Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Uzmanlardan Balıkesir’e Deprem Uyarısı!

Uzmanlardan Balıkesir’e Deprem Uyarısı!

 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan Balıkesir’in Edremit ilçesinde özellikle Ege Denizi’nde gerçekleşen 4 ila 5 büyüklük arasında değişen depremleri değerlendirdi.

 

Fay Tetikleme Süreci

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, “Helen Dalma Batma Zonu’nun bulunduğu yere dikkat edilmeli, Edremit Fayı’nı tetikleme ihtimali var. Türkiye’de tsunami tehlikesinin yaşanabileceği en yüksek riskli yerlerden birisi de Edremit Fayı’dır” dedi.

 

Türkiye’de tsunami tehlikesi yaşanabilir

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, “Helen Dalma Batma Zonu’nun bulunduğu yere dikkat edilmeli. Genel olarak değerlendirildiğinde Türkiye’de Kuzey Anadolu Fayı’nın çok tehlikeli olduğu belirtiliyor ancak Helen Dalma-Batma Zonu’na da bir o kadar dikkat edilmesi gerekiyor. Bu bölge çok tehlikeli ve potansiyel olarak çok büyük depremler oluşturabilir, tsunamiler oluşturabilir. Türkiye’de tsunami tehlikesinin yaşanabileceği en yüksek riskli yerlerden birisidir” dedi.

 

Aykan Edremit Fayı’na dikkat çeken Aykan, “10 Ocak’ta merkez üssü Midilli olan 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Midilli Fayı, boydan boya Edremit Körfezi’ne çıkmaktadır. Midilli Adası’ndaki fayın karşısında Edremit Fayı var. Edremit Fayı’nın doğudaki segmenti 1944’te 6,8’lik deprem üretmiş olup, tsunami de yaşanmıştı. Ayrıca bu deprem ile 37 kilometrelik bir yüzey kırığı oluşmuş, can ve mal kayıpları yaşanmış. Midilli Adası kuzeyinde meydana gelen depremlerin Edremit Fayı’nın özellikle Altınoluk segmentini tetikleme ihtimali var” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu