YaşamGündem

Uzmanlar Uyarıyor! Sahurdan Hemen Sonra Uyumayın

İstanbul Aydın Üniversitesi Medical Park Florya Hastanesi İç Hastalıkları hekimi Doç. Dr. Mehmet Sami İslamoğlu, Ramazan ayında sahur sonrası hemen yatmanın doğru olmadığını vurguladı.

Uzmanlar Uyarıyor! Sahurdan Hemen Sonra Uyumayın

İstanbul Aydın Üniversitesi Medical Park Florya Hastanesi İç Hastalıkları hekimi Doç. Dr. Mehmet Sami İslamoğlu, Ramazan ayında sahur sonrası hemen yatmanın doğru olmadığını vurguladı. İslamoğlu, bu durumun reflü semptomlarını artırabileceğini ve gaz ile şişkinliğe yol açabileceğini belirtti.

Ramazan ayı boyunca, öğün sayısının azalmasıyla birlikte enerji ve gıda alımının da azaldığına dikkat çeken İslamoğlu, karbonhidrat, yağ ve protein tüketiminin dengeli olması gerektiğini söyledi. Metabolizmanın yavaşlamasıyla birlikte aşırı enerji veren gıdalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Uyku düzeninin Ramazan ayında da önemli olduğunu belirten İslamoğlu, yeterli ve kaliteli uyku almanın ruh halini, enerji seviyesini ve genel sağlığı olumlu yönde etkilediğini ifade etti. Bunun için, yeterli gün ışığı maruziyeti, öğünlerin düzenlenmesi ve uyku uyanıklık dengesinin sağlanması gerektiğini ekledi.

İftar ve sahur öğünlerinde aşırı karbonhidrat ve yağ tüketiminden kaçınılması gerektiğini söyleyen İslamoğlu, beslenme planının zamana yayılması ve her besin grubundan yeterli miktarda alınması gerektiğini vurguladı. Sıvı tüketiminin de ihmal edilmemesi ve su alımının zamana yayılması gerektiğini belirtti.

Ramazan ayında egzersiz yapmanın da önemli olduğunu söyleyen İslamoğlu, ağır sporların yerine yürüyüş ve hafif fiziksel aktivitelerin tercih edilmesinin daha uygun olacağını ifade etti.

Son olarak, Ramazan ayında sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan İslamoğlu, kişisel beslenme düzeninin oluşturulması gerektiğini ve aşırı karbonhidrat ve yağ tüketiminden uzak durulması gerektiğini belirtti.

 

 

İHA

Sağlığınızı Tehlikeye Atmayın! 17 Sık Yapılan Hata

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu