Gündem

VETERİNER HEKİMLERDEN DÜNYA ANTİBİYOTİK FARKINDALIK HAFTASI AÇIKLAMASI

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftasında konuya ilişkin açıklamada bulundu.

 

 

“Dünyada her 4 dakikada bir insan antibiyotiğe dirençli mikroorganizmaların oluşturduğu hastalıklardan ölmektedir.”

” Dünya Sağlık Örgütü (WHO ) tarafından ilan edilen “Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası” 18-24 Kasım 2020 tarihleri arasında düzenlenmektedir. Hafta etkinlikleri çerçevesinde, halk sağlığını ve hayvan sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında toplumda farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır. ”

 

DİRENÇ İÇİN GEÇ OLABİLİR

 

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftasında konuya ilişkin açıklamada bulundu. Başkan Tanrıkulu açıklamasında, “Covid-19 sürecinin biz insanlara öğrettiği en önemli geri bildirimin “Çok geç olmadan tedbir al” olduğunu kabul eder isek antibiyotik direnci konusunda da yarın çok geç olabilir. Antibiyotikler modern tıbbın temel taşı olarak görev yapmıştır. ”dedi.

 

SÜREKLİ VE YANLIŞ KULLANIMIN SONUÇLARI OLUR

 

Hayvanlar için antibiyotiklerin varlığı ve kullanımı, hayvan sağlığı ve refahını sağlamak için esastır diyen Başkan Tanrıkulu, “ Veteriner hekimler, hayvan sağlığı, zoonotik hastalıklar ve gıda güvenliği yönüyle de insan sağlığını korumaktan sorumludur. Bununla birlikte, insan ve hayvan sağlığında antibiyotiklerin sürekli ve yanlış kullanımı, antibiyotik direncinin ortaya çıkmasına ve yayılmasına sebep olmaktadır. Bu durum iki temel sorunu tetiklemektedir. ” diye konuştu.

 

2 TEMEL SORUN OLUŞUR

 

Antibiyotiklerin yanlış kullanımının 2 temel soruna yol açtığını söyleyen Tanrıkulu, “Antibiyotik kalıntısı içeren gıdaların tüketilmesi sonucu insan vücudunda bulunan bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirirler bu sorunlardan biridir. İkincisi ise hayvanlarda meydana gelen bakteriyel hastalıklara karşı bilinçsiz kullanılan antibiyotikler sonucu bakterilerin karşı direnç geliştirmesi ve bu dirençli bakterilerin insanlara bulaşmasıdır. ”dedi.

 

ESKİYE GÖRE DAHA ÖNEMLİ

 

Balıkesir Veteriner Odası Başkanı Tanrıkulu antimikrobiyal direnç ve gıda güvenliği eskiye göre daha önemli hale gelmiştir diye ifade ettiği açıklamasında şunları kaydetti:
“Günümüzde yılda 700 bin kişinin antibiyotik dirençli enfeksiyonlardan ötürü hayatını kaybettiği, şayet yeni ve etkili antibiyotikler geliştirilemez ve direnç gelişimi önlenemez ise 2050 yılında 10 milyon insanın antibiyotik direncinden dolayı öleceği bildirilmektedir. Dünyada bilinçsiz antibiyotik kullanımının maliyetinin 100 trilyon dolar olduğu tahmin edilmektedir.

 

BİLİM İNSANLARI ENDİŞELİ

 

Bilim insanları, önlem alınmadığı takdirde, gelecekte en basit mikrobiyal hastalıkların dahi tedavilerinin çok güçleşeceği konusundan endişe duymaktadır. Araştırmalar direnç artışının devam etmesinin, Gayri Safi Yurtiçi Hasılada (GSYİH) yüzde 2,0 ile yüzde 3,5 arasında bir düşüşe neden olacağına işaret etmektedir. Bu da, dünyada 100 trilyon Amerikan Dolarından fazla kayıp anlamına gelmektedir.

 

TÜM DÜNYANIN ORTAK SORUNU

 

Antibiyotik direnci tüm dünya ülkelerinin ortak sorunudur. Vakit kaybetmeden, antimikrobiyal direnç konusunda tüm ülkeler, hazırlanacak projeler çerçevesinde ortak çalışma yürütmek durumundadırlar. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE), Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO), Dünya Veteriner Hekimleri Birliği (WVA) ve Avrupa Veteriner Hekimleri Federasyonu (FVA) gibi uluslararası kuruluşları önemli görevler beklemektedir.

 

BİLİNÇLİ KULLANIM ÖNEMLİ

 

Veteriner hekimlikte kullanılan ilaçların ve özellikle de antibiyotiklerin bilinçli kullanımı son derece önemlidir. Öncelikle koruyucu hekimlik, sağaltımdan daha önemlidir ve ekonomik maliyeti düşüktür. Hayvancılıkta aşılama programları, iyi bakım/besleme ve hayvan refahı koşullarının sağlanması ilaçlara olan ihtiyacı önemli ölçüde azaltmaktadır. Antibiyotiklerin hekim kontrol ve gözetiminde olmadan, gerekmedikçe ve uygun olmayan dozlarda, uygun olmayan sürelerde kullanılması sonucu fayda yerine zarar getirecek ve mikroorganizmalara direnç kazandıracaktır.

 

ANTİBİYOTİK RASTGELE KULLANILMAZ

 

“İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da rastgele antibiyotik kullanılmaz, mutlaka Veteriner Hekim kontrol ve gözetiminde, veteriner hekimin belirlediği doz ve tedavi süresinde kullanılmalıdır.”Antibiyotikler uygulamadan önce bakteriyel etkene karşı antibiyotik duyarlık testleri yapılarak, buna göre kullanılacak ilaç belirlenmelidir. Mümkün olduğu kadar dar spektrumlu antibiyotikler tercih edilmeli, reçeteye uygun olarak yeterli dozda ve mümkün olduğu kadar kısa bir süre uygulanmalıdır.

 

ANTİBİYOTİK EYLEM PLANI YAYINLANMALI

 

Bölgedeki çeşitli bakterilerde direnç yaygınlığı iyi bilinmeli, bu amaca yönelik bilimsel araştırmalara önem verilmelidir. Antibiyotik Eylem Planı yayınlanmalı antibiyotiklere direnç ile ilgili toplumda farkındalık oluşturulmalıdır.. Bu amaçla toplumun uzman kişiler tarafından bilgilendirilmesi önemlidir. Antimikrobiyel direnç konusu multidisipliner bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Enfeksiyonların kontrolü antibiyotik direncini frenleyen çok önemli bir unsurdur.

 

 

“TEK SAĞLIK ” ÇERÇEVESİNDE ELE ALINMALI

 

Antibiyotik kullanma ihtiyacının azaltılması bakımından gerek insan ve gerekse hayvan sağlığı alanında sistematik koruyucu uygulamaların geliştirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde bütün bu önlemlerin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için “Tek Sağlık” yaklaşımı çerçevesinde antibiyotik eylem planının yayınlanması büyük önem arz etmektedir. Bu vesileyle, Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftasının, insan ve hayvan sağlığı için önemli katkılarının olmasını temenni ediyorum.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu