Milletvekili Burak Dalgın'dan TÜİK'e Şeffaflık Çağrısı
Dalgın, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e TÜİK'in enflasyon hesaplamalarında kullanılan ortalama madde fiyat listesinin açıklanmamasıyla ilgili sorular yöneltti

Milletvekili Burak Dalgın’dan TÜİK’e Şeffaflık Çağrısı
Dalgın, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e TÜİK’in enflasyon hesaplamalarında kullanılan ortalama madde fiyat listesinin açıklanmamasıyla ilgili sorular yöneltti
Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon hesaplamalarında kullanılan ortalama madde fiyat listesinin açıklanmamasıyla ilgili sorular yöneltti. Dalgın, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyarak yazılı olarak cevaplanmasını istedi.
TÜİK’in Verileri ve Şeffaflık Sorunu
Dalgın, TÜİK’in Haziran 2022’de enflasyon hesaplamalarında kullanılan ortalama madde fiyat listesini açıklamayı durdurduğunu belirtti. Ocak 2003 ile 3 Mayıs 2022 arasında sürekli olarak yayımlanan ve 400’den fazla maddenin ortalama fiyatlarını içeren listenin bu tarihten sonra yayımlanmadığını ifade etti.
TÜİK’in TÜFE Hesaplamalarıyla İlgili Eleştiriler
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) TÜİK tarafından verilen resmi yazıda, “2022 yılı Mayıs ayından itibaren Kurumumuz tarafından hesaplanmayan ve yayımlanmayan ortalama madde fiyatlarının, halen Kurumda mevcut olmaması nedeniyle gönderilmesi mümkün olmamıştır” denildiği aktarıldı. TÜİK, yaptığı kamuoyu duyurusunda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarının Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) norm ve standartlarına uygun yürütüldüğünü açıkladı. Bu açıklamada, ortalama madde fiyatlarının hesaplanmamasının yanıltıcı sonuçlara yol açtığı ifade edildi.
Dalgın’ın Sorduğu Sorular
Burak Dalgın, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e şu soruları yöneltti:
- Ortalama madde fiyatları neden açıklanmıyor?
- Göreve geldiğinizde toplumsal refahı artırma hedefinizle bağlantılı olarak açıkladığınız şeffaflık ilkesini TÜİK için uygulayacak mısınız?
- DİSK’e TÜİK’in verdiği cevaptaki “Ancak 2022 yılı mayıs ayından itibaren Kurumumuz tarafından hesaplanmayan ve yayımlanmayan ortalama madde fiyatlarının, halen Kurumda mevcut olmaması nedeniyle gönderilmesi mümkün olmamıştır” ifadesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu durumda TÜFE endeksi nasıl hesaplanıyor?
- Milyonların alım gücünü ve refahını ilgilendiren bir konuda böylesine gayri ciddi bir yaklaşım gösteren TÜİK üst yönetimini değiştirmeyi düşünüyor musunuz?
- TÜİK istatistiklerinin güvenilirliğini ve kalitesini kontrol edecek akademisyen ve uzmanlardan oluşan bağımsız bir komite oluşturmayı düşünüyor musunuz?
Bu sorular, TÜİK’in şeffaflık ve güvenilirlik konularında yaşadığı sorunlara dikkat çekmeyi ve kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçlıyor.
Erdoğan’dan Türkiye-İspanya İşbirliğine Vurgu
Bülten