Köşe Yazıları

YAPRAK MİSALİ

Hicran deresinin yatağına benliğini bırakıp gitti bir yaprak. Yaprak deyip geçmemeli, onlar da oksijenle nefes alıp veren ve fotosentezle yaşayan canlılar idi. Gazeller arasından sıyrılıp da suyun akışına bırakmak istedi kendini. Küçücük bir yapraktı işte sonuçta. Bedeni olsa gürlerdi, asırlık çınar ağacında yaşasaydı kökü sağlam olurdu, dalları olsaydı kasırgaya direnirdi, dudakları olaydı sonbahar rüzgârına bir buse verirdi. Yoktu işte, minicik bir yapraktı. Hedefi olmayan insanı her yöne çekmek kolaydır, bilirsiniz. O da rüzgâr nereye eserse o yöne esiyordu dünden beri. Naçar yüreği susuz kalınca dere yatağına atıvermişti az önce kendini.

Anlık, doğal pozlar hele ki manzara pozları ne mükemmeldir. Fotoğraf karesinde yarışır her bir yeşillik. Bir yaprak kıpırdıyorsa bir yerde, işte orada hayat vardır. Türkiye’nin ünlü Türk fotoğraf sanatçısı, foto-muhabir ve koleksiyoncu Ara GÜLER’in sözleri geldi aklıma:

 

İlgili Makaleler

“Rastgele çekilen fotoğraflar daha güzel çıkar,

Tesadüfen tanışılan insanlarla daha mutlu oluruz,

Kıyıda köşede uyuyakalmak uykunun en keyiflisidir,

Plansız hadi denilerek yapılan aktiviteler daha eğlencelidir.

Kısacası her şeyin ‘kendiliğinden’ olanı güzel…

(Tıpkı SEVMENİN olduğu gibi).

 

            – Ara GÜLER –

 

Bir yaprağın ardından bakar kalırız, nehir kıyısına düşen taze yaprağa hasret kalırız an gelir. Hazan yapraklarının yere düşen sarımsı ahengi nasıl da güz yağmurlarına sevdalanır. Sonbahar mevsimi; orta yaşı, ölümü, hüznü çağrıştırsa da fotoğraf gibi sunumuyla bulmaca misali dört mevsimi tamamlar. Yapboz gibidir hayat. Kırılan bir ağaç dalının eksik yaprağı nasıl da üşütür çıplak ağacı. Bir tek çam ağacının yaprakları, kış mevsiminin iğne yapraklı ağaçları yaprağını dökmez kışın. Ağaçtan bir yaprak düştüğünde, gökten bir yıldız kaydığında ‘ölüm’ aklımıza geliverir. Ölümü her an şuurlu hissetmeli insan. Hem dünyası hem ahireti için çabalamalı her yürek. Lâmbada titreyen alev üşürse dalından kopan yaprak da üşür güz vakti. Tutunacak dalımız sapasağlam, soyağacımız köklü, dört mevsimimiz renkli, ömrümüz uzun, yeşeren yapraklarımız gür olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu