GündemÖzel Haberler

VETERİNERLERDEN “KENE” UYARISI

 

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu, özellikle yaz aylarında artan kene ısırıklarına karşı vatandaşları uyardı.

Yaz aylarında kene vakalarının arttığını ve doğru önlemler alınması gerektiğini söyleyen Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu, “Dünyada vektör taşıdığı bilinen 7 kene türünden 4’ünün Türkiye’de bulunduğu bilinmektedir.3 kıta ve 56 ülkede görülen bu zoonotik hastalık ise enfekte keneyle temas, viremik dönemdeki hasta hayvana ait kan, idrar gibi vücut salgıları  ve hasta kişilerin  kan / vücut sıvılarıyla korunmasız teması ile de bulaşabilir. Ayrıca anneden bebeğe direkt bulaşmada söz konusudur. Hastalık için tarım çalışanları, hayvancılıkla uğraşanlar, veteriner hekimler, veteriner sağlık teknikerleri, sağlık çalışanları, askerler, kamp ve piknik yapanlar ile orman işçileri risk altındadır. Hastalığın vektör ekolojisiyle doğrudan ilişkili olduğu bilinmektedir. Mevsimsel özellik göstermekte olup Türkiye’de bahar ve yaz aylarında görülmektedir” dedi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Hastalığın belirtilerini anlatan Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu, “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir enfeksiyon hastalığıdır” şeklinde konuştu.

“KÜRESEL ISINMA ARTTIRDI”

Başkan Tanrıkulu, “Kenelerin olağanüstü çoğalmasının en önemli nedeni eko-sistem tahribatıdır. Eko-sistemin esası, doğanın kendini koruma adına, kendi iç ve dış dinamiklerinin birbirleri ile dengeli ilişkisidir. Keneler de eko-sistemin denge unsurlarından biri olup, doğada birtakım canlı ve cansızla ilişki halindedir. Kenelerin yayılma nedenleri küresel ısınma, göç eden veya hareket halinde yaban hayvanları, başıboş, sahipsiz hayvanlar, kontrolü ihmal edilen evcil hayvan nakilleri, kontrolsüz veya kontrollü insan gezi ve göçleri olarak öne çıkıyor” dedi.

“KENEYİ SAĞLIK KURULUŞU ÇIKARMALI”

Kenenin çıkarılırken kusmaması için dikkat edilmesi gerektiğini belirten Tanrıkulu, “Giysilerde  bilek ve boyun kısmı sıkı sıkı kapalı olmalı ve giysiler açık renkli olmalıdır. Özellikle pantolon paçaları, çorap içine sokularak ve hatta üzerine çizme giyilerek dolaşılmalıdır. Sahadan, araziden, kırsaldan döndükten sonra, vücutta özellikle kulak içi ve çevresi, saç ve çevresi, koltuk altı, bacak araları, diz kapağının arka kıvrımları, göbek deliği ve diğer vücut kıvrımlarının arası el ve aynalar vasıtasıyla; çocuklar da ebeveynleri  tarafından mutlak surette günlük kene muayeneleri yapılmalıdır. Sahada giyilen giysilerle ev içinde dolaşılmamalıdır. Düzenli vücut temizliği yapılmalıdır. En yakın  sağlık kuruluşuna hiç vakit kaybetmeden gidilmeli ve kenenin sağlık elemanları tarafından çıkartılması sağlanmalıdır. Çıkarılacak olan kenenin kusmaması için kan emen kenenin üzerine ilaç veya her hangi bir kimyasal veya sabun köpüğü gibi herhangi bir madde dökülmemeli, sigara ve benzeri yakıcılarla yakılmamalı” dedi.

“TEK SAĞLIK KONSEPTİNE GEÇİLMELİ”

Zoonoz hastalıklardan korunmanın yolunu belirten Başkan Tanrıkulu, “Ev ve hayvan barınaklarının tavan, taban ile özellikle iç ve dış duvarları ile avlu duvarlarında kenelerin saklanabileceği çatlak, yarık, delik olmamalı; varsa bunlar sıvanarak kapatılmalıdır. KKKA vb. 200’ün üzerinde zoonoz hastalık mevcut olup bu hastalıklarla mücadelede veteriner hekimlerin de içerisinde yer aldığı “Tek Sağlık Konsepti” ülkemizde de aktif ve acil olarak gündeme alınmalıdır” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu