Gündem

“Virüsle Yaşamayı Öğrenmek Ölümleri Kabul Etmek Anlamına Gelmez’’

“Virüsle Yaşamayı Öğrenmek Ölümleri Kabul Etmek Anlamına Gelmez’’

Balıkesir Tabip Odası vaka sayılarında genel değerlendirme yaptı. Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan vaka sayılarıyla ilgili ayrıca açıklama yaptı.

Uçan: ‘’ İlimizde 24-30 Aralık 2021 tarihleri arasında 100 bin kişide 245,27 olan vaka sayısı, 25-31 Aralık 2021 tarihlerinde 316, 78,  1-7 Ocak 2022 tarihlerinde ise 437 olmuştur. Bu durum 2 hafta öncesine göre  ayrıca % 80 e yakın artış demektir’’ dedi.

Uçan açıklamasında: ‘’Aşılama Programı Başlatılmalı’’

Uçan‘’Toplumsal ve bireysel önlemler birlikte yaşama geçirilmelidir.  Aşısızların ve eksik aşılıların etkin ve hızlı bir kampanya ile aşılanmaları sağlanmalıdır.  5-11 yaş grubu için aşılama programı başlatılmalıdır.  PCR yanında hızlı testlerden de yararlanılmalı; ayrıca günlük yapılan test sayısı yükseltilmeli; temaslı ve risk gruplarının taramaları hızlı tarama testi ile yapılmalıdır.  Bulaştırma potansiyeli olan yakın temaslı kişiler, hatırlatma dozu yapılmış olsalar dahi karantinaya alınmalıdır. İzolasyon ve ayrıca karantina altına alınan aileler için adı konulmuş bir ekonomik ve sosyal destek programı uygulanmalıdır’ ’dedi.

‘’Riskli Yerlerde Çalışanlara N95 Maske Dağıtılmalı’’

Uçan açıklamasının devamında ‘’Bulaşı artırma potansiyeli olan barınma koşullarına sahip aile bireyleri için karantina dönemini geçireceği kamusal yerler sağlanmalıdır.  Ücretsiz ve nitelikli maskenin Omicron varyantı pikinde yaşamsal olduğunu hatırlatıyoruz. Riskli yerlerde çalışanlarda N95 maske dağıtılmalıdır. Kalabalıklaşmalardan kaçınmak için önlemler alınmalıdır. Toplu yaşam yerlerinin kapasitesi %50 ile sınırlandırılmalıdır. Aşısız kişilerin bu yerlere girmeleri engellenmelidir. Bu öneriler toplu taşıma için de geçerlidir. Yüz yüze yapılacak etkinliklerde bu önlemlere dikkat edilmelidir, ayrıca etkinliklerin mümkünse çevrimiçi olarak yapılması sağlanmalıdır’ ’dedi.

Son olarak Uçan sözlerinde: ‘’ Kapalı ortamlarda havalandırmaların kamusal denetimi sağlanmalıdır. Çalışma hayatı, kalabalıklaşmanın gözlemlendiği bir diğer alandır. Fabrikalar ve kamu kurumları % 50 kapasite ile çalışmalıdır. Bu süreçte çalışanlar herhangi bir hak kaybına uğramamalıdır. Sağlık kurumlarında kapasitenin aşılmasına dair hazırlıklar yapılmalıdır. Bu öneriler toplumun ve sağlık emek meslek örgütlerinin karar alma süreçlerinde olduğu ayrıca aktif bir mekanizmayla, değişen koşullara göre güncellenmelidir. Sıraladığımız önlemler, hem salgın kontrol deneyimi olan bilim insanları hem de Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri tarafından da bilinmektedir. Olması gereken ise; kamu otoritesinin bilginin gereğini yerine getirecek iradeyi göstererek yükümlülükleri yerine getirebilmektir. Virüsle yaşamayı öğrenmek, ayrıca ölümleri kabul etmek anlamına gelmez’ ’ifadesini kullandı. Haber: Nursima Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu