GündemEkonomiTürkiye Gündemi

VERİMDER’den Enerji Tasarrufu Vurgusu

VERİMDER’den Enerji Tasarrufu Vurgusu

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) enerjiyi verimli kullanma ve enerji tasarrufu algısını yaymayı hedeflediği Anadolu Buluşmalarını Dalmaçyalı sponsorluğunda Balıkesir’de sürdürdü.

Balıkesir’in iş dünyasının temsilcilerinin de yer aldığı VERİMDER Anadolu Buluşmaları’nın Balıkesir ayağında tüketicilerin bütçesini olumsuz etkileyen enerji kayıpları, iklim değişikliğinin yanı sıra evlerde harcanan enerjinin her geçen gün artış gösterdiği konuları ele alındı. Konuşmacılar enerji kullanımı konusunda tavsiyelerde bulunurken, yeni üretilen binalarda yeşil enerji kullanımının yaygınlaştırılması gerektiği belirtildi.

Emre Alkin: “Konutlarda tüketilen enerji sanayiyi geçti”

Toplantının açılış konuşmasını yapan VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin dernek çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Alkin, “Pandemiden önce Anadolu yollarına çıkıp enerji verimliliğini anlatırken aslında tasarrufu anlatıyorduk. Türkiye’de maalesef 20 milyon hanenin yüzde 80’inden fazlası enerjiyi verimli kullanamıyor. İnşaat biçiminden, yaşam biçiminden olabilir, bunları tartışırız. Ancak ilginçtir binalarda enerji tüketimi sanayinin üzerine çıkmış durumda. Ülkemizde enerji kullanımının yüzde 40’indan fazlası konutlarda, binalarda tüketiliyor. Bu da maalesef cari açığımızı da büyük etkiliyor. Bilindiği gibi cari açık döviz kurlarının üzerine baskı yapan önemli bir sorun ve Türkiye’nin büyürken cari açık vermek gibi bir yapısal sorunu var. Çünkü Türkiye’nin ithalatının yüzde 80’inden fazlası hammadde, aramalı yatırım. Yani Türkiye mecburen büyürken cari açık veriyor.

Peki, biz bu cari açığı nasıl daraltırız ve bugün en çok şikayetçi olduğumuz döviz kuru ne olacak sorusunun cevabının önemli kısmı cari açığı kapatmaktan geçiyor. Nasıl kapatacağız bunu? Biz dedik ki sanayicilerimizin bu senede 150 milyar dolar civarında ithal ettiklerinin ne kadarını Türkiye’de yapabiliriz. İlk olarak bu hesap edilsin. Bir de 50 milyar dolar civarındaki enerji ithalatımızın ne kadarını daha az yapar, daha tasarrufla daha mantıklı hale getiririz. Çünkü bizim doğalgaz aldığımız ülkeler belli; İran ve Rusya. Memleketin enerji üretiminin yüzde 30-33’ü doğalgazdan. Eskiden bu yüzde 42 seviyelerindeydi. Dış politika da ihtiyaçları üzerine yapılıyor. E biz o zaman ihtiyacımızı ne kadar azaltırsak o kadar iyi olur. Peki, bunu nasıl yapacağız?

***

Birincisi verimli kullanacağız ama iddiamız evinizde soğuk varken az yakın üşüyün, dışarısı sıcakken de evin içinde pişin, az tüketin değil. Bizim daha az enerji tüketerek aynı randımanı sağlamak gerekiyor. Bizim tasarruftan anladığımız şey budur. Buraya boşuna gelmedik. Eğer ki enerji verimliliğini bahsettiğim 20 milyon civarındaki haneye yıllara sair bölerek ve finansmanı da önemli finans kuruluşlarından sağlayarak ucuz maliyetle yaparsak senede cari açığımızı 5-7 milyar dolar arasında daraltma imkanımız var. Sadece bir gece saati uygulamasından 6 milyar lira tasarruf ediyoruz. Ben de diyorum ki binalarda enerji verimliliğini sağladığımızda lira değil 5-7 milyar dolar arasında tasarruf etme imkanımız var” diye konuştu.

Mahmut Baraş: “Bir tane dünyamız varken 1,7 dünya kadar kaynak harcıyoruz”

Açılış konuşmasının ardından programın sponsor firması BETEK Taş Yünü Tesis Müdürü Mahmut Baraş selamlama konuşması yaptı. Baraş, “Enerji verimliliği ve ısı yalıtımı bizim için öyle bir konu ki biz bu konuyu öncelikle ülkemiz daha sonra hane halkı için büyük fayda sağlayan bir sosyal sorumluluk hamlesi olarak görüyoruz. Küresel ölçekte her yıl insanlığın faaliyetleri sonucunda harcanan doğal kaynakları gezegenin yıllık doğal kaynak kapasitesiyle karşılaştırdığımızda karşımıza 1,7 gibi bir oran çıkıyor. Yani bir dünyamız varken, 1,7 dünya kadar kaynak harcıyoruz. Bilindiği üzere bu duruma etki eden en büyük kalemlerden bir tanesi sera gazı emisyonudur.

Bina dış cephe ısı yalıtımı ve burada kullanılan taş yünü ürünü üretimi sırasında atmosfere salınan sera gazı emisyonu 1 ise, ürün ömrü boyunca ısı yalıtımı ve enerji verimliliği sayesinde tasarrufta bulunduğu ve azalttığı sera gazı emisyonu birimi 100 oluyor. Bu aynı konu partikül emisyonu için de düşündüğümüzde 1’e 80 gibi bir oran karşımıza çıkıyor. Yine bilindiği üzere ithalatımızın en büyük kalemi enerji. Bu enerjinin de en büyüğü ülkemizde konutlarda harcanıyor. Dolayısıyla binalarda ısı yalıtımı ve enerji verimliliği hem ülke ekonomisi ve hane halkı için hem de Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşması hedeflerine hizmet ediyor.

Yücel Yılmaz: “Yerel yönetimler enerji verimliliğinde söz sahibi olmalı”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan enerji tasarrufuna yönelik bilgiler verdi. Yılmaz, “Konuştuğumuz hep verimlilik, daha doğrusu buna israfın önlenmesi de diyebiliriz. Çünkü verimliyse israf etmiyordur, israf ediyorsa verimli değildir. Ocak ayının başlangıcında BASKİ Genel Müdürümüz Gönen’deki barajımız 28 günün altına, İbirler barajı da 76 günün düştüğünü söyledi. Su kullanımı kırsal mahallelerde çok olunca bu sefer kademeli ödemeye geçtik. 165 bin kırsal abone 5 milyon ton su kullanırken kademeli fiyattan artan faturalar sonunda bunu 1,5 milyon tona düşürdük.

Balıkesir OSB’de bulunan BETEK Boya ve Kimya Sanayi Taş Yünü Fabrikası’nda gerçekleşen programda VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz konuşmacı olarak katıldı.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu