Köşe Yazıları

YA ÖLÜM YA YAŞAM

Birsüredir gündemi ve sağlığı meşgul eden koronovirüs hastalığının çıkış yeri, Hubei eyaleti sınırlarında ki Vuhan kentinde bulunan evcil ve yarasa, yılan gibi çeşitli hayvanların satıldığı ‘Deniz Ürünleri Şehir Pazarı’nda iki kişinin ölümüyle seyreden ve devam eden ölümlerle korkutan bir seyre ilerledi.

Küresel Alarm Verildi

Tayland: 14, Hong Kong: 8, Tayvan: 8, Malezya: 7, Japonya: 6, ABD: 5, Macao: 5, Avustralya: 5, Singapur: 5, Güney Kore: 4, Fransa: 4, Kanada: 2, Vietnam: 2, Nepal, Kamboçya ve Sri Lanka‘da da 1‘er vaka görülünce WHO-Dünya Sağlık Örgütü ‘Acil Durum’ ilan etti. Şimdi tüm ülkelerde ‘küresel alarm durumu’ var.

İlgili Makaleler

Dikkate Almazsan O seni Dikkate Alır Yaklaşımı Önemli

Dikkate alınmadığı takdirde yok oluşa işaret eden bu virüs bir anda milyonlarca insanı yok edip, milletleri tarihten silen, devletleri çökerten, medeniyetleri bitiren, savaşlar kaybettiren, diplomatik ve ticari zararlar, iflaslar oluşturma tehdidi oluşturdu. Ve dönüp ülkemize baktığımızda okullar tatil edilsin denilmesiyle birlikte öğrenciler terminallere memleketlerine dönüş yolculuğunu seçti. Kalabalıktan uzaklaşın denilirken kalabalığa koşan ve önlem aldık denilerek geçirilen bir sürecin içine giriverdik.

Türkiye bu konuda Hazır

Yaşadığımız ortamda  şehir efsanelerini, kötü senaryoları yazmayı, okumayı konuşmayı seviyoruz. Kulaktan kulağa oynamak genel hastalığımız ve pekçok virüsten daha da tehlikeli bana göre. Depresyon, panikatak, stresin artmasına neden olacak söylemleri besleme bir nevi…Rahat olun, Balıkesir’de tanısı konulmuş bir vaka yok. Şüpheli hastalar olmuş, hatta Çin’den uçakla getirilen 61 kişi de dahil hiçbir kimsede Corona virüsü bulgularına rastlanmamış. İstanbulda 1 kişi ve onun ailesi 14 gün boyunca izlenecek o kadar. Tehlike yok değil elbette ciddi tehlikeler var ancak korunmak önlem almakla öne geçilebilecek ve rahatlıkla atlatılabilecek bir süreç yeterli bilinçli hareket edelim.

Belirtileri Nedir?

Bilinen mevsimsel gripten farklı ve daha ağır değil…Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, burun akıntısı, ishal, bulantı ve kusma gibi belirtiler görülür. Bu virüsle dünyada bir salgın olmadığı, daha önce karşılaşılmadığı için hızlı yayılma özelliği var. Öldürücülüğü de tanıdığımız, bildiğimiz H. İnfluenza virüsünden daha düşüktür. Fark nedir o zaman? Fark, hastalığa yakalananlar arasında belli gruplarda ölüm oranı bilinen griplere göre daha yüksektir.

Tedavisi Nasıl Yapılmalı?

Corona virüsleri için özel bir tedavi yok. Olmadığı düşüncesi insanlardaki korkuyu bir kat arttırıyor. TV de anlatılanlara gelince Çoğunlukla belirtiler ve şikayetlerin kendi kendine geçtiği söyleniyor. Hekimler genellikle ;Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar yazarak belirtilerin giderilmesine yönelik, semptomatik tedavi uyguluyor.Yatak odaları sık havalandırılmalı ya da uzun süre kullanılan odaların nemlendirilmesinin ve sıcak duş alınmasının boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geldiği ifade ediliyor. Hastaların bol sıvı tüketmesi, iyi beslenmesi, mümkün olduğunca yorgunluktan kaçınılması, dinlenilmesi ve etkin uyku öneriliyor.Tuzlu suyun 3-4 saat ara ile buruna çekilmesinin, ağızda gargara yapılmasının yararlı olduğunu ifade ediliyor.Grip ve soğuk alınlığında ne yapılıyorsa aynısı …Gerisi yok. Ya ölüm ya yaşam

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu