Köşe Yazıları

VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NE YİYELİM, NE İÇELİM?

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

Hepimiz dünyayı tehtit eden bu korona virüsün, görünmeyen düşmajın peşine düştük. Nasıl korunalım, hangi destekleyici vitamin veya ilaçları alalım, ne yiyelim, ne içelim; hepimizin kafasında bu deli sorular var. Tabi bu deli sorulara da her kafadan çıkan binlerce yanıt var. Peki gerçekten ne yiyip, içelim, doğru beslenme bizi virüsten korur mu?

İlk olarak şunu söylemek isterim ki iyi beslenme elbette direkt bizi korona virüsünden korumaz ama immün sistemimizi destekleyerek en azından bizi daha güçlü bir asker yapabilir. Şunun da altını çizmek isterim ki bağışıklığımızı aşırı güçlendirmeye çalışmak değil desteklemek önemlidir. Benim bu yazımda virüse karşı beslenme önerilerimin çoğunu Dünya Sağlık Örgütü’ nün tavsiyelerini dikkate alarak hazırladığımız belirtmek isterim. 

Vücut direncini her tür enfeksiyona karşı arttıran bağırsak mikrobiyomunu desteklemek çok önemlidir. Mikrobiyom çeşitliliğini artırmanın en iyi yolu ise; lif bakımından zengin olan çok çeşitli bitki bazlı gıdalar yemek ve abur cubur dahil ultra işlenmiş gıdaları sınırlamaktır. Bol miktarda meyve, sebze, fındık, tohum ve kepekli tahıl yemek; yüksek kaliteli sızma zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar ve yağsız et veya balık tüketimi gereklidir. Yine besin gurubu içinde yer alan sarımsak, soğan, zencefil, zerdeçal ve sarımsak çok güzel immün sistem destekçisi olan gıdalardır. Besin gurubu içinde turşu ve ev yoğurdu gibi probiyotikleri saymamak büyük hata olur. Bol sıvı tüketimini söylemem elbette ki şart. Beslenme de bir diğer noktada her gün düzenli beslenme ve mümkünse aynı saatlerde yemek yemektir. Bu sayede vücudun direnci daha da artacaktır.

Alkol, tuz, şeker ve şekerli içeceklerden ve yapay tatlandırıcılardan veya diğer katkı maddelerinden ise kaçınmak önemlidir.

Bunlar dışında bana göre en önemli şeylerden biri de stres mücadelesidir. Stresle başa çıkabilmek çok önemlidir. Stres immün sistemi en fazla zayıflatan, baskılayan olaydır. O nedenle bu konuda kişilerin kendini eğitmesi ve stresle başa çıkmayı öğrenmeleri önemlidir.

Yine her zaman aktif olmak, hareketli olmak vücudun güçlenmesinde önemlidir. Yeterli ve kaliteli uykuda vücudun direncini arttırmaktadır. Her gün belli saatte uyumak özellikle çok faydalıdır.

Tabii ki hijyen çok önemlidir. Özellikle ellerin sık sık yıkanması gerekir.

Herkese sağlıklı, virüsten uzak bir hafta dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu