Köşe Yazıları

YALANCI PORTAKAL İLE GELEN GERÇEK MUTLULUK

Turunçgilleri sever misiniz? Greyfurt, portakal, mandalina, limon kokusu sizi nasıl etkiler. Portakal çiçeği kokuları eşliğinde kitap okumak, misket limonlarla pencerenize renk katmak ister misiniz? Hadi gerçek portakalı biliyoruz diyelim ki, peki yalancı portakalı hiç duyduk mu? “Portakalın da yalancısı mı olurmuş?” diye düşünmeyin. Sizleri bu şifalı, meyvesi yenmese de çok faydaları bulunan bir bitkimizle tanıştırmak istiyorum. 2020 yılına gireceğim yıl yakından tanıdığım üç bitki üstüne yoğunlaştım ve üçünü yetiştirmeye çabaladım: “Yer elması, yalancı portakal, tesbih ağacı”. Hele ki normal elmanın iki katı fiyatında olan, yamru yumru ve biraz tipsiz görünümlü yer elmasının faydalarını araştırıp okuyunca hayran kaldım. Kansızlık, karın ağrısı, kabızlık, metabolizma derken meğer her derde şifa imiş yer elması. İlk yediğimde Edremit’te oturan Çorum kökenli bir ailenin bahçesinden tatmıştım. Turp görünümlü, elmadan ziyade havuç tadı aldığım, toprak altında yetişen o meyveyi suda bekletince canlandırmıştım. Üç haftalık ara tatil yapıp memlekete gidince buruşan yer elmalarım dolapta buruşunca hemen suya atmıştım, ardından annemle ilk günkü tadı gibi dipdiri şekliyle meyvemizin kabuklarını soyup yemiştik.

Tesbih ağacı tanelerini de sağlıkçı aile olan kursiyerim Döndü Hanım ve Hüseyin Bey sayesinde, o Çorumlu aile sayesinde keşfetmiştim. Yalancı portakalı da Artvinli Okul Öncesi Öğretmeni olan kız arkadaşım Nilay’dan duymuştum. Evine kahve içmeye gidince bana mutfak camının önünde duran iki tane yuvarlak, cildi tırtıklı, sarımsıyla yeşilimsi renk kıvamındaki, süs mumunu andıran yalancı portakalı göstermişti. “Portakalın yalancısı mı olur?” deyip ilk başta hafiften gülmüştüm. O portakalı Balıkesir’de kaldığım evimin önünde bulunan Atatürk Stadyumu civarında bulduğunu, etrafı toparlayan işçiler bu meyveleri atarken onlar sayesinde keşfettiğini söylemişti. Yenilmediğini, ona eldivenle dokunmazsam elime yapışacağını söylemişti. “Yalancı portakalın çok faydası var Elif. Biraz daha camda sararsınlar da annemin romatizmaları için kendi elimle ilâç yapacağım.” demişti. Nilaycığım bilgi verince meyveyi internetten araştırıp ilgilenmiştim.

 

İlgili Makaleler

Nilay da mesleği gereği olsa gerek, benim gibi meraklı biriydi. Birlikte cam kavanozlara teraryum yapmak için uğraşmıştık, 2020 yılı için yeni yılda ona teraryum hayali için canlı çiçek kökleri ayırmıştım. 2020 yılının Ocak ayında TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) Vakfı Balıkesir ili şubesinde her cuma fahri olarak “Türk İşaret Dili” kursu verdiğim ağaç evin etrafında, tren yolunda gezinirken bir gün kuru ağaçlar ilgimi çekmişti. Nilay’ın anlattığı o yalancı portakalı yerde görünce mutluluktan uçmuştum. Kış mevsiminde dikenli kuru dallarını görünce ağaçların en tepesindeki bir iki tane yalancı portakal ilgimi çekti ve epey yüksekteydi. Bir yanı çürümeye başlayan kocaman portakalı yerde bulunca meyveyi demir parmaklıkların kenarına itiverdim. Çünkü ellerim doluydu, yolum da yürüyerek yarım saatlikti. O günkü konservatuar dersimin bitiminde kenara sakladığım meyvemi alıp çılgın gibi eve koştum. Eldiven giydim ve inceledim. Kenarları pütürlü, kokusu hafiften portakalı andıran, içi kavun renginde, meyvesi yenmeyen ve ilâç yapımında kullanılan bir bitkiydi.

