GündemKöşe Yazıları

YEMYEŞİL BİR MARUL YE SAĞLIK BUL

Salataların sofralardaki yeşil rengi le adeta süsü marul, mideye ve kilo kontrolüne yaptığı katkı kadar, büyük bir antioksidan kaynağı olması ile de oldukça faydalı. Peki, vitamin ve mineral yönünden büyük bir sağlık kaynağı olan marulun faydaları neler? Maruz neye iyi gelir? İşte, salataların demirbaşı marula farklı bir bakış…

Salatalar, sandviçler, diyet menüleri ve daha birçok kullanım alanı ile midelerin dostu olan marul, sağlığımıza yaptığı katkı ile de dikkat çekiyor. Büyük bir vitamin ve mineral kaynağı olan marul, K vitamini, A vitamini, provitamin A, beta karoten, lif, şeker, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi maddeler yönünden zengindir. Peki, zengin vitamin ve mineral kaynağı olan marulun sağlığımız açısından faydaları neler? Bu konuda uzmanların dilinden marulun faydaları şöyle; Pek çok yeşil besin gibi C vitamini yönünden zengin olan marul, çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır.

Bunun yanında etkili bir demir deposu olarak da demir eksikliğinden meydana gelen anemi hastalığına ve saç dökülmesine birebirdir. Saç ve cilt sağlığı, kan damar hastalıkları ve daha birçok rahatsızlığın önüne geçmek için faydalı olan marulun etkileri saymakla bitmiyor. İşte, hem içten hem dıştan etkisi ile marulun sağlığımıza yaptığı katkılar.

Günlük marul tüketimi cildin ihtiyaç duyduğu canlandırıcı etkili A vitamininin yüzde yüzünü karşılar. Bunun yanında zengin potasyum içeriği ile de kan dolaşımının sağlıklı biçimde devam etmesini sağlayarak cilde diri bir duruş verir.E ve C vitamini içeriği ile cildi zararlı güneş ışıklarından ve katarakt hastalığına yakalanma riskinden korur. Ayrıca doğal bir nemlendirici olan marul, kış aylarında kuruyup pul pul dökülen cilde parlaklık ve nem verir, gözenekleri açar.

Cilde yaptığı katkı ile dikkat çeken marul, saç sağlığı için de çok faydalıdır. Marul, saç uzamasını hızlandırır ve düzenli olarak içilen marul suyu, saç köklerini besler ve saç sağlığını korur. Marul, lateks adı verilen bir tür meyve sütü içeriği sayesinde, antimikrobiyal özellikler sunmaktadır.

Antimikrobiyal etkileri olan marul, birer antimikrobiyal biyokimyasallardan olan, terpenler ve kardenolitler ile glukanaz enzimlerine sahip olan bir sebzedir.C vitamini içeriği ile doğal bir anti oksidant olan marul, düzenli olarak tüketildiğinde, vücutta enfeksiyona sebep olan faktörleri vücuttan temizler.Marul anti iltihap özellikleri yapısında bulunduran bir sebzedir ve iltihap oluşumunu önlemektedir. Marul, iltihap oluşumunu önlediği gibi, eğer bir iltihabik durum var ise, onun iyileşmesine de yardımcı olmaktadır. Diyet listelerinin vazgeçilmez maddesi bol yeşilliktir. Marul da sindirim üzerinde yaptığı etkiler ve midede büyük bir hacme sahip olarak kilo vermeye yardımcı olur.

Çok düşük kaloriye sahip olan marul, ideal diyet yiyeceklerindendir. Marul kolesterolü oksitleyerek ve arterleri güçlü tutarak kalp sağlığında rol oynayan iki antioksidan olan A vitamini ve C vitamini de sağlar. Bu antioksidanlar plak oluşturan arter duvarlarında birikimi önlemeye yardımcı olur. Ayrıca kan akışını artırırlar ve kan pıhtılarını, kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcı olurlar.

K vitamini içeriği zengin olan marul, kemik ve kemik metabolizması üzerinde oldukça etkilidir. Kas ve kas sistemini koruyan marul, kemik hücresi gelişimini de destekler. Vitamin içeriği bakımından oldukça zengin olan marulun, özellikle taze yaprakları tam bir A vitamini kompleksi ve beta karoten kaynağıdır.

Sadece 100 gram çiğ marul, günlük A vitamini ve 4443 µg beta karoten ihtiyacınızı karşılamaktadır. Marulun yapısında bulunan A vitamini, akciğer ve ağız boşluğu kanserini önlemektedir. Kanserin her çeşidini kontrol altına almakta başarılı olan marul, lösemi kanseri hücrelerini yüzde 50’ye kadar yok edebilir. Ayrıca meme kanseri üzerinde de etkin olan marul, kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu