GündemKöşe Yazıları

YAZÖREN MAĞARASI KEŞFİ VE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ -1

Sevgili Balıkesir’li maceraseverler.. Bu gezi yazımda size yazın yaptığım “Yazören Mağarası Keşfi ve Günübirlik Doğa Yürüyüşü” izlenimlerimi anlatmak istiyorum.

Sabah saat 7 gibi arkadaşlarımızla Balıkesir’de buluşup minibüslerimize bindik ve Balıkesir’in Altıeylül ilçesine bağlı köylerinden biri olan Bigatepe köyüne doğru hareket ettik.Saat 8 sularında köy meydanında son hazırlıklarımızı yapıp yaklaşık 15 km sürecek ve “Yazören Mağarası” ile sonlanacak olan doğa yürüyüşümüze başladık.

Bigatepe köyünün mis gibi havası ve yeşillikler içinde ilerliyoruz.Bigatepe köyü insanlar tarafından ilk yayla olarak kullanılmış.Daha sonra bu insanlar burayı yerleşke haline getirmişler.Köyün en az 500 yılı aşkın bir tarihi var.Köyün bu denli eski tarihi köyün yaşlılarından öğrenilmiş. Köye ilk yerleşen insanlar Manisa ilinden gelerek buraya yerleşmişler. Köydeki bazı yapıların Bizans’a kadar dayandığı söyleniyor. Köy halkının ilginç bir alışkanlığı var.Bayramlarda köy halkı hep beraber arefe gününde  köyün yaşlısı,genci,karısı,kızı,mezarlık ziyaretine gidiyor.Ramazan Bayramında köy odasında bir ay yemek veriliyor. Bu gelenek 150 yıldır devam ediyormuş. Köy cenazelerinde televizyon, radyo gibi sesli aletler aileye saygı açısından dolayı açılmıyormuş. Köyde hıdrellez hayırları , düğünlerde Kına Gecesi yapılıyormuş. Köyün geleneksel oyunları Harmandalı, Edremit Oyunu, Muğla Zeybeği ve Yandım Ayşe’göbekli ibo esmeray ve kabak havasıymış.

Gideceğimiz yer Savaştepe’nin Konakpınar mevkindeki  Yazören köyüne bağlı  “Yazören Mağarası” .Yol boyunca sıcağında etkisiyle bolca su tükettik.Yaklaşık 38 derece sıcakta yaz günü 15 kilometrelik bir parkur yapmış olmamız ilk etapta hata gibi gözüksede arkadaşlarımızla birlikte bu duruma ayak uydurup yürüyüşümüzden keyif almaya başladık.Manzara bir harika.Havanın cok sıcak olması sık sık mola vermemizi gerektiriyor.Doğal olarak da molalarımızı uzun tutuyoruz.İnişli çıkışlı dere yataklarının içinden devam eden uzun yürüyüşümüz boyunca yeni dostluklar ve paylasımlarımız oluyor.Tabi ki doğayla iç içe olmak bize ayrı bir keyif veriyor.Bu maceramızda 15 kişiyiz ve her birimiz birbirimizden heyecanlı yürüyüş sonunda bizi mağarada nasıl bir sürprizin beklediğini birbirimize sorarak meraklarımızı gidermeye çalışıyoruz.Yürüyüşümüzün yaklaşık 9.km’sinde su stoklarımızın tükendiğini farkettik.Havanın sıcaklığı da bizi zorlayınca daha bırakın mağaraya gitmeyi yürüyüşü bitiremeyeceğimizi düşündük.Bazı arkadaşlarımız susuzluğun da etkisiyle pes etme noktasına geldi.Ben kendi kendime sanırım bugünlük macera burada bitiyor dedim.Çünkü daha yürüyüşümüz bile bitmeden sularımız bitmişti.

Mağaraya gidip keşif yapma şansımız yok denecek kadar azalmıştı.Tam umutsuzluğa kapıldığımız noktada uzaklarda bir çeşme gördük.O sıcak havada 15 kişinin o çeşmeye doğru yaylada nasıl koştuğunu görmenizi isterdim.Çeşme başında sularımızı doldurduk ,kana kana su içtik ve yaklaşık bir saat ağaç gölgesinde dinlenip enerji depoladık.Tüm grup arkadaşlarımızın keyfi yerine gelmiş belli ki tam kalkacağımız sırada 15 kişi hep birden su savaşına başladık.Abartmıyorum,hepimiz donlarımıza kadar buz gibi dağ suyunda ıslandık. Başka zaman olsa bu durum benı oldukca rahatsız ederdi fakat o an ki şartlarda resmen o su savaşı bana ilaç gibi geldi.Su savaşından sonra yolculuğumuza devam etmek üzere yayladan mağaraya doğru yola koyulduk.Tabi üzerimiz yaklaşık 15-20 dakika içinde sıcaktan kurudu.Pek yolumuz kalmamış olacak ki yaklaşık bir buçuk saat sonra fotoğraf çektirirken zamanın nasıl geçtiğini anlamadan Yazören Mağarası’nın girişinde bulduk kendimizi.İnanın doğa sporlarının birçok branşını yapmış olmama rağmen daha mağaranın girişinde ürperdim.Muhteşem bir doğa harikası karşımda duruyor.

(Yazımın devamı için Cumartesi günkü köşemi bekleyin)

 

****************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu