GündemKöşe YazılarıNursima Akyürek

WILLIAM SHAKESPARE

Bugün değerli okuyucularım; Sizlerle en çok beğenilen tarihten bu yana konuşulmuş, sıkça göz önünde bulundurulan, şiirleri ve sözleri birbirine katan William Shakespeare adlı büyük şair ve sanatçı yazarı anlatacağım.

Genel olarak Shakespeare’in kitapları oldukça beğenilmiş ve eski çağdan bu yana birçok sahnede, en büyük oyun yazarı olarak gördüğümüz William Shakespeare yaşadığı yüzyıldan bu yana her çağda ve her ülkede sıkça sahnelenmiş ve her defasında alkışlar kulaklarımızı tıka basa aynı keyifle doldurmuştu.

Adeta eserlerinin ardında saklanmış, eserleri 1590 yıllarında sunulmuş ve hemen benimsenmişti. Hepimizin bildiği üzere Romeo ve Julıet, Hamlet, Kral John en bilindik sahneler ve oyunlardır. Kimi zaman trajediyi kimi zaman dolu mutluluğu bahşeden roller ve piyeslerde oyunculuklar ne kadar önemlide olsa, bilinen o ki bu oyunların yazılış amaçları öylesine düşündürücü ve anlıktı. Bahsetmek istediğim Romeo ve Julıet bir Dünya edebiyatı klasiği olmuş ve sonradan birçok kez farklı hisleri sunmuş ve tattırmıştır. Pek çok yapımcı ve yönetmen tarafından film olaraktan ele alınmıştı. Acıklı dramatik, bir aşk hikâyesi olarak karşımıza çıkan Romeo ve Julıet bence William’ın en etkili ve en tanınmış eseriydi. Eserin pek çok taklidi olmuştu (hayranlık kitlesi yazara ve okuyucuya dair)aynı zamanda oyunu bilen yahut izleyen çoğu ressama ilham konusu olmuş tablolara yansımıştır.

Oyunun ana konusu ‘aşk ölümü bile göze alır’ şeklinde olsa bile en etkili kısım birbirleri uğruna savaşmaları ve unutulamayacak bu eserin hala konuşulması.

Bana kalırsa William’ın tüm kitapları okunmaya değer ,kitapları öylesine etkileyici ki zaman zaman insanı düşündürmüyor değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu