GündemEkonomiGörüntülü HaberlerÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

Varaka Standı Çevre Hassasiyeti Ve Ekonomiye Kattığı Değer İle Dikkat Çekti

Varaka Standı Çevre Hassasiyeti Ve Ekonomiye Kattığı Değer İle Dikkat Çekti

 

Ülkemizde önemli büyük sanayi kuruluşlarından olan ve Balıkesir’de kurulan Varaka Kâğıt Fabrikası geri dönüşüm konusunda millî bir çalışma yürütüyor. Varaka Kâğıt Fabrikası, üretimde kullandığı ham maddenin yüzde 100’ünü geri kazanılmış kâğıtlardan karşılıyor. Varaka, çevre duyarlılığını üretiminin her alanında geliştirirken doğal kaynakları sürdürebilir şekilde kullanmayı ayrıca önemsiyor.

YÜZDE YÜZ GERİ DÖNÜŞÜMLE EKONOMİYE BÜYÜK KAZANÇ

Balıkesir-Bigadiç karayolu üzerinde, Paşaköy yakınlarında 1.265.000 metrekare alan üzerine kurulan tesis, 110.000 metrekare kapalı alana sahip. Kâğıt imalatı yapan entegre tesis, ekonomiye kazandırılabilen her kağıda milli servet gözüyle bakıyor. Tesiste üretim için ham madde olarak yüzde 100 geri dönüşüm kâğıdı kullanılarak, kâğıt ve ambalaj atıklarının ekonomiye geri kazandırılması sağlanıyor ve bu yapısı ile çevre duyarlılığına büyük katkıda bulunuluyor. Fabrikada fiilen 500 kişiye istihdam sağlanırken dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişiye iş imkanı sağlayarak Balıkesir ekonomisine de ivme kazandırıyor.

ÇEVREYE DUYARLILIĞI İLE DİKKAT ÇEKEN TESİS “VARAKA”

Tesiste üretim için ham madde olarak yüzde 100 geri dönüşüm kâğıdı kullanılıyor. Tesiste ,Kâğıt ve ambalaj atıklarının ekonomiye geri kazandırılması sağlanıyor ve bu yapısı ile çevre duyarlılığına büyük katkıda bulunuluyor. Fabrikada fiilen 500 kişiye istihdam sağlanırken dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişiye iş imkanı sağlayarak Balıkesir ekonomisine de ivme kazandırıyor.

 

S3

 

VARAKA STANDI İLGİ GÖRDÜ

VARAKA Tesisi İşe Alım Ve Organizasyonel Girişim Şefi olarak çalışan Doğukan Öztürk Balıkesir Mesleki beceri ve İstihdam Fuarında MERHABA’ya konuştu. Öztürk, “ Varaka Kağıt olarak %100 atık kağıtlardan üretim sağlıyoruz. Fabrikamızda prosesin ihtiyacı olan bir enerji santrali ve prosesin ihtiyacı olan bir atık su arıtma tesisimiz var. Bu anlamda fazlası ile çevreci bir firma olduğumuzu söyleyebilirim. Yaklaşık 500 personelimiz bulunuyor. Bu rakamı arttırma eğilimdeyiz bu yüzden istihdam fuarını çok kıymetli görüyoruz. VARAKA standımızda büyük bir  ilgi gördüğümüzü söyleyebilirim. Pekçok başvuru aldık. Umarım bu fuar Balıkesir ve buradaki firmalar adına çok katkılı olacaktır” dedi.

HAM MADDE YERİNDE AYRIŞTIRILIYOR

“Ham maddenin yerinde ayrıştırılarak toplanması ve/veya ayrıştırma tesislerine gelen ham maddelerin cinslerine göre özenle ayrıştırılarak Varaka ‘ya ulaşması gerekiyor. Gelen ham madde suyla karıştırılarak kâğıt hamuru elde ediliyor. Elde edilen bu kâğıt hamuru sırası ile çeşitli temizleme sistemlerinden geçirilerek nihai kâğıt imalatı yapımına hazır hale getiriliyor. Sürecin devamında temizlenmiş olan kâğıt hamuru mamul kağıtta istenilen özellikler göz önünde bulundurularak kâğıt imalatı tamamlanıyor. Varaka Bünyesindeki kojenerasyon tesisinde ülke kaynaklarından sağlanan yakıtlar kullanılarak tesisin ihtiyacı olan buhar üretiliyor. Aynı zamanda buhar türbiniyle tesisin elektrik ihtiyacı da karşılanıyor.’  HABER: SEMRA AMAN AKYÜREK

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu