GündemSiyaset

VİCDANLARIN KÜL OLDUĞU GÜN

CHP 25. ve 26. Dönem Milletvekili Mehmet TÜM, Madımak Katliamı’nın 25. yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı. 25 yıldır sönmeyen bu ateşin yarattığı acıyı unutturmayacaklarını söyleyen CHP’li Tüm, katliamın aydınlatılmadan yüreklerin soğumayacağını ifade etti.

“2 Temmuz vicdanların kül olduğu gündür”

CHP’li Mehmet Tüm’ün açıklamasında şu ifadeler yer aldı:“Aleviler, bundan tam 25 yıl önce Sivas’ta direnişin simgesi olan Pir Sultan Abdal adına düzenledikleri şenliklerde 35 aydın ve sanatçısının diri diri yakılarak katledilmesiyle yeniden acıya boğuldu. 2 Temmuz’da 35 canla birlikte vicdanlar da kül oldu. Dünyanın neresinde olursa olsun failleri anında bulunacak olan bu çapta bir katliamın sorumluları ise ne yazık ki adeta ödüllendirildi. Sanıkların avukatları ödüllendirilerek milletvekili yapıldı, AKP iktidarları döneminde bakanlık koltuklarına oturtuldu. Bazı sanıklar ise kaçak denilip geçiştirilerek hakim karşısına çıkartılmadı. En son zamanaşımı bahane edilerek sanıklar hesap vermekten de kurtuldu. Sivas Katliamı AKP’yle devam etti; AKP katliamcıları korudu, kolladı, hesap vermekten kurtardı.”

“2 Temmuz Katliamı aydınlatılmadan yürekler soğumayacak”

“2 Temmuz’da yakılan ve katledilen sadece 25 can değil, tüm Alevi halkı, tüm insanlıktır. 2 Temmuz, Türkiye tarihinin utanç ve ibret günü, Türkiye’nin ortak acısıdır. Katliamdaki her türlü soru işareti aydınlatılmadan, gerçek sanıklar yargılanmadan, katliamın gerçekleşmesinde ‘derin devletin’ izleri bulunmadan ve ayrımcı ve gerici zihniyetle hesaplaşılmadan da bu ortak acı geçmeyecek ve yürekler asla soğumayacaktır. Alevi evlerine işaret koyanlar, cem evlerini ibadethaneden bile saymayanlar, Alevileri toplumsal yaşamın her alanında dışlayan ve ötekileştiren bu zihniyetten kurtulmadan ne yazık ki Alevilerin barışa ve hoşgörüye olan inancı da güçlenmeyecektir. Biz, CHP olarak, asla kin tutmak veya öç almak için değil; bir insanlık utancının ortadan kalkması, insanlığa olan inancın yeniden tesis edilmesi, toplumsal hafızamızın sinmeyen acılarla değil, katliamlarla yüzleşen ve bunların yarattığı toplumsal tahribatı iyileştiren bir mantıkla hareket edilmesini savunuyoruz.”

“O günden beri insanlığa olan ‘Hasretimiz’ devam ediyor”

“Aradan 25 yıl geçmesine rağmen, Sivas’ta yakılan o ateş ne yazık ki hala sönmedi. O günden beri kaybettiğimiz canlarla birlikte insanlığa olan ‘Hasretimiz’ de sürüyor. Bu duygu ve düşüncelerle, 2 Temmuz’da Sivas’ta yakılarak katledilen tüm sanatçı, aydın ve canları saygıyla ve özlemle anıyorum. Sivas katliamını gerçekleştirenler, doğrudan ya da dolaylı destekleyenler, katillere arka çıkanlar şunu bilsin ki, Sivas’ı unutmayacağız ve unutturmayacağız. Alevilere yönelik her türlü ötekileştirme, yok sayma, toplumsal hafızasını silmeye çalışma ve asimilasyon politikalarına karşı tüm gücümüzle mücadele edeceğiz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu