GündemSiyaset

Vatan Partisi Balıkesir İl Başkanı Emre Albayrak: ‘‘Yörsan’ın Satışı İçin 3 Kırmızı Çizgiye Dikkat’’

Vatan Partisi Balıkesir İl Başkanı Emre Albayrak: ‘‘Yörsan’ın Satışı İçin 3 Kırmızı Çizgiye Dikkat’’

Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu Üyesi ve Balıkesir İl Başkanı Emre Albayrak, Yörsan’ın icradan satışa çıkarılması hakkında bir basın açıklaması yaparak süreci yakından takip ettiklerini, Yörsan’ın kamulaştırılması gerektiğini, ancak özel sektöre satışı yapılması durumunda ise üç kırmızı çizgilerinin olduğunu açıkladı.

Sendikal Haklar, Alacaklar ve Üretimin Devamı Önemli

Albayrak , “ İflas tarihinden önce çalışan işçilerin tamamına iş güvencesi verilmesinin taahhüt altına alınması ve sendikal haklarının korunması ,Süt üreticilerinin, kooperatiflerin ve işçilerin alacaklarının öncelikli olarak ödenmesi, Ulusal ve uluslararası çapta tanınmış YÖRSAN işletmesinin üretime devam etmesi gerektiğini belirttiler.

Albayrak açıklamasında şunları kaydetti; ‘’Susurluk İcra İflas Dairesi’nin 2020/1 sayılı kararına göre Yörsan’ın 17 Ocak 2022 tarihinde ihale yoluyla satışa çıkarılacağı açıklanmıştır. YÖRSAN, Susurluk’un ve Balıkesir’in üretim ve istihdam kalelerinden biriyken yapılan yanlışlar silsilesi nedeniyle batırılmıştılar. 2014 verilerine göre, Türkiye’nin en büyük 214. Sanayi kuruluşu olup, yıllık cirosu 475 milyon TL olan ve 20’den fazla ülkeye ihracat yapan fabrika hakkında 10 Temmuz 2020 tarihinde ilgili mahkeme tarafından iflas kararı verilmiştir. İflas ettiği tarihte 300’e yakın işçinin istihdam edildiği, süt üreticileri de hesaba katıldığında dolaylı istihdamın 20.000 kişinin üzerinde olduğu fabrikanın bu duruma getirilmesi yönetenlerin açık ihmalinin ve denetimsizliğin bir sonucudur.”

“Vatan Partisi Olarak Konunun Takipçisi Olduk”

“Bu tarihten itibaren 15 aydan beri üretim yapılamayan, makinelerin atıl şekilde beklediği, 300’e yakın işçinin işinden edildiği, işçilerin ve süt üreticilerinin milyonlarca lira alacağını tahsil edemediği bir süreç yaşanmaktadır. Partimiz; iflas kararı tarihinden itibaren konuya müdahil olmuş, başta Valimiz Sayın Hasan Şıldak olmak üzere, ilimizin 9 milletvekili, işçi temsilcileri, işçilerin örgütlü bulunduğu Öz-Gıda İş Sendikası genel merkez yöneticileri, süt üreticileri ve bağlı bulundukları kooperatif temsilcileri ile ilişki kurarak konunun çözümü için yoğun çaba sarf etmiştir.”

Hukuki Zemin Hazırlandı Ancak…

“Hem İl Başkanlığımız hem de Genel Merkezimiz ve Genel Başkanımız Sayın Dr. Doğu Perinçek nezdinde konu yakından takip edilmiştir. Partimizin, konunun taraflarıyla yaptıkları görüşmelerde kamulaştırma fikri ön plana çıkmıştır. Cumhurbaşkanımız Sayın Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı 7 Ağustos 2019 tarih ve 43 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde ‘Hazinenin Cumhurbaşkanı kararı ile yurtiçindeki ve ayrıca yurtdışındaki şirketlere iştirak etmesini sağlamak’’ ibaresi düzenlenmiştir. Bu kararname, devletin YÖRSAN’ı kurtarmasının hukuki zeminini oluşturmuş, ancak hükümet temsilcileri bu konuda duyarlı davranmamıştır.”

“YÖRSAN işçisi ve süt üreticisi yalnız değildir”

“Fabrika hakkında satış kararı verilmesi, partimiz tarafından yeni bir değerlendirme yapılmasını zorunlu kılmıştır. Burada ihale yapılırken üretim ve istihdamı koruyacak taahhütler alınması zaruridir. Partimiz, YÖRSAN’ın icradan satışı hakkında 3 kırmızı çizginin kesinlikle korunması gerektiğini karar altına almıştır. Vatan Partisi, YÖRSAN hakkındaki gelişmeleri yakından takip etmeye devam edecek, fabrikanın gerçek sahibi olan işçi ve üreticilerle görüşmelerini sürdürecek, yaptıkları mücadelenin her daim arkasında durmaya devam edecektir. YÖRSAN işçisi ve süt üreticisi yalnız değildir. Tüm Balıkesir halkını Balıkesir’in ekmek teknesine sahip çıkmaya davet ediyoruz.’’Kamil Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu