GündemKöşe Yazıları

Vitaminler Beynimizi Seviyorlar Mı?

Vitaminler Beynimizi Seviyorlar Mı?

Vitaminler hep insanların vücuduna sağlık noktasında destek olmak için sürekli veya ara ara aldığı takviyelerdir. Peki bu takviyeler beynimizin sağlığında da faydalı mı, beyne yeteri kadar destek verebiliyor mu? İşte bu haftaki köşe yazımda sizlerle bu sorunun cevabını araştıracağız.

Bununla ilgili henüz çok yeni yapılmış bir çalışmada 3 yıl boyunca günlük olarak multivitamin almanın bilişsel yaşlanmayı yani beyin düzeyinde yaşlanmayı %60 oranında yavaşlattığı ve etkilediğini göstermiştir. Özelliklede 65 yaş üstü bireylerin günlük olarak multivitamin tüketmesinin beyin sağlığı açısından olumlu etkileri olduğu yine bu çalışmada gösterilmiştir. Özellikle günlük vitamin kullanan 65 yaş üstü hastaların bilişsel fonksiyonlarına bakılan çalışmada vitamin kullanımının ikinci yılında özellikle bu değerlerin zirveye çıktığı tespit edilmiş. Bunun yanında kişilerde iki yılın sonunda özellikle Alzheimer hastalığı dahil olmak üzere yaşlanma ile ilişkili bellek ve yürütme işlevlerinde anlamlı düzelmeler tespit ediliyor.

Öte yandan aynı yaşta olan ve vitamin kullanmayan gruptaki hastalarda ise bilişsel fonksiyonlarda gerileme başladığı gözleniyor. Zaten genel olarak B6, B12 ve E vitaminleri de dahil olmak üzere bazı vitamin eksikliklerinin hafıza kaybına yol açtığı daha önce yapılan bazı çalışmalarda da gösterilmiştir.  Buradan yola çıkılarak multivitaminlerin iyi hafıza için altın bilet olduğu gibi yanlış bir mesaj vermek istememek gerekir. Eğer kanınızda özellikle B vitamin grubu ve E vitaminlerinde hafif bile olsa bir düşüklük varsa o zaman multivitamin önermek doğrudur. Vitamin düzeyleri normalken ek bir vitamin desteğini uzun süre kullanmak keza riskli olabilir. Yine dengeli bir beslenme programı ve fiziksel ve sosyal olarak aktif kalmanın, yaşlanan beyinleri sağlıklı tutmaya yardımcı olan önemli müdahaleler olduğunu ve yerini bir vitaminin alamayacağının da altını çizmek isterim.

Herkese cin gibi olacağı yıllar dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu