Yeni Kooperatif Stratejisi Masada
Birleşmiş Milletler tarafından 2025 yılının "Uluslararası Kooperatifler Yılı" ilan edildi. Resmi açılış töreni Ankara’da gerçekleşti.

Yeni Kooperatif Stratejisi Masada
Birleşmiş Milletler tarafından 2025 yılının “Uluslararası Kooperatifler Yılı” ilan edilmesi kapsamında, Türkiye’deki resmi açılış töreni Ankara’da gerçekleştirildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktay ve sektör temsilcileri katılım sağladı.
Balıkesir’in önemli tarımsal kooperatiflerinden biri olan Balıkesir HAYKOOP’un Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Özen de toplantıda yer aldı. Kooperatifçiliğin Türkiye’de daha etkin hale gelmesi için strateji ve eylem planı hazırlanacağını belirten Özen, “Ticaret Bakanlığı bu süreçte dış paydaşların görüşlerini alarak bir yol haritası oluşturacak. 2012 yılında olduğu gibi Türkiye Kooperatifçilik Strateji ve Eylem Planı’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor” dedi.

Kooperatifler Fahiş Fiyatlarla Mücadelede Önemli Rol Oynuyor
Faruk Özen, kooperatiflerin tüketiciye sunduğu ekonomik avantajlara da değindi. Kooperatiflerin, piyasadaki dengesiz fiyat artışlarına karşı önemli bir alternatif oluşturduğunu ifade eden Özen, “Kooperatifler, daha adil bir gelir dağılımını sağlamak ve tüketiciyi koruyacak fiyat politikaları uygulamak adına önemli bir misyon üstleniyor. Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat da fahiş fiyatlarla mücadelede kooperatiflerin kritik bir rol oynadığını vurguladı” diye konuştu.
Balıkesir HAYKOOP olarak bugüne kadar kooperatiflerin toplum üzerindeki olumlu etkilerini anlatmaya çalıştıklarını belirten Özen, “Yerel kalkınma için kooperatiflerin önemini her fırsatta vurguluyoruz. Eğitimden sağlığa, tarımdan enerjiye kadar her alanda kooperatifleşme sürecinin güçlendirilmesi gerekiyor. Bu yıl daha yoğun çalışmalar yaparak kooperatiflerin hem uygulamada hem de imaj yönünden güçlendirilmesine katkı sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
Kooperatifçilik Küçük Ölçekli Üreticiler İçin Büyük Fırsat
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da toplantıda yaptığı konuşmada, küçük ölçekli aile işletmelerinin ekonomik ölçeklerde tarımsal faaliyetler yürütmesi için kooperatiflerin kritik bir çözüm sunduğunu belirtti. Yumaklı, “Türkiye’de ortalama arazi büyüklüğünün 60 dönüm civarında olduğu düşünüldüğünde, küçük üreticilerin bir araya gelerek güçlü kooperatifler oluşturması büyük önem taşıyor. Bu nedenle, biz de sağlam kooperatiflere sağlam destekler vermeye devam edeceğiz” dedi.
Haber: Bülten
Balıkesir’de 2025 Kuruyemiş Fiyatlarında Büyük Artış