Rusya ülkesi bu meyvenin sabun ve krem üretiminden epey ticaret yapıyormuş. Zeytinyağıyla karıştırıp haricen eklem ağrılarında ağrı kremi olarak kullananlar yahut meyveyi dörde bölüp romatizmalı bölgeye hemen sürenler faydasını görmüşler. Nilay’a fotoğrafını çekip göndermiştim. Yalancı portakalı herhangi bir bölgemde ağrım olmasa da merakla bacağıma sürdüm. TEMA gönüllüleriyle bilgimi paylaştım, sosyal medya hesabımda da paylaşmıştım. Güzeldir bilgilenmek, anılarınızda bile güzelleşir doğal yaşam. Sanırım ara tatile girince cam kavanozumdaki yalancı portakalın devamı bir ay beklemişti. Anneme anlatıp gösterince de benim buz dolabımda şaşırdı yalancı portakal için. Birilerini şaşırtmak, aileniz için ağrı kremi yapmak, Lokman Hekim misali ilâç hazırlamak, canlılara şifa olmak, meraklı olmak iyidir. “Fazla merak iyi değildir.” denilse de başıma merak yüzünden hep güzel şeyler gelmiştir, araştırıp daha çok bilgilenmişimdir. Hele ki etrafınızda çalışkan ve becerikli arkadaşlarınız, eğitimli bireyler varsa hayat daha da güzeldir.  “Sakın o meyveyi yeme, zehirli.” denilse de minicik kısmını ağzımda denemiştim. Tadı azıcık acımsıydı, gördüğünüz gibi hâlen şu an hayattayım. Günlük yaşama, anılarıma dair paylaştığım bu güzel satırlardan sonra bilimsel bir gazete yazısıyla yalancı portakalımızı sizlere tanıtayım bir de. Hadi hep beraber kendi ağrı kremimizi yapalım, yaşlılarımızı mutlu edelim. Hastaların derdine şifa olmak adına buyurun sağlık yazımızı okumaya.

 

……………      ………………….    ………………..      ……………….

 

       SABAH gazetesinin Sağlık kategorisinde yer alan “Yalancı Portakal Yenir Mi? Yalancı Portakal Faydaları” konu başlıklı makalesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

 

        Genellikle süs olarak kullanılan yalancı portakal adeta şifa dağıtıyor. Salgıladığı süt özüyle birlikte ezilerek merhem yapılan yalancı portakal, diz kireçlenmesi ve eklem ağrılarına çok iyi geliyor. Yalancı portakal faydaları nelerdir?

Yalancı portakal meyvesinin gerçek adı ise “moraceae”. Ülkemizde süs ve çit bitkisi olarak yetiştirilen yalancı portakal eklem ağrılarına deva olmasıyla bilinir. Peki, yalancı portakal yenir mi?

Yorgunluktan, stresten, oturarak çalışmadan, spor yapmak nedeniyle oluşan eklem ağrılarına çok iyi gelen yalancı portakal yenir mi?

Yalancı portakalın, kireçlenme, diz ve eklem ağrılarına iyi geldiğini belirten aktarların verdiği bilgiye göre, ana vatanı Amerika olan bu meyve ezilerek merhem kıvamına getirilip ağrıyan bölgenin üzerine sürülüyor.

* Yalancı portakal, kapalı tohumlar türünden familya olarak dutgiller cinsinden bir meyve türü olarak biliniyor. Koparıldığı veya kesildiği zaman süt görünümlü sıvı akıtan bu meyve, 10-15 santimetre çapında dış yüzeyi pütürlü ve yuvarlak görünümüyle portakala benziyor.

* Yalancı portakal yenmemeli, tüketilmemelidir.

* Ağrı, sızı, romatizma ve kireçlenme için bu meyve ezilip bağlanıyor. Meyvenin içi süt gibidir, kabuğuyla karıştırılırsa merhem kıvamını alır.

* Eklem ağrısı olan kişiler, akşam sürüp sabah kalktıklarında faydası görülür.. Bu meyve genellikle sulak bölgelerde yetişir. Dikenli ağacı vardır, olgunlaştığı zaman ağaçtan dökülür. Bir kere kullanıldıktan sonra faydasını gören insanlar var. Fakat uzun süre kullanan kişiler de var.

…………  ……………     …………………     …………………..        …………..

 

Portakal kokulu okuma saatleriniz, yalancı portakaldan ürettiğiniz güzel merhemleriniz, harika portakal kokulu süs mumlarınız elinizde çoğalsın. Portakal kokulu saatler diliyorum.

 

ELİF YAVAŞ

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu