GündemProf. Dr. Nilay ŞAHİN

YATAĞA BAĞIMLI YAŞLINIZ MI VAR?

Aslında insan yaşlandıkça tıpkı ilk dünyaya geldiği haline dönüyor yani çocuk gibi oluyor. İşte bu cümleyi aklınızda tutarsanız bir yaşlıya nasıl bakacağınızı anlarsınız.

Yani sonuç şu ki bir yaşlıya tıpkı çocuk gibi bakmak gerekiyor. Hele ki bu yaşlı artık iyice yatağa bağımlı hale geldiyse bakıma daha da özen göstermek şarttır. Peki yatağa bağımlılık nedir derseniz; çeşitli nedenlerle bir hastanın uzun süreli olarak sandalye, yatak veya oda düzeyinde yani sınırlı alanlarda bağımlı kalmasıdır demek doğru olacaktır.

İnsan yaşlandıkça fiziksel, mental ve psikososyal değişiklikler yaşar. Bu değişiklikler sonucunda da yavaş yavaş yatağa bağımlı hale gelir. Yatağa bağımlılıkta en etkin olan nedenler arasında; demans-bunama, felç, yaygın ağrı, kemik ve eklem hastalıkları, devamlılığı olan yüksek tansiyon, şeker gibi hastalıklar, depresyon, sık düşme hikayesi yer alır. Peki yatağa bağımlı olan hastada ne yapalım? Öncelikle bu hastaları ara ara göz, kulak-burun-boğaz, göğüs hastalıkları, nöroloji, fizik tedavi gibi bazı bölümlerde muayenelerini yaptırmak şarttır.

Bunun dışında evde hastanın bakımını yaparken hastaya uygun, güneş alan ve rahat havalandırabileceğiniz bir oda da yapmak gereklidir. Hastanın odasında radyo, televizyon gibi iletişim araçları, hemen yakınında bir telefon bulunmalıdır. Odanın uygun yerlerine aile fotoğrafları asılmalı ara da bu fotoğraflara yönelik sohbetler yapılmalıdır.

Düzenli olarak fizik tedavi hekiminin önerisi ile yaptırılacak egzersizler şarttır. Bu sayede yatmaya bağlı oluşacak yaraların ve eklem donmalarının önüne geçilebilir. Ayrıca tedavi yaklaşımının hızı yavaş olmalıdır. Tabii verilen egzersizler sosyal ve kültürel açıdan da uygun olmalıdır. Hastanın mutlaka haftalık olarak kas gücü takibi, eklem hareketleri, yatak yarası ve solunumun düzenli olup olmadığının takibi yapılmalıdır.
Hepinize sağlıklı, bol hareketli günler dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu