Gündem

YAŞA BAĞLI İŞİTME KAYBINA DİKKAT

İnsanlarda yaş ilerledikçe tüm organlarda yaşlanma belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtiler aynı şekilde işitme organında da görülür ve gün geçtikçe işitme duyusu zayıflar.

Yaşlılarda görülen işitme kayıpları hakkında açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Beşer, bu durumun genel olarak kulağa giden damarların özelliklerini yitirip eskisi gibi kan taşıyamaması, işitme sinirinin ve beyindeki işitme merkezinin yaşa bağlı olarak özelliğini kaybetmesi gibi nedenlerden kaynaklandığını söyledi.

İşitme kaybının genellikle 60 yaş üstünde başladığını ifade eden Beşer, “Kayıp her iki kulakta olabilir. Genel olarak rahatsızlığa çınlama da eşlik eder. Başlangıç aşamasında konuşmayı anlamada zorluk yaşanmaz. Ancak ilerleyen evrede konuşmayı anlama eşiğinde düşme ortaya çıkar. Her iki kulakta birden aynı anda görülmesi ve kademeli olarak ilerlemesi nedeniyle yaşlılık tipi işitme kaybı sorunu yaşayanlar, işitme duyularını kaybettiklerini fark edemeyebilirler. Bu nedenle belirtilerin dikkate alınması gerekmektedir” dedi.

Doktora danışılmalı

İşitme kaybının genetik olabileceğini dile getiren Beşer, buna bağlı olarak bazı ailelerde daha erken yaşlarda işitme sorununun ortaya çıkabildiği kaydetti. Beşer, kişinin daha önce yaptığı işin de bu tür kayıplarda etkili olabildiğini belirterek, “Yıllarca gürültülü ortamlarda çalışmış kişi işitme kaybına uğrayabilir. Ayrıca çocukluk yıllarında orta kulak iltihabı geçirilmesi, yapılan operasyonlar, geçmişte kullanılan ilaçlar, kafa yaralanmaları da işitmenin daha kolay yitirilmesine yol açabilir” diye konuştu.

İşitme kayıplarında mutlaka doktora danışılması gerektiğinin altını çizen Beşer, ayrıntılı muayene ve işitme testlerinin yapılmasının önemini vurguladı.

İşitme cihazı takılabilir

Muayeneden sonra kulakta oluşan kir varsa bunun doktor tarafından temizlendiğini ifade eden Op. Dr. Beşer, “Bu uygulamada doktor dikkatli olmalı. Çünkü dış kulak yolunun zedelenmemesi gerekir. İşitme kaybı odyolojik olarak belirlendikten sonra tanıya göre tedavi yöntemi belirlenir. Uygun olması durumunda işitme cihazı takılabilir” dedi.

Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak kullanılan işitme cihazlarının da modernleştiğini dile getiren Beşer, cihazların oldukça küçük ve işlevli bir konuma getirildiğini, bu nedenle kolaylıkla kullanılabildiğini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu