GündemGörüntülü Haberlerİlçe Haberleri

Yağcıbedir Halısı kültürü bir asır sonra Kepsut’ta yeniden canlanıyor

Kepsut ilçesinde bir asırdır unutulmaya yüz tutan Yağcıbedir halısı dokuma kültürü yeniden canlanıyor.

Evlerin ardiyelerine yada ahırlara kaldırılan halı dokuma tezgahları Kepsut Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı halı dokuma kursu ile depolardan çıkarılarak yeniden işlemeye başladı. Yün ve kök boyasından yapılan ipliklerle elemeğiyle dokunan Yağcıbedir Halısı kültürünü ilçede yeniden canlandırarak evhanımlarına iş imkanı sağlamak istediklerini söyleyen Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, Yağcıbedir kültürünü yaşatan ve dünyaya tanıtan komşu ile Sındırgı’ya rakip olduklarını söyledi. Cankul, “Yağcıbedir bizim öz kültürümüz. Kültürümüze sahip çıkarak yeniden canlandıracağız” dedi.

Motiflerin dilinden

Kepsut Belediyesi, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, İŞKUR, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (BALMEK) işbirliği ile ilçede Yağcıbedir halısı dokuma kursları açıldı. Yaklaşık bir asırdır dokunmayan ve unutulmaya yüz tutan Yağcıbedir halısı kültürünün ilçede yeniden canlandırılması ve evhanımlarına iş imkanı sunması için açılan kursların ilki 20 kadının katılımı ile devam ediyor. Halk Eğitim Merkezi’nin kurduğu atölyede çalışmalarına yaklaşık 2 aydır devam eden ev hanımları, kursa geldikleri her gün içinde İŞKUR’dan 25 TL cep harçlığı alıyor.

Halı dokuma kursu veren ve Sındırgılı olan usta öğretici Ayşe Bulut, kursta 20 bayanın eğitim gördüğünü söyledi. Balıkesir merkezden hergün ilçeye gelerek eğitimler verdiğini aktaran Bulut, “Kursiyerlerimiz oldukça heyecanlı. Kurslarımızın devam etmesini istiyoruz. Yağcıbedir Halısı kültürü bizlere dedelerimizden ninelerimizden kaldı. Kursu bitiren kadınlar, evlerinde bu işi yaparak para kazanabilecekler” dedi.

DEPOLARDAKİ TEZGAHLAR YENİDEN GÜNYÜZÜNE ÇIKTI

Evlerin ardiyelerine yada ahırlara kaldırılan halı dokuma tezgahları Kepsut Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı halı dokuma kursu ile depolardan çıkarılarak yeniden işlemeye başladı. Yün ve kök boyasından yapılan ipliklerle elemeğiyle dokunan Yağcıbedir Halısı kültürünü ilçede yeniden canlandırarak evhanımlarına iş imkanı sağlamak istediklerini söyleyen Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, belediye olarak hanımların ürettikleri tüm halıları alarak satmalarını sağlayacaklarını söyledi.

Yağcıbedir halısı dokuma kültürünün ilçede unutulmaya yüz tuttuğunu söyleyen Cankul, “Bizimde Yağcıbedir Yörüğü köylerimiz var. Hatta buradaki köylülerimiz ‘Öz Yağcıbedir Yörükleri biziz’ diye tanımlıyorlar. Sındırgı’daki ve Bigadiç’teki Yağcıbedirleri de öz kabul etmiyorlar. Onların bizden koptuğunu söylüyorlar. Yağcıbedir halısı dokuma işi bizimde çeyiz olarak yapılırdı. Herkesin evinde dokuma tezgahları vardı. Ama göçlerle bu unutulmaya yüz tuttu. Tezgahların bir çoğu kırıldı. Bir kısmı da evlerin bir köşesinde duruyordu. Halk Eğitim Müdürlüğümüz bunların araştırmasını yaparak atıl durumdaki tezgahları yeniden toparladı ve bu kursu açtı. Halk Eğitimimizin kursları ile bu kültürümüz yeniden canlanıyor.” diye konuştu.

KEPSUT YAĞCIBEDİR İLE KOMŞU SINDIRGI’YA RAKİP OLACAK

Yağcıbedir halısının ilçede yeniden canlanması için belediye olarak gereken tüm desteği vermeye hazır olduklarını söyleyen Cankul, üretilen halıları alarak satışını sağlayacaklarını belirtti. Belediye olarak kursiyerlere halıların satışı için taahhüt verdiklerini hatırlatan Başkan Cankul şöyle konuştu: “Biz bu geleneksel dokumacılığımızın devamı için belediye olarak elimizden gelen tüm desteği sağlayacağız.” dedi.

Kepsut’un komşusu Sındırgı ilçesinde Yağcıbedir kültürünün yıllardır sürdüğünü belirten Cankul, Sındırgı’da halıların dokunması için köylere tezgahlar verildiğini söyledi. Sındırgı’nın Yağcıbedir halısına yıllarına verdiğini belirten Cankul, “Sındırgı’nın yanında Bigadiç ilçesinde de Yağcıbedir halısı dokuma çalışmaları başladı. Yağcıbedir halısı çok değerli bir halı. Tamamen yün ipliklerden dokunuyor. Çok değerli ve revaçta bir halı. Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde alıcı buluyor. Bunun ilçemizde de canlandırılması için elimizden geleni yapıyoruz.”Devrim Derin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu