduğu, %23’ünün ortalama 6 saatten az uyuduğu, %12,6’sının hekim tanılı hastalığının olduğu, %23,7’sinin sigara içtiği ve %13,9’unun çay/kahve tüketiminin yüksek olduğu belirlenmiştir. Altı saatten az uyuyan, sigara içen, çay/kahve tüketimi fazla ve hekim tanılı hastalığı olan öğrencilerin PİDÖ puan ortalamasının istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, araştırmaya katılan gençler arasında insomnia şüphesinin yüksek oranlarda (%38.23) olduğu dikkat çekmiştir. Özellikle risk altındaki gençlerin uyku sorunlarının önlenmesinde ve tedavisinde uyku hijyeni eğitimi, bilişsel ve davranışsal tedavi yöntemlerinin etkili olacağı düşünülmektedir.

Uykusuzluk  kişinin kendisinde belirlendiğinde stres, gelecek kaygısı ve endişe, psikolojik nedenler, ilaç kullanımı, sosyal mesleki ya da herhangi bir iş alanında yaşanılan huzursuzluk ve ayrıca bazı tiroid hastalarının da uykusuzluk yaşayabileceği nedenlerin arasında gelmektedir. Uykusuzluğun gün içinde uyuklama hali, yorgunluk, sinirlilik konsantrasyon eksikliği, hafıza sorunları, gün içinde uykusuzluğa bağlı hatalar görüldüğünde mutlaka uyku düzeni değiştirilmeli ya da bir hekime başvurulmalıdırlar. Uykusuzluğun tedavisi yalnızca ilaç ile kalmayıp  zihninizi rahatlatmak kafanızı rahatlatacak bazı şarkılar dinlemek, stres azaltıcı ya da kaygılarınızla başa edebilecek kitaplar okumak ve daha çok dinlenmek gibi aktiviteler kişinin uykusuzluk problemini çözmesinde yardımcı bir etken olurlar. Ayrıcs kişinin gevşeme egzersizleri, beslenme düzeni ile tedavi edilebilirler. Bu tarz teknikler için zaman ayırmak ve biraz çaba gereklidir.

Nursima Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu