GündemEkonomi

VERGİLER VE YENİDEN YAPILANDIRMA KONUŞULDU

SMMM Odası Balıkesir şubesi dün bir basın toplantısı düzenledi. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Metin Yalçın düzenlediği basın toplantısında yürürlüğe giren 7143 sayılı vergi ve bazı alacakların yapılandırılması hakkında açıklamalarda bulundu. 

SMMM Balıkesir Şubesi Başkanı Metin Yalçın 7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun 18.05.2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. “Matrah artırımı, kasa affı, stok affı, ortaklar cari hesabı affı, 31.03.2018 tarihi itibariyle ödenmeyen borçların gecikme faizlerinin silinerek taksitlendirilmesi ve amortismana tabi taşınmazların yeniden değerlemesi gibi bir dizi düzenlemeyi kapsayan 7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun 18.05.2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.”dedi.

BAŞVURULAR 31 TEMMUZ 2018 TARİHİNE KADAR.

“İlk olarak Maliye ve SGK üzerinden bu kanun kapsamında başvurular alınmaya başlandı. Bu Kanundan faydalanmak için başvuruların 31 Temmuz 2018 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. Yapılandırılmış ilk iki taksit süresinde ödenmeli. Diğer benzer Kanunlarda olduğu gibi bu Kanun kapsamında da yapılandırılmış borçların ilk iki taksitinin süresinde ödenme şartı bulunmaktadır. İlk iki taksitin süresinde ödenmemesi veya yıl içerisinde ikiden fazla ihlal yapılandırma hakkının kaybedilmesine sebeptir.

BORÇLARIN TAMAMI SİLİNİYOR MU ?

Hayır. Bu tür torba kanunlar ile kesinleşmiş kamu alacaklarının asıl tutarlarının tahsilinden vazgeçilmemekte, sadece bu asıllara uygulanan gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezasından vazgeçilmektedir. Bunun yerine de Yİ-ÜFE gibi enflasyon oranları esas alınarak belirlenecek tutarlar ile  borç güncellemesi yapılmaktadır.

HANGİ SGK BORÇLULARI YARARLANACAK?

“Peşin Ödeme: Yapılandırılan borçların ilk taksitte peşin ödenmesi durumunda ödemelerde katsayı uygulanmayacak, gecikme zammı, gecikme faizi alınmayacak ve üstelik Yİ-ÜFE tutarının %90’ı silinecek.İki Taksitte Ödeme: Eğer borç tutarı iki taksit halinde ödenmek istenirse yine katsayı uygulanmayacak ve feri ödemelerin ise %50’si silinecektir.İnceleme Aşamasında İse: Vergi inceleme aşamasındaki tutarların % 50’si + gecikme zammı ve vergi ziyaı cezalarının tamamı siliniyor. Yalnızca vergi aslının % 50’si ve Yİ-ÜFE tutarı ödenerek vergi incelemesi nihayete eriyor.Hangi SGK borçluları faydalanacak?2018 yılı Mart ayı/dönemi ve önceki aylara ilişkin olup, bu Kanunun yayım tarihi olan 18/5/2018 tarihinden önce tahakkuk ettiği hâlde 18/05/2018 tarihi itibarıyla ödenmemiş olan SGK alacakları yeniden yapılandırılabilecektir. Matrah Artırımı: Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi yönünden mükellefler 31 Ağustos 2018 tarihi mesai saati bitimine kadar bağlı olunan vergi dairesine başvurarak, beyan ettikleri matrahlarını çeşitli oranlarda arttırabileceklerdir.”

 

31 AĞUSTOS SON GÜN

“İşletmelerin Bilanço ve Mizanlarının Kaydi Durumu İle Fiili Durumunun Uyumlu Hale Gelmesi Amacıyla Getirilen Kolaylıklar:İşletme kayıtlarında yer aldığı hâlde gerçekte mevcut olmayan mallar bu Kanunun yayımı tarihini izleyen üçüncü ayın son iş günü olan 31 Ağustos 2018 tarihine kadar fatura düzenlemek ve her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle kayıtlardan çıkarılabilecektir. Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerine, 31/12/2017 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve ortaklardan alacaklar hesabı  31 Ağustos 2018  tarihine kadar vergi dairelerine beyan edilmek suretiyle kayıtlar düzeltilebilecektir.İşletmeler bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve ortaklardan alacaklar tutarları üzerinden %3 oranında vergi hesaplayacak ve hesaplanan vergiyi beyanname verme süresi içinde ödeyeceklerdir.30.09.2018 tarihine kadar bir defaya mahsus ve amortismana tabi taşınmazların yeniden değerlenmeye tabi tutularak enflasyondan kaynaklanan değer kayıplarının ve işletmelerin özvarlıklarında meydana gelen azalmaların önüne geçilmesine dair düzenleme yapılmıştır. Yeniden değerleme yapacak işletmeler değer artış fonu üzerinden % 5 vergi ödeyeceklerdir. Devlete borcu olan her vatandaşı bu kapsamda başvurularını yapmaya, yapılandırmalardan faydalanmaya davet ediyoruz. Özellikle akıllarına takılan bir hususun olması halinde ilk olarak işin profesyonellerine başvurmalarını şiddetle öneriyoruz.Başvurulara dair soru ve sorunları yetkili olmayan, kurumlar etrafındaki yazıcı/aracı vb. kişilerle değil doğrudan bir SMMM veya ilgili kurumların memurları ile çözmeye davet ediyoruz.”

BİLGİLENDİRME YAPILACAK

Daha detaylı bilgiye sahip olmak isteyen yurttaşları 29 Haziran 2018  ve 3 Temmuz 2018 günü Balıkesir SMMMO Konferans Salonu’nda Saat:11.00’da gerçekleştirilecek iki ayrı  bilgilendirme toplantısına bekliyoruz. Hem Gelir İdaresi hem de SGK’nın değerli uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek toplantılarda y 71432 Sayılı kanuna dair bilgilendirmeler yapılacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu