Gündem

Yalancı Bahar Arıları Vurdu

Yalancı Bahar Arıları Vurdu

Van’da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi arıcıları olumsuz etkiledi.

 

Kar yağışının gerçekleşmemesi ve yalancı bahar ile güneşe aldanan bal arıları kovanlarından dışarı çıktı. Kış uykusunda olması gereken bal arıları, soğuk hava nedeniyle dışarıda donarak ölüyor. Geçtiğimiz günlerde Manisa’nın Sarıgül ilçesinde de benzer bir durum yaşanmıştı. Yalancı bahara aldanan erik ağacı çiçek açmıştı.

Aw813090 01 Scaled

Tandoğan “Yalancı Bir Bahar Yaşıyoruz”
Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamada bulunan Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, geçen sene bu zamanlarda yerde metrelerce kar olduğunu söyledi.
Tandoğan “Bu sene ise ne kar var, ne kış mevsimi var. Yalancı bir bahar yaşıyoruz. Haliyle kış uykusuna yatması gereken arılarımız, bu mevsimden etkilenerek kış uykusuna yatamıyor. Kış uykusuna yatamadığından dolayı dışarı çıkmak zorunda kalıyor ve dışarı çıktığında da soğuktan dolayı geri dönemiyor. Bununla beraber kış uykusuna yatmadığı için içerdeki bal stokunu da tüketmek zorunda kalıyor. Bu da önümüzdeki uzun bir bahar mevsiminde arıların kovanda aç kalacağından dolayı arı ölümlerinin olabileceğini gösteriyor. Şu anda arı ölümleri zaten var. Endişe içerisinde bekliyoruz. Bizi kötü bir sezon bekliyor” dedi.

Aw813090 04 Scaled

Tandoğan “Bizim Küresel Isınmaya Karşı Hazır Olmamız Lazım”
Son zamanlarda ciddi anlamda küresel ısınmanın arttığını ifade eden Tandoğan “Bunun da tarım ve hayvancılık için bir tehlike arz ettiğini görüyoruz. Bizim küresel ısınmaya karşı hazır olmamız lazım. Ayrıca devletimizin nakliye ve mazot desteği vermesi halinde buradaki üreticilerimiz mevsimi daha iyi olan Akdeniz Bölgesine gidebileceklerdir” ifadelerini kullandı.

Aw813090 03 Scaled

Elasan “Devletimizden Destek Bekliyoruz”
32 yıldır arıcılıkla uğraştığını belirten Fahrettin Elasan isimli arıcı ise “İlk defa böyle bir kış yaşıyoruz. Masraftan dolayı batıya da gidemedik. Arılar ise kışı yaşamıyor. Arı ölümü çok. Daha önce 230 kovandan 80 kovan kalmıştı. Bu şekilde giderse 50 kovan arı ya kalır ya kalmaz. Devlet nakliye ve mazot desteği verirse biz en azından bu zamanlarda batıya gidebiliriz. Bu nedenle devletimizden destek bekliyoruz” diye konuştu.

Aw813090 05 Scaled

Kaynak: İHA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu