Gündem

Veteriner Hekimlerden Dünya Kuduz Günü Açıklaması 

Veteriner Hekimlerden Dünya Kuduz Günü Açıklaması

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıklulu Dünya Kuduz Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.Tanrıkulu, “ 28 Eylül tarihi 2007 yılından itibaren 150’den fazla ülkede halen var olan kuduz hastalığı hakkında kamuoyunda farkındalık oluşturmak ve hastalığın önlenmesi suretiyle kayıpların en aza indirilmesi amacıyla dünya genelinde Dünya Kuduz Günü, olarak idrak ediliyor”dedi.

Mücadeleyi Olumsuz Yönde Etkiliyor

Kuduz, tüm insan ve memeli hayvanların duyarlı olduğu bir hastalıktır. İlk belirti gözlendikten sonra %99 ölümcül olan bu hastalık doğru bir aşılama protokolü ile günümüzde %100 önlenebilmekter. Bu anlamda, özellikle aşı kararsızlığının COVID-19 pandemisi ile mücadeleyi olumsuz yönde etkilediği dikkate alındığında, Kuduz vb. zoonotik hastalıkların kontrolünde aşılamanın en önemli ve sonuç alıcı bir yaklaşım olduğu gerçeği çerçevesinde hastalıklarla mücadelede aşının etkisinin bir kanıtı olması açısından kuduz dikkatle takip edilmesi gereken bir hastalık”

“HER YIL KEDİ VE KÖPEK AŞILARI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

“Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarla mücadelede en etkili çalışmalar Veteriner Halk Sağlığı Biliminin konularından. Kuduz hastalığının, insan ve hayvan hekimlerinin iş birliğini ifade eden Tek Sağlık yaklaşımı ile bölgesel ve küresel düzeyde ele alınması gerekmekte. Bu nedenle insan ve hayvan sağlığının korunması için vatandaşlarımızın her yıl kedi ve köpeklerini kuduz aşısı ile aşılatmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.”

Ne yapmalı?

Vatandaşlarımızı şüpheli bir köpek ısırılması sonrasında;• Yarayı hemen sabunladıktan sonra yaklaşık 15 dakika bol su ile iyice yıkamalarını,

  • Yara bölgesin yıkandıktan sonra iyot içeren bir solüsyon (tentürdiyot vb.) veya antiviral ilaç ile temizlemelerini,
  • Yarayı pansuman, dikiş veya bandajla kesinlikle kapatmamalarını,
  • Hızla bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını ve vakit kaybetmeden aşılanmaları gerektiğini hatırlatıyoruz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu