GündemKöşe Yazıları

Yağ Çeşitleri

Yağ Çeşitleri

Yemeğin lezzetine tadıyla ayrı bir lezzet katan yağ çeşitlerine değinmek istedim bugün. Son dönemlerde yemek yapmayı sevenlerin farklı tatları deneğini duyuyorum. Benim komşularda bu ara   Tereyağı, hindistan cevizi yağı, ayçiçeği yağı, mısırözü yağı, fındık yağı arasında hangisini seçecekleri konusunda sürekli araştırma halinde.

Yağlar hakkında bende yaptığım birkaç araştırma sonucu bu bilgilere ulaştım. sizlerle bugün bu yazımı paylaşyorum.

 “Sade Yağı duydunuz mu?”

Sade Yağ laktoz seviyesi 0’a yakın bir yağdır.  Yağ’ın diğer isimleri Ghee Yağ, Altın Yağ ya da Arıtılmış Yağ’dır. Yüksek ısıda pişirmek istediğiniz yemeklerde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Kısaca sizlerle 3 yağı karşılaştırmak istedim: Tereyağı, Sade Yağ ve Hindistan cevizi Yağı.

Tereyağın özellikleri:

Laktoz, kazein içerir. Raf ömrü kısadır. Oda sıcaklığında saklanmaz. Yanma ısısı 160 derecedir. Alerjendir. Çabuk yanar. Isıtıldığında toksin üretir

Sade Yağ özellikleri:

Laktoz, kazein içermez. Raf ömrü uzundur. Oda sıcaklığında saklanabilir. Yanma ısısı 250 derecedir. Kolay yanmaz. Alerjen değildir. Isındığında daha düşük toksin üretir.

Hindistan cevizi Yağı özellikleri:

Bitkisel yağdır. Raf ömrü uzundur. Oda sıcaklığında altı ay dayanır. Yanma ısısı  170 derecedir. Alerjen değildir. Yemeklerin haricinde cilt ve saç bakımı için idealdir.

Sade Yağ Tarifi:

Tarifine gelirsek; 200 gr tereyağı kısık ateşte eritiyoruz. Üzerindeki köpükleri tıpkı reçeldeki gibi alıyoruz. Süzdükten sonra içine 1 dal taze adaçayı, 3 dal taze kekik ekliyoruz. Bu şekilde sade yağın oda sıcaklığında katılaşmasını bekliyoruz. Sade yağ dışarıda kaldığında bozulmazlar. Isınma derecesi 250 dereceye kadar yükseldiğinden, rahatlıkla yüksek ısıda pişirmeniz gereken, kavurmanız gereken yemeklerde kullanabilirsiniz.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu