Köşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

YEDİĞİN AĞZINA GELMESİN!

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.profdrnilaysahin.com
prof.dr.nilaysahin-instagram

Geçen hafta size reflü hastalığını ne olduğunu ve tedavisini anlatmıştım. Bu haftada bu hastalığın kısaca tedavisinden bahsetmek istiyorum.
Bu hastalıkta ilk hedef yaşam tarzı ve yediklerimiz olmalıdır. Bazı yiyecekleri hayatımızdan çıkarmak reflünün rahatlamasında çok etkilidir. Özellikle bu yiyecekler arasında; çikolata, nane, yağlı yiyecekler, kafein ve alkollü başta gelmektedir. Narenciye meyveleri ve meyve suları, domates ürünleri ve karabiber gibi bazı yiyecekler ise hafif tahriş olan yemek borusunda sıkıntı yaratarak zarar görmüş özofagus astarlarını tahriş edebilir. Bu nedenle bu yiyecek ve içeceklerden de kaçınılmalıdır. Ayrıca gün boyunca daha küçük öğünler, daha sık yemek ve yatmadan en az 2-3saat önce yemek reflüde önemlidir. Elbette sigarayı bırakmak, kilo vermek ve düzenli egzersiz yapmakta reflünün tedavisinde yer alan öneriler arasındadır. Gece sizi çok rahatsız eden bir reflünüz varsa yatak başı yükseltmek sizi biraz rahatlatabilir.
Elbette reflü tedavisinde sadece yaşam tarzı ve yeme şekli değil ilaçlarında önemli bir yeri vardır. İlaçlar arasında proton pompa inhibitörleri, antasit gidericiler, H2 blokerler, prokinetikler gibi ilaçlar yer almaktadır. Bu ilaçların kullanımı maalesef çok bilinçli düzeylerde olmayıp çok zararsızmış gibi düşünülerek hekim öneri olmadan rahatlıkla alınmaktadır. Oysa ki unutmamak gerekir ki bunlar da birer ilaçtır ve mutlaka hekime danışılarak kullanımalıdır.
Önerilen her şeyi yapmamıza rağmen halen şikayetler devam ediyorsa işte o zaman cerrahi tedaviler düşünülebilmektedir. Yaygın olarak tercih edilen iki cerrahi uygulama bulunmaktadır. Bunun için cerrahın önerisiyle hareket etmek doğru olacaktır.
Herkese huzurlu, rahat ve mutlu sofralarının olduğu bir hafta dilerim…

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu