GündemEğitim

Yeni Nesil Gazetecilik İçin Medya Lisesi Kuruluyor

Yeni Nesil Gazetecilik İçin Medya Lisesi Kuruluyor

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Demirören Medya Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören’in katılımıyla, Türk ve dünya medyasının geleceğine katkı sağlayacak yeni nesil gazetecilerin yetiştirilmesini amaçlayan Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin kurulması için iş birliği protokolü imzalandı.

İstanbul’da gerçekleştirilen törende konuşan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Demirören Medya Grup ile mesleki eğitimle ilgili çok önemli bir adımın atıldığını söyledi.

Konuşmasının başında Kovid-19 salgını nedeniyle uzun süre ara verilen yüz yüze eğitime değinen Özer, “Bildiğiniz üzere 6 Ağustos’ta devir teslim töreninde ifade ettiğim gibi, kovid-19 salgınında 1,5 yıl verilen aradan sonra artık uzaktan eğitimle devam etme lüksümüz asla bulunmamakta. Biz okulların ne kadar önemli olduğunu bu kovid-19 salgını sürecinde öğrendik çünkü söz konusu olan sadece öğrenme ortamları değildi, öğrenme kayıpları değildi.

Gençlerimizin, çocuklarımızın psikolojik gelişimleri, sosyal gelişimleri, duygusal gelişimleri, ortak hareket edebilme kabiliyetleri ve kültür, sanat ve spor alanında bireysel gelişimleriyle ilgili çok sayıda katkıyı sunan ortamlardı okullar. Biz bu nedenle okulların açık olmasını bir ‘millî güvenlik meselesi’ olarak ifade ettik. Şu ana kadar gelinen noktada da hakikaten müthiş ve hiçbir sıkıntısız bir şekilde süreç devam ediyor. İnşallah, aynı kararlılıkla aşı, PCR testleri, maske, dezenfektan, temizlik kurallar ve hijyene dikkat ederek sonuna kadar okulları açık tutma kararlılığımızın arkasında kalmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Öğretmenlerin iki doz aşı olma oranı yüzde 85’e çıktı

Öğretmenlerin aşılanma oranlarıyla ilgili bilgi veren Bakan Özer, şunları söyledi: “Bu süreçteki en büyük avantajımız, çok kıymetli öğretmenlerimizin aşılanma oranıdır. Artık birinci doz aşı oranından bahsetmiyorum, Türkiye’de öğretmenlerimizin iki doz aşı olma oranı bugün itibarıyla yüzde 85’tir. Bir de aşı olmadan hastalığı geçirip bağışıklık kazanan yüzde 5’lik öğretmen dilimini dikkate aldığımızda yaklaşık yüzde 90 öğretmenimiz artık aşılıdır. Emin olun, öğretmenlerimizin bu aşı oranı kıta Avrupa’sında örnek aldığımız çoğu ülkenin çok çok üzerindedir; buna Finlandiya, İsveç de dahildir. Onun için bu süreçte emek veren, fedakârlık yapan tüm öğretmenlerimizi, tüm yöneticilerimizi, velilerimizi ve sürece katkı veren tüm paydaşlarımızı kutluyorum.”

Mesleki ve teknik eğitimde paradigma değişimi

Mesleki ve teknik eğitimde son yıllarda gerçekleştirilen paradigma değişimi çerçevesinde iş dünyasının ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli iş gücünün yetiştirilmesini sağlamak üzere mesleki eğitimi dönüştürdüklerini belirten Özer,  “Bugün Bakanlığımız ve Demirören Medya Grubu arasında gerçekleştireceğimiz Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolünü de bu bağlamda değerlendiriyoruz.  Katkılarından dolayı Demirören Medya Grubu yöneticilerine şükranlarımı arz ediyorum. Bu iş birlikleriyle artık sektör temsilcileri mezunların kendilerine gelmelerini beklemiyor; en önemli dönüşüm, bu. Daha önceden sektör temsilcileri süreçlere hiç katılmadan mezunların kendilerine gelmesini beklerken artık biz eğitim verdiğimiz tüm alanlarda sektörün temsilcilerini mesleki eğitim süreçlerinin tamamına dâhil ediyoruz. Müfredatı birlikte güncelliyoruz. Öğrencilerimizin işletmelerdeki beceri eğitimlerini birlikte dizayn ediyoruz.

Mesleki eğitimin kalitesi için çok kritik olan mesleki alan ve atölye öğretmenlerimizin iş başı ve mesleki gelişim eğitimlerini birlikte dizayn ediyoruz. Başarılı öğrencilerimize burs veriyoruz ve en önemlisi, istihdamda öncelik sağlıyoruz. Ayrıca, sektörün alanında uzmanlarının da mesleki eğitim derslerine okullarda girmesine imkân sağlıyoruz. Yani elbirliği sağlayarak sektörün istemiş olduğu nitelikteki insan kaynağını sektörün tüm müktesebatını kullanarak birlikte yetiştiriyoruz. Bizim şu an mesleki eğitimdeki paradigma değişiminin en önemli itici gücünü de bu oluşturuyor. Bu yaklaşım, şüphesiz, mesleki eğitim mezunlarımızın istihdam oranlarına da yansıyor.” değerlendirmesine bulundu.

***

Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanların eğitim aldıkları alanda istihdam oranlarının yüzde 88’e ulaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Özer, konuşmasına şöyle devam etti: “Sektör temsilcileriyle eğitim verdiğimiz tüm alanlarda kurduğumuz bu güçlü iş birlikleri kısa sürede meyvelerini vermeye başladı. Teknopark İstanbul, İSO’yla yapmış olduğumuz yazılımla ilgili lise; Ankara’da Aselsan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, yine Konya’da Aselsan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, İstanbul Teknik Üniversitesiyle kurmuş olduğumuz İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ilk defa yüzde 1’lik dilimden öğrenci aldı. Bu, şunu gösteriyor: Akademik olarak başarılı öğrenciler artık sadece fen liselerini değil, mesleki eğitimi de tercih ediyor; bunun çok önemli bir kırılma olduğunu düşünüyorum.”

“Bugün yapımı için yola çıkmış olduğumuz Demirören Medya Mesleki Teknik Anadolu Lisesinin de önümüzdeki yıl yüzde 1’lik başarı diliminden öğrenci alacağına inanıyorum.” diyen Bakan Özer, “Demirören Ailesi ile bugün atmış olduğumuz adım, Türkiye’de mesleki eğitimle ilgili çok önemli bir halka, ayrıca kritik bir halka teşkil ediyor.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu