GündemEğitimİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Yağcıbedir Halısı Altın Oranla Ders Kitaplarında

Yağcıbedir Halısı Altın Oranla Ders Kitaplarında

 

Sındırgı’nın meşhur Yağcıbedir halısı 12. sınıf öğrencilerinin matematik ders kitabında yer aldı. Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’ın her platformda öne çıkardığı, 3 bin yıllık tarihi ile Ülkenin önemli bir kültür mirası olan Yağcı bedir Halısı, böylece yeni nesiller ve milyonlarla buluşmuş olacak.

 

Başkan Yavaş “3 Bin Yıllık Kültür Mirası”

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, basına yaptığı açıklamada, Yağcıbedir halısının 3 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu belirterek, Halının üstünde yer alan “Hayat Ağacı”, “Yıldız”, “Kocamaş”, “Eli Belinde” desenleri ile ‘Altın Oran’ kavramı için örnek olarak, Milli Eğitim Bakanlığınca dağıtılan 12. sınıf öğrencilerinin matematik kitabında yer aldığını belirtti.

Örf Ve Adetleri Yansıtan Sanat Eseri Niteliği Taşıyor

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Yörükler tarafından elde dokunan meşhur Yağcıbedir halısı, lise matematik kitabına konu oldu. Çeyizlere konulan, dokuma tekniği annelerden kızlarına geçen Yağcıbedir halısı, Yörüklerin örf ve adetlerini yansıtan sanat eseri niteliğini taşıyor.

Genç Nesiller İçinde Önem Taşıyor

Başkan Ekrem Yavaş, Coğrafi işarette dahil olmak üzere, 3bin yıllık tarihi mirasın uluslararası platformlarda tescili, ve yurt içinde her platformda öne çıkarmak için verdikleri mücadele sonrasında ‘Yağcıbedir Halısı’nın ders kitaplarına konu olmasının genç nesiller içinde önem taşıdığını belirtti.

Halıdaki Bakış Açısı Çok İyi Verilmiş

Başkan Yavaş, Halının ebat ve desenlerinin insanın gözüne hoş gelebilecek ölçülerde yapıldığını belirterek, “Altın oran kavramı Yağcıbedir halısındaki özellikleriyle kitapta öğrencilere anlatılmış oldu. Sındırgı’nın nadide ve coğrafi işaretli Yağcıbedir halısı, matematik kitabında tek tek anlatılıyor. Hem halıdaki desenlerinin ne anlama geldikleri, hem de desenlerinin yerleşimi olarak yer alıyor. Halıdaki bakış açısını çok iyi vermiş. Yatay simetri ekseni yani asimetrik bir halı olduğunu burada gösteriyor. Orta noktasının farklı olduğunu tam manasıyla veriyor. Hem desenlerin yerleşimi hem de düğüm kalitesi ve halının toplam ebadı tamamen matematik kitabında işlenmiş”

Haber: Nursima Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu