GündemDünyadan Haberler

YAZAR KAMALI’DAN YENİ ESER

Celal Bayar Üniversitesi tarafından Yılın Yazarı seçilen Balıkesirli Yazar İlknur Doğan Kamalı’nın Araştırma-İnceleme türündeki “Asrın Kapısını Açan Modernist Bir Öğretmen ve Yazar: Sabri Cemil Yalkut” başlıklı yeni kitabı çıktı.

4 yıllık bir çalışmanın ürünü olan eserde, Sabri Cemil Bey’in hayatı, eserleri ve edebî yönü ilk kez İlknur Doğan Kamalı tarafından tanıtılıyor. Sabri Cemil Yalkut, asrın kapısında doğan ve Türk milletinin en buhranlı dönemlerinde eserlerini vermiş eğitimci, muharrir, şair ve idareci yönünü aynı potada eriterek vatanı için mücadele eden mümtaz şahsiyetlerden biridir. Cemil Efendi’nin oğlu olan Sabri Cemil Bey, halkın içinde yetişmiş, öğretmen ve idarecilik görevi nedeniyle Osmanlı Devleti sınırları içinde pek çok yeri dolaşmıştır. Sabri Cemil Bey, şiirleri, makaleleri, hikâyeleri, çeviri eserleri, mensur şiir ve tiyatrolarıyla önemli bir sanat ve fikir adamıdır. İdealist bir öğretmen olan Sabri Cemil öncelikle şiirleriyle tanınmıştır. Cemil Bey’in Yıldız (Üsküp), Yeni Mektep (Üsküp), Karesi (Balıkesir), Yeni Fikir (İstanbul), Tedrisat-ı İbtidaiyye Mecmuası (İstanbul) gibi süreli yayınlarda yazıları yayımlanmıştır. Sabri Cemil Bey, bir yandan çeşitli mecmua ve gazetelerde yayımlanan yazılarıyla kendini ifade ederken, öte yandan okulda öğrencisini, sokaklarda halkını aydınlatmak için gayret göstermiştir. Muharrir, yazılarında kimi zaman edebiyat ve dil konularına değinmiş, kimi zaman da pedagojiye yer vermiştir.

ÖĞRENCİSİ RIFAT ILGAZ

Sabri Cemil Bey’in öğrencilerinden biri Türk edebiyatının unutulmaz yazarı Rıfat Ilgaz’dır. Rıfat Ilgaz’dan başka şair ve bürokrat (büyükelçi) Enis Behiç Koryürek, Atatürk’ün özel kalem müdürü Rıza Soyak ve özel bir bankanın kurucusu olan Kazım Taşkent de Sabri Cemil Bey’in öğrencileri olmuştur.  Kitabın yazarı İlknur Doğan Kamalı, “Sabri Cemil Bey her şeyden önce bir eğitimcidir. Edebî veya gayri edebî yazdığı bütün yazı ve şiirlerinde onun bu özelliğini görmek mümküdür. İyi bir öğretmen, iyi bir araştırmacı, iyi bir okuyucu olan Sabri Cemil Bey’in aynı zamanda bildiklerini aktarmak için şiir, makale, tercüme veya telif kitap vb. hacimde bilimsel yazılar yazdığı bilinmektedir. Ancak bugüne kadar Sabri Cemil Bey’in hayatı ve eserleri hakkında yeterince çalışma yapılmamış, onun Türk edebiyatındaki yeri tam olarak ortaya konulamamıştır. Özellikle hayatı hakkında bu kitapta yazılanlar haricinde hiçbir bilgiye rastlamak mümkün değildir. Dolayısıyla Balıkesir’deki tiyatro çalışmalarının öncüsü olan, yazdığı makaleler ile Milli Edebiyat Dönemi şair ve yazarlarını etkileyen, Cumhuriyet devrinin önemli isimlerinin öğretmeni ve yakın dostu olmuş idealist bir öğretmen ve fikir adamını edebiyatla ilgilenen çevrelere tanıtmak boynumun borcu olmuştur” dedi.

 İlknur Doğan Kamalı kimdir?

İlk ve ortaöğrenimini Bandırma’da tamamladıktan sonra Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden “Türkolog” olarak mezun oldu. Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesinde “pedagojik formasyon” eğitimini birincilikle tamamlayıp Bahçeşehir-Uğur Kolejlerinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği ile Kampüs Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Anadolu Üniversitesi Radyo ve Tv Programcılığı bölümünü dereceyle bitirdi. Balıkesir’in yerel televizyon kanallarından biri olan Kent Tv’de sunuculuk ve spikerlik yaptı. Grafik tasarım eğitimi alarak Edremit Önce Körfez gazetesinde Genel Yayın Yönetmeni olarak çalışmaya başladı ve bu sürede “gazeteci” unvanına sahip oldu. Yerel ve ulusal gazetelerde edebî köşe yazıları yayımlanmaya devam ediyor. Söylem dergisinin önce editör ve genel koordinatörü daha sonra imtiyaz sahibi olarak görev alan Kamalı, çeşitli sempozyum ve panellerde oturum başkanlığı yaptı ve konferanslara konuşmacı olarak katıldı. Şiir dinletileri düzenledi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda Sabri Cemil Yalkut’un Hayatı ve Eserleri Üzerinde Bir İnceleme konulu tezli yüksek lisans eğitimini tamamlayıp bilim uzmanı oldu. Türkiye’de ilk kez kendisi tarafından hazırlanan Edebiyatımızda A’dan Z’ye Yazar-Eser-Tür Kılavuzu adında YKS öğrencileri ile KPSS adaylarına yönelik bir kitabı vardır. Yazmış olduğu bu eser ile 2018 yılında Celal Bayar Üniversitesi tarafından “Yılın Yazarı” ödülünü almıştır. Aynı zamanda “Bir Parantezi Kapatabilmek” adlı şiir kitabı yayınlanmıştır. ADD, ÇYDD, Edremit Yardım Sevenler Derneği, Zeytinli Kültür Sanat Derneği üyesi Evaspor Yönetim Kurulu Üyesidir. 2014-2019 yılları arasında Edremit Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi olarak görev yapan Kamalı, 27.Dönem Balıkesir Milletvekili Aday Adayıdır.
Eserleri:
YKS-KPSS Edebiyatımızda A’dan Z’ye Yazar-Eser-Tür Kılavuzu-2018 Yılın Yazarı Ödülü
Bir Parantezi Kapabilmek-Edebî yayın (şiir)
Asrın Kapısını Açan Modernist Bir Öğretmen ve Yazar: Sabri Cemil YALKUT-Araştırma-İnceleme

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu