GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Yapılmayan Sulamanın Parası Peşin Kesiliyor!

Yapılmayan Sulamanın Parası Peşin Kesiliyor!

Karesi Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, Sulama Birliği’nin çiftçiler ekonomik olarak en zor günlerini yaşarken, sulama kartı satmaya başlamasına ve sulama paralarının peşin olarak istenmesine tepki gösterdi. Sözat, “Çiftçi bir yandan borç sarmalında diğer tarafta ekim için kaynak ararken böylesine bir uygulamaya şiddetle karşıyız.  Bu yanlıştan acilen dönülmesini bekliyoruz. Aksi takdirde acısını tüketiciyle birlikte ülke çekecek” dedi.

Gülermisin Ağlarmısın Dedirten Uygulama

Karesi Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, Ramazan Bayramı öncesi Sulama Birliği’nin çiftçilere ödenen destekleme hesaplarına el koyarak 2021 yılın yapılmayan sulaması için 2020 yılında  ödenen su parası kadar miktarı destekleme parasından peşin kestiğini söyledi. Sözat, “Yaptığımız itiraz ile bu saçmalığın daniskasından dönüldü. IBAN numarası verenlere kesinti iade edilmeye başlandı. Ancak bu sıkıntı geçmeden bu kez Sulama Birliği başka bir uygulama başlattı. Çiftçi ekonomik olarak en zor günlerini yaşarken, sulama kartı satmaya başladı. 35 lira kart parası verip aldığı su kartına ne kadar su kullanacağını yani kaç liralık sulama yapacaksa parasını peşin ödeyip karta yükleme yapılacağını ifade ederek yeni bir uygulama başlatıyor. Şimdi geldiğimiz durum güler misin ağlar mısın dedirtiyor.

Yapılmayan Sulamanın Parası Peşin Kesiliyor!

Henüz tarla sürülmemiş, ürün ekilmemiş ne ekileceği de net olarak belli olmayan bu durumda peşin sulama parası istenmesinin doğmamış çocuğa elbise biçmekten hiç farkı yoktur. Maalesef çiftçinin halinden anlamayanların elinde üretim ne kadar başarılı olur takdirini vatandaşlara bırakıyorum. Bir yandan borç sarmalında diğer tarafta ekim için kaynak ararken böylesine bir uygulamaya şiddetle karşıyız. Bu yanlıştan acilen dönülmesini bekliyoruz. Aksi taktirde acısını tüketiciyle birlikte ülke çekecektir. Sonucunu hep birlikte göreceğiz” dedi. Karesi Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, BASKİ’ye bağlanan Balıkesir Sulama Birliği tarafından Balıkesir’de buzağı desteklemesi alan yüzlerce çiftçinin hesaplarına yatan paradan, ayrıca 2021 yılında yapılmayan sulamaların parasının kesildiğini açıkladı. Sözat, “Birlik yetkilileri yanlışlıkla kesinti yapıldığını, müracaat eden ve hesap numarası verenlerin hesabına paraların geri yatacağını söyledi. Yanlışlıkla kesinti yaparken hesap numaraları elinizde var. Müracaat  beklemeden paraları iade edin” dedi.

Çiftçileri Üzdüler

Balıkesir’de önceki gün buzağı desteklemesi alan yüzlerce çiftçinin hesaplarına destekleme parası yattı. İddiaya göre BASKİ’ye bağlanan Balıkesir Sulama Birliği, 2021 yılına ait borcu olmayan çiftçilerin hesaplarından 2020 yılında yapılan sulama bedeli kadar parayı kesti. “Çiftçileri Üzdüler” Karesi Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, buzağı desteklemesi alan ve Balıkesir Sulama Birliği’ne borcu olmayan yüzlerce çiftçinin yapılan bu yanlışlıkla mağdur edildiğini söyledi. Sözat, “Balıkesir Sulama Birliği yetkilileri ile yaptığımız görüşmede kesintinin yanlışlıkla yapıldığını ve müracaat edip hesap numarası veren çiftçilere paraların iade edileceğini söylediler. Yanlışlıkla kesinti yapılan çiftçilerin ayrıca hesap numaraları zaten elinizde var. Müracaat edilmesini beklemeden paraları iade edin” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu