YAĞCIBEDİR ANKARA’DA

Ankara’da bir avm de açılan sergide Balıkesir’in yağcı bedir halıları sergileniyor. Halıların kökeni üç bin yıl öncesine dayanıyor. Balıkesir’in Sındırgı ilçesindeki Yağcıbedir yörüklerinden adını alan Yağcıbedir halıları cepa avm’deaçılan sergide tanıtılıyor. Hiçbir katkı maddesi bulunmadan saf yünden üretilen ve kullanıldıkça parlayan halılara Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.
Her yıl yoğun talep nedeniyle Ankara’da 45 günlük sergi açtığını söyleyen desinatör Fahrettin Şahan, “Aslında Ankara’da bu halıyı bilen ve talep eden özel müşterilerimiz çoktu ancak sergiyi gezerek satın alanlar onları geçti” diye konuştu. Şahan, “Dünyada sadece Türkiye’de üretilen ve üç bin yıldır korunan bu kültürü yaşatmak adına sergi sergi geziyoruz. Milli halımızı hem tanıtıyor hem de yaşatıyoruz. İki asra kadar dayanan halıların en küçüğü 1, en büyüğü de 2,5 metreden oluşuyor. Bu halılar, iç piyasadan çok dünyanın farklı ülkelerine ihraç ediliyor” dedi. Halıların aşkı sembolize ettiğini belirten Şahan, “Yağcıbedir halılarının en önemli özelliği sevdalı Yörük kızları tarafından dokunuyor olmaları” diye konuştu.Serhiyi ziyarete eden AK Parti Balıkesir Milletvekili Adil Çelik ziyarette, ‘Balıkesir’imizin meşhur el dokuması halılarının sergilendiği, Yağcıbedir Halı Sergisi’ni ziyaret ettik. Yaptığı işe salt ticaret açısından bakmayan, kök boyalı, el dokuması, göz nuru ürünleriyle, geleneksel kültürümüze sahip çıkan;El Sanatları Sanatçısı, Desinatör Fahrettin Şahan’a, bu değerleri Ankara’ya taşıdığı için teşekkür ederim.’dedi.
YAĞCIBEDİR’İN NEYİ VAR?
“Yağcıbedir halılarının ipi, solmayan kök boyalarla boyanıyor. Gücü temsil eden Kocabaş, inancı ve manevi değerleri sembolize eden mihrap, uzun ömür için çınar yaprağı, bereket için kedi gözü sembolü kullanılıyor. Kırmızı, kahverengi, beyaz ve lacivert olmak üzere dört ana renk var” Fatma Kara