GündemEkonomi

YASA’DA NELER VAR

Balıkesir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası(SMMMO) Başkanı Metin Yalçın Torba Yasa’da yer alan değişiklik ve düzenlemeleri içeren konuları hatırlattı ve mükellefleri uyardı.

Muhasebeciler Odası kamuoyunu ilgilendiren siyasal, sosyal ve ekonomik gelişmelerle ilgili bir değerlendirme yaptı.2017 yılına sosyo-ekonomik açıdan damgasını vuran torba yasalar içinde bulunduğumuz 2018 yılında da devam ediyor diyen Muhasebeciler Odası Başkanı Metin Yalçın, ‘ Bunlardan belki de en günceli ve içerdiği çoklu değişiklikler ile dikkat çekeni ise 7103 sayılı kanun.“vergi kanunları ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında kanun” ile muhtelif düzenlemelerde değişiklikler yapılmıştır.’ dedi.

KANUNDA DEĞİŞİKLİK

‘ İşverenlerce kadın hizmet erbabına kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatler gelir vergisinden istisna edildi. Asgari geçim indirimi uygulamasında artan oranlı gelir vergisi tarifesi dolayısıyla meydana gelen azalmanın önlenmesine ilişkin kalıcı düzenleme yapıldı.27.03.2018 tarihinden önce tarhiyat öncesi uzlaşma talep edilenler hariç olmak üzere usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları, tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamından çıkarıldı.

Vergi Usul Kanunu kapsamında kesilen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında, Kanunun 376’ncı maddesinde yer alan şartlara uyulması kaydıyla, kesilen cezanın yarısı oranında indirim uygulanması yönünde değişiklik yapılmıştır. Daha önce bu indirim üçte bir oranında uygulanmaktaydı.’

GELİR VERGİSİNDEN MUAF

Başkan Yalçın, ‘Elektrik enerjisi üretiminin teşvik edilmesi amacıyla, sahibi oldukları veya kira ile kullandıkları meskenlerde yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ürettikleri elektrik enerjisini son kaynak tedarik şirketlerine satan gerçek kişiler (azami 10 kW’a kadar), gelir vergisinden muaf esnaf kapsamına alınmıştır. Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılarak elektrik motorlu otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve elektrik motorlu motosikletlerin vergi tutarlarının %25’i oranında vergilendirileceği belirtilmiştir.’dedi.

DÜZENLEME YAPILDI

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda kantin olarak belirlenen alanların okul aile birlikleri tarafından kiraya verilmesi işlemleri katma değer vergisinden istisna edilmiştir.6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz katma değer vergisi mükelleflerine münhasıran imalat sanayiinde kullanılmak üzere 31/12/2019 tarihine kadar yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri katma değer vergisinden istisna edilmiştir.7103 sayılı Kanunun geçici 1’nci maddesi ile hurda indirimi olarak nitelendirilebilecek bir düzenleme yapılmıştır.

16 ve daha büyük yaştaki araçların bir daha kullanılmamak üzere hurdaya çıkartılması halinde yeni bir aracın ilk iktisabında tahakkuk eden özel tüketim vergisinin 10.000 Türk lirasını aşmamak kaydıyla Bakanlar Kurulunca tespit edilecek kısmı, terkin edilecektir.

YETİM AYLIĞI ARTIK KESİLMEYECEK

Getirilen önemli bir değişiklik de anne veya babasından yetim aylığı alan, eğitimine devam eden ve 25 yaşını doldurmamış kız ve erkek çocukların sigortalı olarak çalışmaya başlamaları durumunda artık yetim aylıklarının kesilmeyecek olmasıdır. Düzenlemeye göre, hak sahibi çocuklardan 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların, 4-a kapsamında sigortalı bir işte çalışmaları bunlara aylık bağlanmasına engel oluşturmayacaktır. Yani, yetim aylığının kesilmesini gerektirmeyecektir.

PRİM BELGELERİ

Yalçın,‘‘Yeni yasayla, konut kapıcıları da ev hizmetlerinde çalışanlar için düzenlenmiş sigortalılık (Ek 9) kapsamına alınmıştır. Konut kapıcıları 4-a’lı sigortalı statüsünde olmaya devam edecekler ancak artık sigortalılık işlemleri ve SGK’ya bildirimleri EK 9 kapsamında yapılacaktır. Dolayısıyla, düzenleme sonrasında apartman yönetimleri, artık kapıcılar için SGK’da iş yeri dosyası açtırmayacak, her ay verilmesi gereken prim belgesini SGK’ya vermeyecek. Bu düzenleme ile özellikle kayıt dışı çalıştırmayı bir nebze engelleyebilir.

Şu anda bu düzenlemenin hayata geçmesi için SGK tarafından çıkarılacak yönetmelik ya da tebliğ bekleniyor.İşverenlere asgari ücret desteği uygulamasına 2018 yılında da devam edilecektir. 2018 yılı için ilave istihdam teşvikleri de mevcuttur. Tüm bu değişiklikleri, teşvikleri ve destekleri detaylarıyla özümsemek için Balıkesir kamuoyuna profesyonel bir meslek mensubundan destek almayı öneriyoruz.’’Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu